16.3.2017

Katin kirjanurkka - Brinkhallin puutarhaopas 1804

Irma Lounatvuori (suom. & toim.): Keittiökasveja kotitarpeeseen - Brinkhallin puutarhaopas 1804, SKS 2010, 96 s.

Meilläpäs kasvaakin jo pieniä taimia. Laitoin tämän kuun alussa kasvamaan latva-artisokan siemeniä ja sieltä vaan onkin putkahtanut esiin jo kolme pientä alkua. Toivottavasti niistä kehittyy sellaiset oikein komeat ja tanakat taimet, niin päästäisiin meidänkin perheessä herkuttelemaan keitetyn latva-artisokan kukinnolla.Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirja; Keittiökasveja kotitarpeeseen - Brinkhallin puutarhaopas 1804, on 96 -sivuinen, pehmeäkantinen tietopakkaus. Kirja perustuu Brinkhallin kartanon omistajan Gabriel Bonsdorffin v. 1804 alunperin ruotsiksi kirjoittamaan puutarhaoppaaseen, jota aikanaan jaettiin korvauksetta siemenkaupan asiakkaille.


Ote kirjasta: "Olen onnellinen voidessani tällä lailla Brinkhalliin perustamani siemenplantaasin avulla saada kunnioitettujen maanmiesteni innostuksen ja harrastuksen puutarhaviljelyä kohtaan syttymään ja ylläpitää sitä"


Opas on käyttökelpoinen vielä tänäkin päivänä, eiväthän ne peruasiat kasvien hoidossa muutu mihinkään... 200 vuotta vanhaa tietoa ja ihan samoilla menetelmillä vielä mennään. Punajuuret viihtyvät yhä vahvassa maassa ja ruohosipuliakin lisätään edelleen juurituppaista irroitetuista versoista!Brinkhallin puutarhaopas kutsuu lukijan kevättöihin alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Tällainen kirja on mukava ja erikoinenkin osa omaa kirjakokoelmaa ja lukiessa pääsee jälleen osaksi sitä maailmaa, jota arvostan. Nimittäin maailmaa, joka löytyy seinien ulkopuolelta ja joka on vielä hetken verhoutuneena lumiseen huntuun... vielä ainakin täällä Kuopion korkeudella.


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti