19.1.2017

Katin kirjanurkka - Muinainen Kalanti ja sen naapurit

 Veijo Kaitanen, Esa Laukkanen, Kari Uotila: Muinainen Kalanti ja sen naapurit, SKS 2003, 455 s.

Mikä onkaan mielenkiintoisempaa, kuin syventyä kirjaan, jonka teksti vie mukanaan menneisyyden tapoihin ja oloihin. Historiaan hurahtamiseni on vaan voimistunut tässä vuosien varrella (kiitos mieheni) ja mielestäni kiinnostavinta on varsinkin esihistoria sekä erilaisten kulttuurien syntyhistoria ja piirteet. 


Muinainen Kalanti ja sen naapurit on teos, joka vie lukijansa rautakauden (n. 500 eKr.-1150 jKr.) ja keskiajan (1150-1523) läntiseen Suomeen. Kirja antaa kattavasti tietoa muinaisesta elämästä, ihmisistä, yhteisöstä ja elintavoista. Vaikka teos onkin keskittynyt läntiseen osaan maatamme, käsitellään erilaisia kulttuurihistoriallisia ja luonnonhistoriallisia aiheita maantieteellisesti laajemminkin.Muinainen Kalanti on aikoinaan ollut maakunta, jossa harjoitettiin laajalti maataloutta ja kaupankäyntiä ja tämä kirja onkin erittäin kattava tietoteos kyseisen alueen elämän kuvaajana. Tekstin joukossa vilahtelee paljon erilaisia mustavalkokuvia, karttoja ja piirroksia, jotka omalta osaltaan auttavat ymmärtämään tuota aikaa.Suomen varhaishistoriaa ennen Ruotsin vallan aikaa on käsitelty tietokirjallisuudessa aika maltillisesti -harmi sinänsä. Muinainen Kalanti -kirjassa Ruotsin vallan aikaa käydään kuitenkin läpi asiallisella otteella ja tuon ajan merkitystä sen enempää painottamatta. Onneksi tällaisia tutkimuksia ja teoksia julkaistaan meille varhaisimmistakin ajoista kiinnostuneille. Kiitos SKS ♥Muinainen Kalanti -kirja antaa kattavan kuvan myös tuon ajan uskomuksista ja taruista, nimittäin ennen vanhaan joka talossa eli ainakin yksi haltija.  Läntisessä Suomessa tätä olentoa kutsuttiin haltiksi. Ote kirjasta:

"...Haltijan rooli onnen suojelijana korostui silloin, kun elämänmeno talossa oli vakaata ja ongelmatonta. Se toimitteli erilaisia talon töitä, korjaili tavaroita, vartioi tulta ja ruokki eläimiä."

Onkohan tuolla Kustaa Vilkunan v. 1929 valokuvaamassa riihessä asunut haltti... näyttäisi oivalta asuinpaikalta pikku olennolle, eikö!


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti