17.2.2018

Katin kirjanurkka - Kadonneiden jalokalojen metsästys

Juha Jormanainen: Kadonneiden jalokalojen metsästys, Bazar Kustannus Oy 2017, 288 s.

Eikö tulekin mieleen ihan Indiana Jonesin elokuvat tuosta kirjan kannesta! Paitsi että silloin kalojen ja uistimien tilalla olisi kadonneita aarteita ja mystisiä pääkalloja. Nyt esittelyyn pääsee Juha Jormanaisen kirja, Kadonneiden jalokalojen metsästys, jossa esitellään parhaimmat kalapaikat höystettynä upeilla kuvilla ja tarinoilla. Kirja on kovakantinen ja lähes 300 -sivuinen teos, joka soveltuu myös vaikka vink... vink... lahjaksi!


Oma kalastushistoria ulottuu alakouluikään. Mummoni siirtolapuutarhamökki sijaitsi silloin ennen vanhaan miltei järven rannalla ja tuolla rannan laiturilla tuli kalastettua kesäisin harva se päivä, ongella ja syöttinä toimivilla kastemadoilla. Saaliiksi sain särkiä ja lahnoja ja joskus vahingossa ahveniakin, joita sitten myös syötiin grillissä paistettuna tai oikeammin halstrattuna. Olihan se ihanaa aikaa, sitten myöhemmällä iällä innostuin toden teolla uistelusta ja hauen makuun pääsin tuolloin oikein kunnolla.


Mutta takaisin tähän nyt esiteltävään kirjaan. Juha Jormanainen on eräkirjailija ja ammattivalokuvaaja. Hän on kirjoittanut sekä kuvittanut jo nelisenkymmentä tietokirjaa. Itseäni tämä Kadonneiden jalokalojen metsästys kiinnostaa siksi, koska luonto on niin tärkeä paikka - ollut ihan lapsesta saakka ja ainakin se oma jalokalasaalis vielä odottaa noutajaansa. Ompas muuten melkoinen lohi tuossa kuvassa!


Jaamme mieheni kanssa yhteisiä kokemuksia niin luontoelämyksistä kuin myös kalastamisesta ja ihan se vanhanaikainen uistelu on se meidän juttu. Siihen kuuluu yleensä sitten myös pohjoisen reissut ja tietysti hyvä itse tehty ruoka. Saas nähdä millaisiin maisemiin sitä ensi kesänä tulee lähdettyä.


Kirjan taitto on mielestäni miellyttävää ja värikylläisyys tuo myös luonnon taian lähelle. Kirjan sisältö vie lukijansa perhokoskien taimenapajista tunturien lumoon ja tuohon reissuun kuuluukin vaikka ja mitä. Yksi asia kuitenkin yhdistää kaikkia kirjan tarinoita ja kuvamaailmaa... se polte, joka kutsuu sinne luonnon äärelle ja varsinkin taimenten sekä lohen kalastuksen valtakuntaan. 


Kadonneiden jalokalojen metsästys on upea teos täynnä tunnelmaa, käytännön tietoa ja kalastamisen taikaa. Kalastamisesta kiinnostuneille kirja tarjoaa oivia vinkkejä ja vie lukijansa mielenkiintoiselle matkalle myös siihen, kuinka kalapaikat ja varsinkin kalakannat ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet. Upea teos!


Yhteistyössä:
Bazar Kustannus Oy


-Kati-

1 kommentti:

  1. Tuo kirja olisikin mainio synttärilahja veljelleni! Hän harrastaa aktiivisesti kalastusta. Kiitos esittelystä! Ihanaa viikonloppua sinulle! P.s. blogissani on käynnissä kiva hemmottelupaketin arvonta:)

    VastaaPoista