27.8.2024

Katin kirjanurkka - Antiikin viimeinen keisari

  Tommi P. Lankila: Antiikin viimeinen keisari, Gaudeamus, 2. painos 2024, 336 s.

Kirja saatu: Gaudeamus ♥ Jännä, kun tätä omaa ikää alkaa karttumaan, niin kiinnostaa sitä mukaa enemmän historia ja menneisyyden elämä ja tavat. Historia ja kulttuuri ovat kyllä kiehtovia aiheita ja luemmekin puolisoni kanssa paljon juuri tähän aihepiiriin kuuluvaa kirjallisuutta. Nyt esittelyyn kirjanurkassa pääsee tämä kuvassa komeileva teos, Antiikin viimeinen keisari - Kaarle Suuri ja läntisen Euroopan muotoutuminen antiikista keskiajalle.

 
Kaarle Suuri syntyi nykytiedon mukaan todennäköisesti vuonna 748. Hän oli frankkien kuninkaana 46 vuotta, vuosina 768–814 ja tuona aikana liitti suureen valtakuntaansa lähes koko läntisen Euroopan. Kirja avaa mielenkiintoisesti Kaarle Suuren vaikutusta hallitsijana ja antaa jännittävän ajankuvan lukijalleen. Mielenkiintoista oli huomata lukiessani, kuinka omia ennakkokäsityksiä suurista hallitsijoista ravistellaan positiiviseen suuntaan - Kaarle Suuri nähdään nimittäin edelleenkin Euroopan perustajana ja uuden yhtenäisyyden tuojana. Hän ravisutti ja uudisti mm. lakeja ja hallintojärjestelmiä sekä lisäsi koulutusmahdollisuuksia, joilla on ollut kauaskantoisia vaikutuksia, vielä tähänkin päivään.

 
Kuvassa kirjan sisältöä. Kirja on kovakantinen ja sivuja on 336.

 
Kaarle Suuren kuoleman jälkeen hänen myyttinen maineensa kasvoi ja hänen elämästään kirjoitettiin mm. runoja, tarinoitiin ja varmasti välillä laulettiinkin. Teoksen jälkipuoliskolla on suomennokset kahdesta alkuperäistekstistä. Frankkilaisen historioitsijan Einhardin tekstistä tuli keskiajan perusteos, ja se loi Kaarle Suuresta elämää suuremman legendan. Munkki Notker Balbuluksen kirjoitukset 880-luvulta ovat puolestaan leppoisia, inhimillisiä ja hauskojakin tarinoita hyvän hallitsijan perikuvaksi muodostuneesta Kaarlesta.  

 
Kirja antaa jännittävän ja yllätyksellisenkin kuvan antiikista varhaiskeskiaikaan. Hallitsijana Kaarle Suuri vaikuttaa mielenkiintoiseslta ja tämä teos antaa kattavan kuvan hänen elämästään ja toimistaan hallitsijana. Mukavia lukuhetkiä sinulle ja palaillaan taas pian!


t:Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!