26.6.2020

Katin kirjanurkka - Terveyttä sienistä

Sinikka Piippo ja Pertti Salo: Terveyttä sienistä, Minerva Kustannus Oy 2020, 281 s.

Ai että, mitä hellepäiviä on ollutkaan viime aikoina. Aivan mahtavat kelit ja nyt täytyy ihmetellä sitäkin, että olen vähän ruskettunutkin, minuun kun ei yleensä aurinko ota ollenkaan. Pihatöitä on tullut tehtyä hiukan ja kasvihuoneen antimia odotellessa pääsin myös nautiskelemaan lukemisesta. Nyt esittelyyn pääsee tämä upea tietoteos sienien maailmasta... varsinkin sienten terveysvaikutuksista eli Terveyttä sienistä.En ole oikein ajatellutkaan, että sienilläkin olisi suoranaisesti terveysvaikutuksia mutta kirjan luettuani oikein yllätyin - niitä todellakin on. Pakurikäävästä olin jo aiemmin lukenut, että se on oikea terveyssieni, mutta siihen tietoni tästä aiheesta oikeastaan sitten jäikin. Ennen tätä kirjaa.


Kirjan kirjoittaja, Sinikka Piippo on julkaissut jo useamman tietoteoksen kasveista ja tämä on upea jatko tuohon "sarjaan". Piippo on biologi ja kasvitieteilijä ja on kirjoittanut yli 300 tieteellistä ja populaaria artikkelia ja julkaisua. 


Kirjan kuvitus on runsas ja todella selkeä värikuvitus tuo kirjaan mielestäni syvyyttä. Suurelta osin kirjan kuvituksesta vastaavat Sinikka Piippo sekä Pertti Salo, joka niin ikään on sekä biologi ja myös tietokirjailija. Tässä kirjan yksi aukeama, jossa kääpä nimeltään maitake on päässyt esiteltäväksi.


Terveyttä sienistä -kirjan jokaisesta sienilajista tai suvusta on selkeä kuvaus sekä tarkat tiedot ainesosista, siis todella tarkat, kuten tuo seuraava kuva hiukan antaa osviittaa:


Ainesosat lueteltuna näin tarkasti on mielestäni todella upeaa. Nykyaikana ihmiset osaavat etsiä itselleen hyödyllisiä ainesosia ja tästä kirjasta kyllä löytyy tätä tietoa. Ainesosien lisäksi kirjasta löytyy jokaisen sienen kohdalta myös sen terveysvaikutukset, käyttö ruokana ja/tai rohtona sekä varoitukset, joka on myös tärkeä osio, kaikki kun ei sovi kaikille.


Kirjan kuvitusta ja tässä oma mielisieneni eli kantarelli jota myös keltavahveroksi kutsutaan. Kirja kertoo kantarellista mm. että se sisältää paljon mm. D-vitamiinia, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Ai että, en malta odottaa kun pääsee leipomaan kantarellipiirakkaa, se on ihan parasta. Me syödään kantarelleja myös ihan vain suoraan oikeassa voissa paistettuna ja vähän suolaa päälle... nam.Luonto on upea. Siis tämä on sieni, vaikka näyttää joltakin taideteokselta. Siiliorakas ei kasva suomessa luonnonvaraisena, mutta sitä voi kasvattaa itse, kuten monia muitakin sienilajeja... tämä onkin mielenkiintoista, täytyypä tutustua tuohon sienten kasvattamiseen tarkemmin.


Terveyttä sienistä -kirjassa on paljon myös ruokaohjeita. Tässä suppilovahveropiirakan ohje esimerkkinä. Ruokaohjeista on kirjassa vastannut Pertti Salo. Ihanaa... nyt vaan niitä sateita odottelemaan, jotta tänä syksynä saataisiin hyvä sienisato. Ihanaa kesää sinulle!


Yhteistyössä:
Minerva Kustannus Oy


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti