8.12.2019

Katin kirjanurkka - Papyrusten aika

Erja Salmenkivi: Papyrusten aika, Kustannusosakeyhtiö Teos 2019, 315 s.

Eletään joulukuun alkupuolta ja lumet sulavat tuolla ulkona tällä hetkellä taas vaihteeksi kovaa vauhtia. Plussakelit vaivaavat ja ajokelit ovatkin olleet hurjia viime viikkoina. Ja muuten, tsemppiä sinne liikenteeseen, jos siellä joudut kovastikin ajelemaan. Mutta nyt ihan muihin aiheisiin...blogissa sukelletaan kirjojen maailmaan ja tervetuloa matkalle tieteenalaan nimeltä papyrologia.


Papyrologiassa tutkitaan papyruksia, niille kirjoitettuja tekstejä ja lisäksi käsitellään papyruksiin liittyviä tutkimuksia ja löytöjä. Mielenkiintoista ja kyllä varmasti löytyy tutkittavaa... papyruksia nimittäin käytettiin kirjoitusmateriaalina noin tuhannen vuoden ajan n. 300 eaa. - 700 jaa.


Papyrusten aika on Helsingin yliopistossa vaikuttavan filosofian tohtori Erja Salmenkiven teos. Salmenkiven erikoisalaa on hellenistisen Egyptin kreikankieliset papyrusasiakirjat. Hellenistinen aikakausi sijoittui aikoinaan n. vuodesta 323 eaa. - 30 eaa.  Papyrusten aika on kovakantinen ja 315 -sivuinen. 


Kirjan sisältöä, alussa käydään läpi papyruksien peruspiirteitä, eri aikakausien papyruksia, ja mielenkiintoinen osuus kirjan loppupuolella, käsittäen n. kolmasosan kirjan sivumäärästä, on tekstivalikoima kommentteineen. Näiden tekstien mukana pääsee sitten sille matkalle mielenkiintoisiin papyruksiin, asiakirjoihin ja samalla tulee tutuksi mm. tietyn aikakauden tapakulttuurikin. On asiakirjoja esimerkiksi avioliittosopimuksista, ilmoitus poikalapsen syntymästä, tanssijattarien palkkauksesta ja anomus päästä tiettyyn luokkaan elämässä ja vaikka mitä...


Omaa mielilukemista ruotsalaisten dekkareiden lisäksi ovat nämä tällaiset historiaan ja kulttuuriin ja varsinkin tapakulttuuriin liittyvät teokset (kiitos mieheni, joka minut näihin tällaisiin kirjoihin tutustutti aikoinaan). Papyrusten aika on muuten myös kiva lahjaidea... vink, vink, jouluaattohan se lähestyy koko ajan. Ihanaa joulukuuta sinulle! 


Yhteistyössä:
Teos


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!