23.11.2016

Katin kirjanurkka - Kissojen maailmanhistoria

 
Petri Pietiläinen: Kissojen maailmanhistoria, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2016, 352 s.

Minulla on aina ollut ihan pienestä asti lemmikki ja lapsuudessani sain kunnian omistaa esimerkiksi pienen hiiren, ison valkoisen rotan ja marsun. Ensimmäisen kissani sain, kun olin siinä kymmenen ikävuoden paikkeilla. Silloinen kissani oli tyttö ja väritykseltään tämä "prinsessa" oli mustanruskea. 


Kissat ovat ihania ja meidän perheeseemme kuuluu tällä hetkellä kolme villiä ja vapaata kollia: Vili, Topi ja Pena. Asumme maaseudulla ja kissamme viihtyvät paljon myös ulkona. Sen näkee kyllä sitten myös saaliiden määrässä...ulko-oven edestä saattaa joskus löytyä ties mitä.... mutta ei niistä sen enempää...


♥ Pena ja Topi ♥

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana ilmestyi syyskuun loppupuolella upea tietoteos kissoista: Kissojen maailmanhistoria. Petri Pietiläisen kirjoittama kirja kuljettaa lukijansa kissojen menneestä maailmasta aina tähän päivään saakka erittäin perusteellisesti.Kirja on täynnä mielenkiintoista faktaa kissojen taipaleesta esihistoriasta nykyaikaan. Matka aloitetaan villikissojen kesyyntymisestä, käydään läpi mm. Rooman valtakunnan aika, keskiajan kissavainot sekä teollisen ajan hyötyeläinteoria. Mielenkiintoista!Kissojen rooli kautta aikain on ollut uskomaton. Kissojen maailmanhistorian sivuilta löytyy monia koskettaviakin tarinoita, tässä yksi ensimmäisen maailmansodan ajan kohtaloista:

"... Kun jotkut sotilaat lähtivät lomalle, kissat jätettiin bunkkereihin. Toisten sotilaiden kerrotaan kantaneen kissanpentua mukanaan kaikkialle, jopa hyökkäyksiin. Kirjeissä kotiin ja säilyneissä päiväkirjoissa kissanpennun sanotaan olleen ainoa asia, joka piti järjissä päivästä toiseen. Lontoolainen 22-vuotias Arthur Dyson Freeman kaatui vuonna 1916 Mailly-Malletissa Sommen taistelussa. Hänen rykmenttinsä päiväkirjaan tuli maininta: 

Kun hänet löydettiin, hänen kissanpentunsa, jota hän kantoi mukanaan kaikkialle, nukkui hänen rintansa päällä."


Kissojen maailmanhistoria on upea teos, jota suosittelen kaikille, jotka haluavat syventää tietämystään historiasta, kulttuurihistoriasta -ja tietenkin kissoista! ♥
 
Yhteistyössä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!