28.5.2020

Katin kirjanurkka - Tuohi

Emma Dahlqvist: Tuohi, Gummerus Kustannus Oy 2020, 160 s.

Olen aina tykännyt kaikesta luontoon liittyvästä. Rakkaimmat muistot lapsuudestakin liittyvät metsässä seikkailuihin ja uimiseen. Luonnonmateriaalit taas ovat olleet myös ihan sieltä pienestä pitäen lähellä sydäntä. Sen takia tämä kirja on kyllä oikea ihanuus, jota nyt pääsen esittelemään. Tämä kirja on täynnä ohjeita ja ideoita ja nimeltään Tuohi -punonta, levytekniikka, taittelu.


Tuohen saloihin paneutuva teos on pehmeäkantinen ja sivuja on 160. Kirjassa on upea ja runsas kuvitus, joka on mielestäni aina niin tärkeää tällaisissa oppaissa.


Tuohi -kirjan sisältöä.


Tuohi on koivun valkea "asu" ja siitä on tehty erilaisia tarve-esineitä Suomessa kautta aikojen. Kirja kertoo mielenkiintoista faktaa, en esimerkiksi tiennyt, että Suomessa kasvavista koivuista juuri hieskoivun tuohi soveltuu parhaiten tuohitöihin. Tämä johtuu hieskoivun tuohen luontaisesta sileydestä, notkeudesta ja tuohi on myös helposti työstettävää verrattuna kahteen muuhun lajiin, jotka ovat rauduskoivu ja vaivaiskoivu.


Kirjassa on erityisen selkeät ohjeet ja se on aina plussaa. 


Mites olisi... koivun tuohesta punottu käsilaukku, tämä on kyllä ihana idea. Kirjan kirjoittaja on ruotsalainen tekstiilisuunnittelija ja taiteilija Emma Dahlqvist ja hän on kyllä osannut tehdä todella kauniita tuohiesineitä. Samalla ikäänkuin niin kovin perinteisiä mutta kuitenkin hiukan modernilla ja hienovaraisella tvistillä.


Jokamiehenoikeudet ovat mahtavia ja muistathan, että jos innostut kovin tuohitöistä niin maanomistajalta täytyy aina kysyä lupa, jos mielit kerätä tuohta koivujen rungoilta. Myös verkkokauppojen valikoimista löytyy tuohta ja ei muuta kuin punomaan! Ihanaa toukokuun loppua sinulle ja kesäkuussä tavataan taas!


Yhteistyössä:
Gummerus Kustannus


-Kati-

1 kommentti:

  1. Tuohta olen minäkin säästänyt ja kirja olisi ihan tarpeeseen ❤

    VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!