Kesä, kumpa et päättyisi koskaan... en vaan kestä ajatusta tulevasta syksystä, koska syksyn saapuminen tietää jälleen sitä, että joudun olemaan taas loputtomia pimeitä ja vilpoisia viikkoja ja kuukausia pois mieliharrastukseni parista - yllätys, yllätys - nimittäin puutarhan hoidosta. No joo, ei ehkä kuitenkaan ihan vielä kannata vaipua synkkyyteen, kesää kun on vielä jäljellä. Nyt pääsen esittelemään teille, ihanat lukijani, tällaisen ihanuuden. Kyseessä on minikasvihuone, joita pihallamme komeileekin kaksin kappalein by Preeco.
Hyötypuutarhan ja kasvimaan hoito on kesäisin itselleni ihan ykkösjuttu ja se kun vieläpä palkitsee aina, kun saa samalla myös maukkaita makuelämyksiä - paitsi, kun joskus onnistun vähän eri tavalla näissä kasvatushommissa, ei aina nimittäin mene ihan niin putkeen kuin strömsössä. Mutta virheistä oppii ja seuraavalla kasvatuskaudella onnistuu taas vähän paremmin. Kasvihuone kuuluu myös vahvasti puutarhaharrastukseen, meillä onkin pihamaalla pinta-alaltaan noin 5 neliömetrin kasvihuone ja harrastuksen kasvaessa isompi huone olisi pian paikallaan. Isojen kasvihuoneiden lisäksi on olemassa tällaisia kivoja, matalia minikasvihuoneita. Kuvassa komeilee Preecon minikasvihuone, luukku auki ja jossa tällä hetkellä kasvaa sekä salaatti että piakkoin kukkiva kruunutilli.
Kuvassa herneenalkuja. Hernettä laitoin kasvamaan toukokuun lopulla kasvihuoneen taakse ihan kokeilumielessä ja hyvin kasvaa tämäkin lajike, joka on luomusiementä. Kuvassa komeilee Hyötykasviyhdistykseltä saamani aikainen lajike, silpoydinherne Kelvedon Wonder. En käytä lainkaan minkäänlaisia keinotekoisia aineita puutarhassani ja keskitynkin nykyään vain luomukasvatukseen.
Tässä kuva alkavasta kokoamisprojektista. Preecon kasvihuone ja sen osat purettuna pahvilaatikosta. Ja mukana myös suomenkieliset ohjeet. Kaikki siistissä, kosteudelta suojaavissa kääreissään. Olen meidän perheessä se, joka aina kokoaa kaikki, huonekalut ja muut ja nyt pääsikin vuoroon minikasvihuoneet. Tässä vaiheessa olin ihan innoissani, kun ei vielä tiedä millainen siitä lopputuloksesta livenä tuleekaan. Kasvihuoneen kuvat olin kyllä nähnyt Preecon verkkokaupan sivuilla ja onhan siellä selkeät tiedot ja mitatkin, mutta aina vähän jännittää. Ja näitä koottavana nyt siis kaksin kappalein, joten kasvualaa on kaksin verroin. ♥
Näitä minikasvihuoneita on Preecon verkkokaupassa saatavilla useaa kokoa ja valitsin meille L-kokoiset minikasvihuoneet. Preecon valikoimissa on rutkasti erilaisia kasvihuoneita, kannattaa käydä kurkkaamassa tuota todella mukavan laajaa valikoimaa, jos siellä olisi vaikka juuri teille sopiva kasvihuone. Tämä minikasvihuone on 100 cm leveä ja 100 cm syvä ja kokonaiskorkeus on n. 48 cm. Pinta-ala on siis yksi neliömetri. Kasvihuoneen "ikkunat" ovat vahvaa, kennomaista polykarbonaattilevyä, joiden paksuus on 4 mm. Tällaisessa levyssä on mielestäni hyvänä puolena se, että painoa ei ole paljon, eikä ole myöskään sellaista rikkoontumisen vaaraa, kuten lasisissa versioissa.
Polykarbonaatin valon läpäisykyky on todella hyvä ja levy pitää myös sitä kasvihuoneeseen kaivattua auringon tuottamaa lämpöä hyvin. Kuvassa näkyy levyjen pintojen päällä oleva ohut, asennettaessa poistettava muovi. Levyjen toinen puoli kun on vieläpä UV-suojattu ja se puoli tulee asentaa ulospäin, kuten muovissa lukeekin.
Kasvihuoneen runko-osat valmiiksi lajiteltuna ja kokoaminen voi alkaa. Runkomateriaali on alumiinia. Nyt ohjevihkonen esiin ja katsomaan, että kaikki osat ovat tallessa. Rungon osat on selkeästi merkattu pienillä tarroilla ja joihinkin runko-osiin on myös painettu numerosarja, josta selviää, mikä osa on kyseessä.
No niin. Vaihe yksi on saavutettu. Tässä vaiheessa voin jo sanoa, että voihan sitä tehdä itselleen haasteita tuon kokoamisalustan tasaisuuden kanssa mutta hyvin sitä nurmellakin tämä kokoaminen onnistui. :-) Tässä valmistuu pikku hiljaa kasvihuoneen sivuseinien tukirakenne ja pohja. Osat "loksahtavat" paikoilleen ja sitten vaan ruuveilla kiinni toisiinsa. Helppoa.
Valoa läpäisevät kasvihuoneen seinälevyt pujotetaan ylhäältä alaspäin paikoilleen. Tässä vaiheessa on hyvä varmistaa, että se UV- suojattu puoli tulee varmasti ulospäin eli poistin siitä kertovan suojamuovin seinien päältä vasta tässä asennusvaiheessa.
Sitten on ruuvausta ja ruuvausta ja kahden kansilevyn kokoaminen käy hetkessä. Mutta siinä se nyt on... vielä kuvan musta ja vahva muovinen tukiosa asetetaan kaikkien kulmien päälle. Kokosin nämä kasvihuoneet itse ja tein superhitaasti, kun lomalla ei ole kiirettä. Minulta meni kokoamiseen yhteensä muutama tunti, joka kylläkin venyi hiukan, kohtuuttoman pitkien lepotaukojen vuoksi, lomalla kun näitä kokosin, niin mitäpä sitä kiirehtimään. :-)
Kasvihuoneen luukkuja voi pitää halutessaan auki ja varsinkin kuumimpana aikana päivästä kannattaa luukut olla niin auki kuin mahdollista. Kätevä tuo pidike ja tukevan oloinen. Luukut voi asettaa näin pidikkeiden varaan, jolloin ilma pääsee hyvin kiertämään tai sitten aivan auki, luukkujen osoittaessa kohtisuoraan ylöspäin, jolloin myös sadevesi kulkeutuu kasvihuoneeseen.
Kasvihuone on kevyt siirrellä ja itse asetin nämä minikasvihuoneet vierekkäin, puusta rakentamieni lavojen päälle. Kasvihuoneet voi asentaa myös suoraan maahan, koska ruostumisen vaaraa ei ole, runko-osat kun ovat vahvaa alumiinia. Ihan kuinka itse tykkää. Puisiin lavoihin saan kuitenkin hyvin tilaa kasvualustalle eli mullalle ja näin multa ei tule kasvihuoneen seiniä vasten. Eikä sekään varmasti huono vaihtoehto ole, itse vaan tykkään näin. ♥ Kasvihuone on ihana lisä pihamaalle, terassillekin ja vaikka parvekkeelle.
Kasvihuoneen luukut kokonaan auki, jolloin luukut tukevat toinen toisiaan. Luukku pysyy kuitenkin myös yksinään tässä asennossa. Kätevää.
Ihanaa kasvukautta on vielä jäljellä oikein hyvin. Uusintakylvöä ajattelin tehdä vielä nopeasti kasvavalla retiisillä ja suunnitelmissa on myös uuden mansikkamaan perustaminen versojen avulla. Nyt nautin tästä sadosta, jota näissä minikasvihuoneissa kasvaa.
♥ Ihanaa kesää! ♥
Ihanassa yhteistyössä:
♥ Preeco ♥
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!