15.4.2023

Katin kirjanurkka - Pohjolan noituus

Karolina Kouvola: Pohjolan noituus - Magian historia Pohjoismaissa, Atena 2023, 192 s. 

Kevät se etenee nyt hurjaa vauhtia ja on ollut kyllä aivan mahtavat ja aurinkoiset kelit. Sain luettavaksi kuvassa komeilevan tietokirjan, Pohjolan noituus - Magian historia Pohjoismaissa. Oli kyllä mielenkiintoista saada kirjan sivuilta tietää, kuinka tavat ja uskomukset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään entisaikaan.Vvaikuttavathan ne tietysti nykyäänkin, hiukan erilaisessa muodossa kylläkin.

 
Pohjolan noituus - Magian historia Pohjoismaissa on kovakantinen kirja ja sivuja on 192. Kirjan on kirjoittanut Karolina Kouvola, joka on aiemmin kirjoittanut teoksia mm. soturikuningattarista ja Pohjolan jumalattarista.

 
Kirjan sisältöä.

 
Pohjolan noituus - Magian historia Pohjoismaissa vie lukijansa mielenkiintoisiin magian piirteisiin aina esihistoriasta miltei näihin päiviin saakka. Kirjassa kerrotaan mm. mystisistä viikinkisaagoista ja hurjista noitaoikeudenkäynneistä, jotka usein päätyivät ei-niin-mukavalla tavalla. Ihmisten maailmankuva on ollut aina muutoksen kourissa. Voi vain kuvitella, millaisessa uskomusten maailmassa ennen elettiin.
 

Suomessa magiaa harjoitettiin monella tapaa ja sitä harjoittivat sekä miehet että naiset. Talonhaltijoille sekä tontuille annettiin lahjoiksi kolikoita ja jokainen on varmasti kuullut juhannustaioista. Myös kuun vaiheita pyrittiin seuraamaan ja mm. kasvien kylväminen tai leivän leipominen ajoitettiin yläkuun tai alakuun mukaan. Upeaa, että nämä tavat ovat siirtyneet aina polvelta toiselle perimätietonakin. Mukavia lukuhetkiä sinulle ja palaillaan taas pian!

T:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!