14.7.2017

Katin kirjanurkka - Villivihannekset

Sinikka Piippo: Villivihannekset, Minerva Kustannus Oy 2016, 256 s.

Luonto on juuri nyt vehreimmillään ja mielestäni juuri tämä heinäkuu on mielestäni se kaunein kesäkuukausi. Meillä perennat ovat kasvaneet tänä kesänä todella hyvin ja omenapuiden raakilemäärä ihan oikeasti nyt näyttää siltä, että sadosta tulee määrällisesti paras mitä koskaan.Mutta tarkemmin niihin luonnon antimiin ja vieläpä villeihin sellaisiin. Nyt esittelyyn pääsee todella kattava tietokirja; Villivihannekset. Kirjan kirjoittaja Sinikka Piippo on kasvitieteilijä ja Helsingin yliopiston professori. Villivihannekset -kirjassaan Piippo kertoo tarkasti villivihannesten sisältämistä aineosista ja kuinka ne vaikuttavat sitten myös terveyteemme.


Villivihannes tarkoittaa syötäväksi, mausteeksi tai rohdoksi kelpaavia kasveja ja niitähän meidän metsät ja maat ovat pullollaan. Villivihannekset -kirjassa niistä esitellään tärkeimmät, yhteensä yli 50. Luonnon kasvien terveellisyys johtuu niiden sisältämistä monista aineosista, joita ne sisältävät viljeltyjä kasveja enemmän.


Kirja on kovakantinen ja täynnä upeita itse Sinikka Piipon ottamia värikuvia. Kirjan sisällys on jaoteltu selkeästi, ensin kerrotaan yleistä tietoa villivihannesten käytöstä, keruusta ja säilönnästä. Sitten alkaa matka käyttöön, viljelyyn (!) ja itse villivihannesten esittelyyn yksi kerrallaan. Myös muutama varoituksen sana löytyy tekstistä - täytyy muistaa, että kaikki syötäväksi kerättävät kasvit on tunnettava tarkasti!


Itse tykkään kirjan selkeydestä ja pieniä informatiivisia tietolaatikoita on lähes jokaisen kasvin kohdalla. Myös kirjan loppuosan laaja aineosataulukko kertoo tarkasti, mitä vitamiineja ja arvoja kasveissa onkaan. Esimerkiksi monikäyttöisen nokkosen tuoreista lehdistä löytyy hiilihydraatteja ja proteiinia, kuituja ja rasvaa... ja omega-3:sta! Nokkonen on myös oikea vitamiinipommi, se nimittäin sisältää C-, K-, A-, E- ja kaikkia B-vitamiineja... puhumattakaan kaikista kivennäisaineista mitä tämä nk. superkasvi sisältääkään...


Villivihannekset -kirjasta löytyy vinkkejä myös erilaisten juomien ja ruokien valmistamiseen! Ihana teos, joka kyllä tulee itselläni kovaan käyttöön. Vink... vink... nythän muuten kannattaa kerätä ja kuivattaa jo talven varalle vaikka teeaineksia ja muuta ihanaa!Yhteistyössä:


-Kati-

1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvälle kirjalle! Aihe mieleinen. Harmi kun kirjan postit tänne meille kohtuuttomia sieltä Suomesta, pitäisi lähettää aina iso kasa että kannattaa.

    VastaaPoista