27.3.2019

Katin kirjanurkka - Suomalainen mytologia

Martti Haavio: Suomalainen mytologia, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2019, 2. painos, 564 s.

Täällä blogini kirjanurkassa olen esitellyt vuosien aikana erilaisia teoksia. Esittelyyn kirjanurkkaan ovat päässeet sellaiset kirjat, jotka ovat mielestäni mielenkiintoisia ja merkityksellisiä. Ja nyt... nyt esittelyyn pääsee the kirja. Kirja, joka sai mielenkiintoni heräämään ensimmäisen kerran melkein parikymmentä vuotta sitten. Kyseessä on Martti Haavion klassikkoteos, nimeltään Suomalainen mytologia.


Silloin vuosia ja vuosia sitten olimme nykyisen mieheni kanssa kirjaston historia- ja kulttuurihyllyjen suurkuluttajia. Olemme aina pitäneet kirjoista ja enemmälti tietoa tihkuvista sellaisista. Mieheni ansiosta löysin vuosia takaperin monia teoksia, jotka sittemmin ovat nousseet merkitykselliseen asemaan omassa lukuhistoriassani. 


Sohvan vierestä, mieheni korkeista kirjakasoista löysin melkeinpä sattuman kautta aikoinaan tämän Haavion teoksen ja se oli menoa heti ensimmäisen selauksen jälkeen. Tykkään lukea historia-aiheisia kirjoja ja myös tuo eri kansojen tapakulttuuri vetoaa minuun kovasti. Jännä, kuinka sitä on nyt näistä aiheista niin innoissaan.


Martti Haavion Suomalainen mytologia kirja sai toisen painoksensa v. 2019. Kiitos SKS!


Kirjan sisältö on erittäin laaja ja pelkästään sisältöä on lueteltu seitsemän sivua. Kuvassa niistä ensimmäinen. 


Kirja on paksu ja sivuja on 564. Suomalainen mytologia -kirja ilmestyi ensi kerran v. 1967 ja on vaikuttanut osaltaan paljon suomalaiseen mytologiatutkimukseen ja antanut paljon tietoa ja pohtimisen aiheita entisajoista.


Kirjasta löytyy paljon tietoa esivanhempiemme maailmankuvasta, vanhoista jumalistamme, taruista, uskomuksista ja tapakulttuurista. Tähän liittyy myös vahvasti mm. Kalevalaan liittyvää pohdintaa ja tietoa.


Karhu on ollut aikoinaankin tärkeässä asemassa kulttuurissamme. Suomalainen mytologia -kirjasta löytyy mm. tämä kuvaus entisaikojen suomalaisten karhukultista:
"Karhua pyytäessään he kuuluvat pimeydessä panevan pystyyn pidot, juovan karhun pääkallosta, murisevan niin kuin karhu murisee, ja niin he kuuluvat hankkivan lisää pyyntionnea."
Voin kuvitella mielessäni syksyisen yön, täysikuun loisteen, aarnikuusten ympäröimän ja nuotion savuisen hämyn... ja ei muuta kuin lukemaan taas lisää!


Yhteistyössä:

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti