5.9.2016

Katin kirjanurkka - herkkuja kuivaamalla

Eric Tornblad: Kuivaa ruokaa, suom. Eeva Tynkkynen, Calazo Förlag AB 2016, 188 s. 

On jälleen syksy ja puutarhat kuin myös metsät ovat pullollaan erilaisia säilöttäviä marjoja ja hedelmiä. Yleensä olen tehnyt omista omenoista hilloa ja mehua mutta meille tuli tänä vuonna mitä vaatimattomin omenasato, joten omput päätyivät suoraan suuhun. Sain kuitenkin säilöttyä pakastimeen puolukoita ja mustikoita sekä muutaman pussillisen kanttarelleja. Säilöä voi myös kuivaamalla. Calazon uutuuskirja, Kuivaa ruokaa, opastaa ruoka-aineiden kuivaamisen saloihin ja esittelee yleisimmät kuivausmenetelmät.


Olen itsekin kokeillut kuivaamista muutama vuosi sitten, omenasadon ollessa erityisen runsas. Pidän erityisesti kuivatun hedelmän mausta ja leikkasin omenat ohuiksi viipaleiksi, jonka jälkeen pujottelin viipaleet naruun kuivumaan.
Kuivaa ruokaa -kirja on täynnä erilaisia kokeilunarvoisia kuivausohjeita. Kuivaaminen tapahtuu yleensä ilmakuivaamalla, kuivurissa tai uunissa miedossa lämmössä. Ruoka-aineiden kuivaamisen etuja ovat säilyvyys sekä myös keveys. Mikä sen mukavampaa, kun on lähdössä pitemmällekin patikointiretkelle, kuin pakata kevyet retkieväät mukaan...ei turhaa painoa.


Kuivaa ruokaa -kirja on jaoteltu selkeästi seitsemään eri kategoriaan. Kirjan johdannossa opastetaan kuivaamisen perustekniikoihin sekä annetaan myös ohjeet oman kuivurin rakentamiseen (!). Muita kategorioita ovat sienet, marjat ja hedelmät, vihannekset ja yrtit, proteiininlähteet (liha, kala), hiilihydraattilähteet (leipä, pasta) sekä vesipitoiset ainekset (soseet). Kirjassa on paljon myös erilaisia reseptejä, joissa käytetään kuivattuja aineksia.


Kala on mahtavaa eräruokaa ja sitäkin voi tarpeen tullen kuivata ja ottaa varulta reissulle mukaan, jos saalista ei jostain syystä tulekaan. Kuivatusta kalasta voi valmistaa kaikenlaista ruokaa, pataruoista ja keitoista aina perinteisiin kalakastikkeisiin. Kalan sekä lihan voi muuten myös marinoida ennen kuivaamista...tätä kyllä kokeilen kun ollaan seuraavan kerran lähdössä reissuun!

 

Tässäpä yksi kirjan oivista ohjeista...kaurapuuroon saa pähkinäisen maun paahtamalla hiutaleita hetkisen kuumassa kattilassa ennen keittämistä...arvaa, kokeilenko! :-)


Puuron päällä kuivattuja hedelmiä...nam...ja on muuten terveellistä!

Alakuvassa kuivattua puna- ja keltasipulia. Sipulin voi kuivaamisen jälkeen vaikka jauhaa, jolloin sitä voi talven mittaan ripotella mausteeksi erilaisiin keittohin, kastikkeisiin, muusiin... monikäyttöistä ja kätevää.


Calazo julkaisee mm. erilaisia retkeily- ja vaellusaiheisia kirjoja sekä vedenkestäviä karttoja.  Calazon retkituotteita myyvät retkeilymyymälät, luontokeskukset, urheiluliikkeet ja matkailukohteet ympäri maan. Tutustu tarjontaan osoitteessa www.calazo.fi.

Yhteistyössä:

http://www.calazo.fi/

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti