9.7.2020

Katin kirjanurkka - Nokkonen kehruukasvina

 Riikka Platonova: Nokkonen kehruukasvina, BoD 2018, 64 s.

Ihana kesäinen ilma on hellinyt viime päivinä, mukavasti on sadellutkin aina välillä. Kätevää, kun ei tarvitse sitten kastella kasvimaatakaan niin usein, kun luonto hoitaa. Odottelen jännityksellä, kun pääsen jatkamaan kokeilujani nokkoslangan parissa ja löysinkin nyt aivan uskomattoman upean tietoteoksen aiheesta. Tässäpä teille siis maistiaisia Riikka Platonovan kirjasta, Nokkonen kehruukasvina.


Nokkonen kehruukasvina -kirja on kovakantinen ja sivuja on 64. Kirja on todella kattava teos nokkoskuidun historiasta, valmistamisesta ja langan kehräämisestä ja valmistamisesta itse. Siis juurikin teos, jota olen kaivannut tätä omaakin projektiani varten. Aloitin nokkoskuituaiheisen blogisarjan vähän aikaa sitten ja sen ensimmäiseen osaan pääset tästä, jossa esittelen tarkemmin työvälineet nokkoskuiden valmistamista varten.


Nokkonen on erittäin vanha kuitukasvi, jota käytettiin myös täällä Suomessa jo kauan ennen kuin pellava ja puuvilla valtasivat markkinat. Tässä kuvassa sitä itse materiaalia kasvaa. Loppukesästä aloitan kokeilut nokkoskuidun parissa ja tarkoituksena on valmistaa itse kuitua, jonka karstaan ja josta voin sitten kehrätä lankaa värttinän avulla. Tykkään muutenkin kaikista luonnonmateriaaleista ja nokkoskuidulla on monia hyviä ominaisuuksia. Myös se, että voin valmistaa itse lankaa luonnossa kasvavasta kasvista, sellaisesta, jota löytyy oikeastaan mistä vain, niin sitä enemmän asia kiinnostaa.


Meidän kissavanhus, Vili, ihmettelee jälleen touhujani ja kuvassa maukaisee. Mustat huuletkin ovat niin töttöröllä.


Nokkonen kehruukasvina -kirjan alkupuolella on mielestäni ihan mahtavan kattavasti ja mielenkiintoisesti kerrottu nokkosen historiasta, etymologiasta ja siitä, kuinka ennen vanhaan nokkosta käytettiin kuituna. 


Kuvassa vanhoja nokkosenmuokkaustyökaluja, nokkoskuitua ja -rihmaa. Kansallismuseon  Suomalais-ugrilaiset kokoelmat.


Kirjan kuvitusta, kuvannut Riikka Platonova. Kirjassa on paljon havainnollistavia ja hyviä värikuvia. Tässä karstataan nokkoskuitua. 


Nokkosen muokkaus kuiduksi sisältää monta eri työvaihetta ja myös monta vaihtoehtoa. Käsityömäinen tapa onkin yleensä sellainen, että jokainen löytää sitten itselleen sopivan työskentelytavan. Kohta pääsen minäkin testaamaan nokkosen käsittelyä. Pysyhän kuulolla... ihan jännittää, miten käy... saankohan lankaa aikaiseksi.


Topi nauttii kesäpäivästä.


Yhteistyössä:
BoD - Books on Demand


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!