30.4.2016

Katin kirjanurkka - siemenaktivismia

Josie Jeffery: Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen, Suom. Irina Siimes ja Lauri Niskanen, Kustannusosakeyhtiö Nemo 2013, 128 s.

 Puutarha-aiheiset kirjat ovat taas inspiraation lähteenäni. Kirjahyllyssäni niitä on montakin ja aina selaillessa saan uusia istutusideoita omaan pihaan. Olen itse aika aktiivinen keräämään siemeniä talteen ja aina kasvukauden lopulla säilön niitä ilmaviin paperipussukoihin odottamaan seuraavaa kevättä. Oma säilytysniksini on muuten suodatinpussi!


Tämän kevään siemeniä olen jo laittanut kasvamaan. Esikasvatuksessa ovat mm. kirsikkatomaatti, kuukausimansikka ja meirami. Pian multaan pääsevät avomaankurkku ja kurpitsa. 

Sain hyppysiini Kustannusosakeyhtiö Nemon mielenkiintoisen kirjan; Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen. Tietoteos on englantilaisen siemenaktivisti ja puutarhuri Josie Jefferyn kirjoittama.


Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen -kirja kertoo: "Siemenaktivismi on kasvava, maailmanlaajuinen viljelijöiden ja puutarhureiden liike, joka uskoo siementen vapaaseen 
keräämiseen ja vaihtamiseen, ilman suuria siemenyhtiöitä."

Kirjan alkupuolella on kattavasti tietoa erilaisten siementen istutuksen ja kasvatuksen perusteista. Teos antaa myös hyvät ja selkeät ohjeet siementen omatoimiseen keräämiseen ja säilyttämiseen.


 Kirjan antoisin osio on mielestäni siemenluettelo ohjeineen, jossa esitellään erilaisia vihanneksia, yrttejä, salaattiaineksia ja kukkia. Ohjeilla voi poimia talteen viidenkymmenen kasvin siemenet, esimerkiksi porkkanan, punajuuren, nauriin tai basilikan. nyt on kasvukausi alussa ja kirjan ohjeilla taidan kerätä ensimmäiset omat porkkanan siemenet talteen kesän lopulla.


Kiitos ihanasta yhteistyöstä:


-Kati-

1 kommentti:

  1. Siemenaktivismi kuulostaa tosi hyvälle ja kirja tosi mielenkiintoiselle :) Kiitos vinkistä, pitääpä laittaa kirjan nimi ylös!

    VastaaPoista