9.10.2022

Katin kirjanurkka - Karjalaiset juureni

Pirkko Sallinen-Gimpl: Suuri karjalainen piirakkakirja, 159 s. 2021 & Pääkkönen Sirpa: Karjala sydämessä, 160 s. 2022, SKS Kirjat

Pääsen täällä kirjanurkassa esittelemään tällä kertaa karjalaiseen kulttuuriin, historiaan sekä juuriin liittyviä teoksia. Tämä on myös jännä esittely, sillä mukana on omaan syntyperääni liittyviä seikkoja. Olen viime aikoina pohtinutkin paljon omia juuriani. Isoisäni oli kotoisin Karjalasta, joten oli kiva päästä tuohon kulttuuriin syvemmin kiinni. Nämä teokset ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, SKS:n julkaisuja.

Karjalaisuus ei ole juurikaan näkynyt elämässäni, mikä on oikeastaan todella harmillista. Isoisäni menehtyi ennen syntymääni ja karjalaisuus jollakin tavalla on ollut pitkään taustalla kunnes nyt viime vuosina olen ollut entistä enemmän kiinnostuneempi omista juuristani. Jotenkin tuo oma identiteetti ja omat piirteet kiinnostavat kovasti. Itselläni sysäyksen tähän teki halu päästä syvemmälle omien juurien ääreen.

Näitä molempia teoksia yhdistää karjalaisuuden piirteet ja näitä olikin jännä lukea yhdessä. Pääsin monella tapaa kiinni karjalaiseen kulttuuriin ja oli muuten mielenkiintoista löytää itsestäni tiettyjä karjalaisia piirteitä. Toinen kirja vei mukanaan karjalaisiin tapoihin, perinteisiin ja vieraanvaraisuuteen ja toinen taas enemmän karjalaisten historiaan, sukupolvien ketjuihin ja elämänasenteisiin. Upeita teoksia ja kiitos jälleen SKS!

Suuri karjalainen piirakkakirja ja kirjan sisältöä. Kirjassa esitellään perinteisiä ohjeita erilaisista piirakkatyypeistä. Kirjassa on ohjeita paljon ja ohjeiden avulla voi leipoa mm. karjalanpiirakoita, sultsinoita, kukkosia ja vaikkapa vatruskoita.

Suuri karjalainen piirakkakirja ei ole vain ruokaohjekirja vaan kirja vie lukijansa myös syvemmälle karjalanpiirakoiden historiaan ja levinnäisyyteen. Kirjan kuvia on myös kiva katsella ja tuleekin tunne, että karjalaiset piirteet ovat vahvasti liitettävissä vieraanvaraisuuteen ja perinteet ovat olleet voimakkaita.

 
Karjalaisten piirakoiden täytteenä on käytetty mm. ryynipuuroja, perunamuhennosta, kiehautettuja kasviksia tai vaikka uunipiimää. Karjalaisessa keittiössä suosittiin myös lähiruokaa ja näin myös piirakoiden täytteet valittiin sen mukaan, mitä oli saatavilla.
 
 
Karjala sydämessä - Elämänvoimaa itäisistä juurista on SKS:n nyt syksyllä 2022 julkaisema teos. Kirjassa kerrotaan karjalaisuudesta ja siitä tärkeästä kulttuuriperinnöstä, jonka n. 400 000 siirtokarjalaista toivat mukanaan, jouduttuaan jättämään kotinsa sodan aikaan. Tuo lukumäärä on hurja ja pysäyttäväkin.
 

Kirjassa kymmenen eri ikäistä karjalaistaustaista kertoo, kuinka he näkevät karjalaiset juurensa ja mitä karjalaisuus merkitsee heille. Evakkomatkoista ja elämästä karjalassa on onneksi kirjotettu ylös. Onneksi niin, jotta me jälkipolvet voimme ymmärtää tuon ajan menetyksiä ja uhkaa mutta myös sitä sisukkuutta, jota on tarvittu uuteen paikkaan juurtumiseen. Oma tutkimusmatkani omiin juuriini on vasta aluillaan mutta jo nyt vaikuttaa mielenkiintoiselta matkalta.

t:Kati

3 kommenttia:

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!