31.5.2017

Kun kiuas uuden kodin sai by Mondex ♥


Meidän vanhan ulkosaunan pintaremontti on taas vähän mennyt eteenpäin - ja tämä remppa kyllä etenee oikeasti to-o-osi pikku hiljaa, koska tuo talvi ei aluksi tuntunut väistyvän millään. Vasta nyt näyttää siltä, että kesä oikeasti tulee tänne Kuopionkin seudulle mutta viileää keli on edelleen. Luonnon kasvu on myöhässä muutaman viikon ja se harmittaa. Mutta onneksi ilon aiheita on muitakin ja olen oikeasti niin onnellinen, kun saadaan laitettua ulkosauna kuntoon.


Tadaa! Tässä se on. Unelmieni kiuas. Kuvassa vähän ennen saunan sisälle vientiä, Mondexin grafiitin musta puulämmitteinen Puu Pipe -kiuas, joka pääsi läpi tiukan seulani. Sisustuksessa tykkään yhdistellä vanhaa ja uutta. Mielestäni juuri moderni muotoilu tuo mielenkiintoista kontrastia... ja saunamme onkin 1920 -luvulta. Tämä Puu Pipe -kiuas on sitä modernia designia ja on kyllä upea ja samalla tyylikäs. Mondex sähkö- ja puukiukaiden sekä kivipatterien valmistus aloitettiin v. 1992. Suomalaisomisteinen Premec Oy valmistaa tuotteet Ylivieskassa. Mondexin tuotteet ovat saaneet avainlipputunnuksen ja tuo lippu komeileekin näiden laadukkaiden tuotteiden kyljessä. Upeita kaiken kaikkiaan ja tuo kivipatteri on muuten todella erikoinen ja kauniskin tuote. Siinä yhdistyy lämmön pehmeys sekä aito varaava luonnonkivi.


Mondexin Puu Pipe -kiukaan tulipesän luukussa on lasi, joka on mielestäni puukiukaassa yksi aivan ehdoton valintaperuste. Luonnontuli on kaunista katseltavaa ja sillä kun tuntuu olevan myös rauhoittava ominaisuus.  Lisäksi tuo lasi päästää tulen kauniin hehkun saunatilaan. Meillä ainakin sauna on erityisen hämyinen, koska muutama vuosi sitten vahasimme saunan sisäseinät tummiksi, joten kaikki valonlähteet ovat plussaa.


Kiukaan seinämät ovat aukotettu, joten paikoilleen asennettuna ja kiuaskivillä täytettynä kiuas on todella näyttävän näköinen. Kiviä tähän kiukaaseen menee n. 70 kg, koska niitä tulee siis myös seinämiin. Kivet viimeistelevät kiukaan ja kivien määrän ansiosta löylyistä saa todella pehmeät mutta samalla halutessaan vahvatkin. Valitsimme saunaamme grafiitin mustan kiukaan. Se jotenkin istuu hyvin sisältä niin tummansävyiseen saunaamme. Toisena värivaihtoehtona olisi ollut teräksen värinen. Tässä kuvassa näkyy kiukaan valmistuksen laadukas työnjälki. Puu Pipe -kiukaan hormiliitäntä on joko päällä tai takana.  


Siinä se on, melkein paikoillaan, kivet ja hormit vielä niin "avot". Puu Pipe -kiukaan voi asentaa suoraan betonilattian päälle, kunhan betonilaatan paksuus on vähintään 60 mm. Vaikka saunamme onkin vanha, on sen lattia vielä hyväkuntoinen. Kiukaalle on saunassa oma pieni muurattu "nurkkaus". Kiukaan ja muuratun seinämän väliin tulee jättää 50 mm ilmarako.


Kiuaskiviä odottamassa pääsyä uuteen kiukaaseen.


Mieheni sytyttämät ensitulet ja kiukaan esilämmitys. Puu Pipe- kiukaan esilämmitys on tärkeää suorittaa joko ulkona tai kuten meidän tapauksessa, niin hyvin tuuletetussa tilassa ja ilman kiviä. Esilämmityksessä kiukaan runko hiukan savuaa mm. pintakäsittelyn takia ja kun savua ei enää synny, on kiuas valmis käyttöön otettavaksi. Eli seuraavaksi kiukaan jäähtyminen ja kivien ladonta ja ei muuta kuin löylyihin! ♥ 

Tässä pari kuvaa saunan eteisen rempasta. Vanha peiliovi paljastui valkean ja lohkeilleen maalipinnan alta. En tiedä vielä, maalaanko tämän oven, koska jotenkin tuo pinta puhuttelee. Eteisen seinät on tarkoitus maalata vaalean sävyisiksi.


Vink, vink: Mondexin facebook -sivuilla on menossa arvonta, jossa on palkintona upea Puu Pipe steel -kiuas! Käyhän kurkkaamassa ja osallistumassa, arvonta suoritetaan 4.6.! ♥


Ihanassa yhteistyössä:


-Kati-

2 kommenttia:

 1. Mun mielestä toi ovi on kiva kyllä noinkin, valkoisten seinien kanssa! :) tuo vähän tunnelmaa omalla rosoisuudellaan. Ootan innolla kuvia valmiista saunan eteisestä!

  Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Vielä pähkäilen tuon kanssa... jotenkin itsekin olen tykästynyt myös tuohon oven vanhaan pintaan! :-)

   Poista