Mikko Moilanen: Viikinkimiekat Suomessa, SKS 2018, 263 s.
Tutkimusmatkani Suomen historian syövereihin jatkuu ja tällä kertaa sukelletaan miekkojen maailmaan. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran valikoimista löytyy tämä upea kirja, Mikko Moilasen Viikinkimiekat Suomessa, joka johdattaa lukijansa miekkalöytöihin Suomessa, viikinkiajan kulttuuriin, uskomuksiin sekä tapoihin.
Viikinkimiekat Suomessa -kirjan sisältöä. Kirja on kovakantinen ja sisältää paljon havainnollistavia värikuvia sekä piirroksia. Viikinkimiekat Suomessa on muuten ensimmäinen suomenkielinen (!) viikinkiajan miekkoja käsittelevä teos. Tämän upean tietoteoksen kirjoittaja, Mikko Moilanen on viikinkiaikaisiin miekkoihin erikoistunut arkeologi ja seppä.
Kirjassa esiteltävät miekat ovat Suomen Kansallismuseon kokoelmista. Ajallisesti kirjassa esitellään miekkoja myös ajalta ennen viikinkiaikaa ja myös viikinkiajan jälkeen. Nuo vuodet kun ovat aika häilyviä ja aikakaudet ovat kulkeneet yleensä jonkin matkaa myös päällekkäin.
Keitäs ne viikingit olivatkaan. Viikinkiaika on ajoitettu perinteisesti vuosien 800 - 1050 välille. Viikingit olivat ns. pohjanmiehiä. Kirja kertoo: "...viikingit muistetaan erityisesti valloittajina, mutta he olivat myös kauppiaita, löytöretkeilijöitä ja uudisasukkaita." Ei siis ihme, että viikinkiajan esinelöytöjä - ja myös miekkalöytöjä tehdään edelleen. Miekka oli kantajalleen erittäin arvokas esine ja miekoilla uskottiin olevan myös yliluonnollisia ominaisuuksia.
Kirjan kuvitusta. Kuvat selkiyttävät hyvin etenkin miekkojen muotoa sekä viikinkiajalle tyypillistä kuviomaailmaa ja koristelutyyliä. Aukeamalla on kaksi miekkaa, ylin on Hämeenlinnasta löydetty miekka ja se on ajoitettu olevan peräisin 900 -luvun puolelta. Miekka on muodoltaan kaunis ja sirokin, joten sitä on varmasti ollut hyvä käsitellä. Vasemman sivun miekka on löytö Nousiaisista.
Viikinkimiekat Suomessa -kirjassa kerrotaan miekan valmistuksesta viikinkiajalla sekä materiaaleista, raudasta ja teräksestä. Miekkasepän taidoilla on todellakin ollut aikoinaan suuri merkitys. Mielestäni kirjan kyseinen kappale on todella avartavaa luettavaa ja kirjan mukana pääseekin kosketuksiin miekan valmistuksen saloihin aina malminetsinnästä taontaan, teräosan karkaisuun ja kahvan koristeluun.
Materiaalin ymmärrys myös kasvaa tämän lukukokemuksen myötä - ja samalla ymmärrys työtavoista sekä kulttuurista. Mielenkiintoinen fakta kirjan sivuilta: Suomesta on löytynyt 23 miekkaa pronssikaudelta ja pronssikausihan ajoittuu runsaasti ennen nk. viikinkiaikaa. Pronssikausi oli n. 1500 - 500 eaa!
Kiitos SKS:lle sekä Mikko Moilaselle upeasta teoksesta. Tällaisten tietokirjojen myötä ymmärryksemme omasta historiastamme saa sekä uusia muotoja että uria. Hieno teos vaikka joululahjaksi!
Yhteistyössä:
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!