20.2.2017

Katin kirjanurkka - Suomalainen kansanusko


Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko, Gaudeamus Oy 2014, 416 s.

Vähän aikaa sitten kerroin täällä blogissani, kunka mieheni on tutustuttanut minut historian mielenkiintoisiin syövereihin ja tässä vuosien aikana on tullutkin tutkittua jos jonkinmoisia opuksia. Suomen varhaishistoria kiinnostaa minua eniten ja vaikka siitä onkin aika niukasti materiaalia, on aihe mitä mielenkiintoisin.


Suomalainen kansanusko käsittää maailmankuvan, johon kuuluvat mm. jumaltarut, luontosuhde, ihmiskäsitys ja magia. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vai mitä! Kalevalainen Sampo, taivaan takominen, Tuonelan joki ja maailman synty munasta - siinä muutama ikiaikainen mielikuva purtavaksi.


Risto Pulkkisen teos; Suomalainen kansanusko on kovakantinen ja todella kattava tietoteos suomalaisen kansanuskon olemuksesta. Läpi käydään mm. suomalaisten pyhiä paikkoja, seitoja, suomalaisten luontosuhdetta, karhukulttia, totemismia sekä myös ennen kristinuskoa voimissaan ollutta samanismia. Kurkien kanssa taisteleva pohjoinen kääpiökansa. Kuva Olaus Magnuksen Historia de gentibus septentrionalibus -teoksesta (1555). Keitäs nämä kääpiöt ehkä olivatkaan... kirjasta löytyy jännittäviä asioita aiheesta!


Kirjan kuvitus koostuu pääasiassa mustavalkoisista, vanhoista valokuvista sekä karttapiirroksista.


Eläin- ja luontoaiheet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja jonkinlainen sisäsyntyinen kunnioitus luontoa kohtaan tuntuu meissä suomalaisissa edelleen voimakkaasti olevan. Ainakin itse allekirjoitan tuon tunteen. Ote kirjasta:

"Mitä arkaaisempi ja teknisesti kehittymättömämpi yhteisö on ollut, sitä vahvemmin se on kokenut eläinkunnan ihmisiin nähden tasa-arvoisena tai jopa ylivoimaisena. Ennen teknologian kehittymistä eläimillä oli liki kaikissa suhteissa suuremmat voimat, nopeammat jalat ja tarkemmat aistit kuin ihmisillä. Ihmisen oli mahdoton käsittää eläinten vaistotoimintoja, mikä sai ajattelemaan, että niillä oli tuonpuoleista tietoa ja kanavia tuonpuoleiseen..."


Mitähän Topi-kissan mietteissä onkaan... katseleekohan paraikaa maahisia ja kotitonttuja vai filosofoiko jotain merkittäviä... :-)


Suomalainen kansanusko on kattava teos, jota suosittelen lämpimästi kaikille Suomen historiasta, tapakulttuurista ja uskomuksista kiinnostuneille.

Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti