3.8.2020

Katin kirjanurkka - Pellavan lumoissa

Riikka Platonova: Rihmat, langat ja kuteet omin hyppysin, Books on Demand 2017, 56 s.

Tämä kesä on ollut kyllä mielenkiintoinen. Olen innostunut nokkoskuidusta oikein toden teolla ja vieläkin on siis parhaillaan menossa kokeiluvaihe josta täällä blogissakin olen jutustellut ja esitellyt. Pian pääsen kuitenkin jo nokkoskuidun muokkaamisessa langaksi eteenpäin eli kehräämisvaiheeseen ja tuolla hyllyllä nuo Toikan värttinä ja karstat odottelevat, että pääsevät tosi toimiin. Nyt esittelyyn pääsee Riikka Platonovan kirja; Rihmat, langat ja kuteet omin hyppysin.


Rihmat, langat ja kuteet omin hyppysin -kirja ilmestyi vuonna 2017 ja sen jälkeen Platonovan teos, Nokkonen kehruukasvina näki päivänvalon v. 2018. Molemmat kirjat ovat ihan mahtavia tietoteoksia ja oppaita luonnonkuiduista kiinnostuneelle. Kuvassa Rihmat, langat ja kuteet omin hyppysin -kirjan sisältöä.


Kirja on paneutunut pellavan käsittelemiseen mutta antaa hyviä vinkkejä myös karstaamiseen ja kehräämiseen niin värttinällä kuin rukillakin. Kirjan avulla löydät konstit pellavan käsittelyyn ja siihen, kuinka voit itse valmistaa lankaa pellavasta aina siemenen kylvöstä alkaen.


Kun näin Topi -kissamme nukkuvan yhdellä sohvallamme ja tuon valtavan karvamäärän, joka sohvan karkeaan kankaaseen on jälleen Topista tarttunut - ajattelin, että nytpä saisi sopivasti materiaalia myös kehräämiseen, hih! Ei muuta kuin langan tekoon... itse asiassa kissojen ja koirien karvaahan käytetään langan materiaalina, eikö kuulostakin jännältä, olisikohan tuossa seuraava kokeilun aihe. 


Rihmat, langat ja kuteet omin käsin -kirjassa on runsas ja erityisen havainnollistava kuvitus. Tykkään aina kun kuvitusta on runsaasti ja ne auttavat hahmottamaan näitä työvaiheita aina niin hyvin.



Suomessa pellavaa on vieljelty jo kauan ja pellava syrjäyttikin sitten lopulta myös nokkosen, jota käytettiin langan materiaalina pitkään, ennen kuin runsaskuituisempi pellava saapui Suomeen. Kirja kertoo, että Lounais-Suomessa on viljelty pellavaa ainakin 400 - 800 -luvulta lähtien. Mielenkiintoista tietoa ja plussaa näille molemmille Platonovan teoksille tuokin juuri tämä historian, tapojen ja kulttuuriperinteen jakaminen meille lukijoille niin nokkosesta kuin nyt pellavastakin. Mielenkiintoista tietoa.


Nyt odottelen, että ilmat hiukan kuivahtavat eikä sataisi niin paljon, koska sitten pääsen viimein nokkoskuidun pariin ja kokeilemaan karstausta ja ehkä myös kehräämistäkin. Mitenkähän kuitujen käykään, saas nähdä... ihanaa elokuun alkua ja palaillaan! 


Yhteistyössä:
BoD - Books on Demand


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!