17.10.2019

Katin kirjanurkka - Mongolien historia

Carpini: Mongolien historia (alkuteos Historia Mongalorum, v. 1247), Gaudeamus Oy 2015, 143 s.

Nyt päästään kirjamatkalle erään hurjan kansan kiehtovaan historiaan! Kyseessä on nimittäin Euroopankin aluetta aikoinaan vallanneet mongolit. Tämän klassikkoteoksen, Mongolien historian, kirjoitti Italialainen fransiskaani Johannes de Plano Carpini jo vuonna 1247.


Carpini kulki Aasiassa paavin lähetystön matkassa vuosina 1245 - 1247 ja kuvaa kirjassaan 1200 -luvun puolivälin aikaa,  mongolien valtakuntaa, tapoja, uskontoa sekä kuuluisaa sodankäyntiä, jota tuo kansa hallitsi. Kirja on mielenkiintoinen aikansa kuvaus vielä tuolloin länsimaisille niin tuntemattomasta Aasiasta.


Kirjan alussa on johdanto, joka paneutuu tarkemmin mm. mongolien imperiumin syntyyn, valloittaja-asemaan sekä perehdyttää fransiskaani Johannes de Plano Carpinin elämään ja hänen seurueensa matkaan Aasiassa. Kirjan johdannon on kirjoittanut FT Antti Ruotsala ja kirjan on suomentanut FM Sami Jansson. 


Mongolien historia -kirjan sisällysluettelon ensimmäinen sivu.


Mustavalkokuvitusta kirjan sivuilta...


Kirjan kuvitusta: hurjan maineen saanut Tsingis-kaani. Tämä muotokuva on maalattu Kiinassa 1300-luvulla silkille. Tsingis-kaani oli aikoinaan mongoli-imperiumin päällikkö ja hallitsi eri paimentolaiskansoista muodostuvaa kansaansa. Mongolien imperiumi muodostui nopeasti loistoonsa, vain puolessa vuosisadassa. Mongoleja kutsuttiin Euroopassa nimellä Tartar, joka tulee latinan kielestä, sanasta Tartarus, joka merkitsee manalaa. Mongolien valloitukset ja sotatoimet olivatkin hurjaa ja monet kaupungit raunioituivat heidän jäljiltään.


Mongolien historia -kirja on pehmytkantinen ja 143 -sivuinen.


Tsingis-kaani tarkoittaa suomennettuna universaalia hallitsijaa. Kuvassa karttaa mongolien valtakunnasta 1250-luvulla. Aina Siperiasta Intian rajoille ja Koreasta itäiseen Eurooppaan. 


Historiaa ja tapakulttuuria tihkuvat teokset ovat mielilukemistani... kiitos mieheni, joka minut sai tällaisista teoksista innostumaan vuosia, vuosia sitten. Mongolien historia on muuten myös oiva lahjaidea, vink, vink ...vaikka joululahjaksi! Lukemisiin ja ihanaa lokakuuta sinulle!


Yhteistyössä:


-Kati-

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta että kävin heti varaamassa kirjastostani. Löysin samalla muitakin kiinnostavia kirjoja, m.m. Turkin historia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nämä tällaiset kirjat ovat todella mielenkiintoista luettavaa ja avaavat ymmärrystä maailmasta niin monella tapaa! Mukavia lukuhetkiä! T. Kati

      Poista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!