17.7.2017

Kesäkuvia ja kompostori käyttöön


Kesä. Olen kyllä niin kesäihminen kuin olla ja voi ja ihanaa, kun nyt saa nauttia näistä aurinkoisista ja lämpimistä säistä. Talvessakin on oma tunnelmansa mutta se kylmyys ja pimeys on jotain, josta en ole koskaan pitänyt ja tuskin koskaan tulen pitämäänkään. Tuntuu edelleenkin aina välillä ihan epätodelliselta astella omalla pihamaalla ja kyllä tätä osaakin arvostaa, lapsuutensa ja nuoruutensa kerrostalossa ja kaupungin lähiössä kasvaneena.


Olen tässä vuosien mittaan kasvatellut vaikka mitä. Jotkin kasvit ovat lähteneet hyvin kasvamaan, osa taas ei niin hyvin. Uusia kasveja istuttaessa osaan jo miettiä tarkemmin kasvupaikkaa ja ravinteita, mistä kyseinen kasvi sitten menestyäkseen pitää. Kuvassa upeat, kirkkaan oranssit ja erittäin hyvän kasvupaikan saaneet perinneperennat, ruskoliljat. Kasvavat varmaan myös siksi näin komeasti, koska näiden sipulit ovat vuosikausia vanhoja ja saimme ne meidän pihapiiriin mieheni kotikulmilta.Topi -kissa laiskottelee helteessä viileän betonilaatan päällä. Topi on kissakolmikkomme keskimmäinen ja todella kookas kissa, oikea peto. 


Kasvihuone sai tänä keväänä uuden lattian betonilaatoista, osa ostettu valmiina ja osan olen itse valanut. Pensastomaatit kasvavat nyt tänä kesänä todella hyvin.Meidän kaksi kanaa, Taimi ja etualalla Tyyne. Takana näkyy kukko Norman... nimi varmasti kertoo, millainen tämä kukkomme on luonteeltaan. :-) Nämä siivekkäät ovat maatiaisrotua ja kunhan kanat alkavat munimaan, ovat munat ruskean sävyisiä.


Melkoisen hyvää tavaraa kompostoitavaksi, eikös! Esittelinkin tämän meidän uuden kompostorin alkukesästä ja tässä vähän lisää kuvia ja tunnelmia. Kyseessähän on Iisalmessa toimivan UK-muovin valmistama lämpöeristetty Greeny -kompostori, joka on erittäin tukevatekoinen ja säänkestävää polyeteenimuovia. Tuo kompostorin edustan kuviokin on oikea piste iin päälle, todella kaunis pihan kaunistus, eikä tätä tarvitse piilottaa mihinkään pusikoitten taakse. Kompostorin sisällä muuten on tällä hetkellä asukaskin......nimittäin tämä otus. Hyi, inhoan hämähäkkejä yli kaiken, siis suorastaan voin sanoa, että pelkään niitä mutta en nyt raaskinut tehdä tälle mitään, kun tämä vartioi ja suojelee niin topakasti noita pieniä muniaan. Noista kyllä tulee sitten uusia hämähäkkejä... ja paljon... hmm...


Kompostorin luukun kautta valmiiksi maatunutta kompostimassaa on helppo ottaa, kuitenkin aina pikkuisen kerrallaan. Valmiin kompostimassan kannattaa antaa jälkikompostoitua parisen kuukautta ennen käyttöönottoa.


Kompostorin pohjarakenne ja reiällinen suodatuslevy, jonka päälle tulevat kompostoitavat puutarha- ja keittiöjätteet. Jätteen sekaan laitetaan myös kuiviketta, jotta komposti pysyy kuohkeana. Kuvassa näkyy myös metallinen lämpömittarin anturi, joka ilmoittaa kompostin lämpötilan. Jos lämpötila nousee liikaa, tarvitsee komposti lisää happea. Ihan kätevää, kunhan alkuun pääsee. Ja en muuten malta odottaa omaa ensimmäistä multasatoa.


 Ihanaa kesää!

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti