25.9.2016

Katin kirjanurkka - Hyytävä Kreivi Dracula

Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä ja Vampyyrikreivi Dracula,  kustantaja SKS 2015, 216 s.

Ai että, muistan vielä, kuinka katsoin nuorempana vampyyreistä kertovia elokuvia ja varsinkin Veren vangit -elokuvaa tuli katsottua kymmeniä kertoja. Vanhat mustavalkoiset elokuvat olivat myös uskomattoman toimivia, varsinkin Christopher Leen suoritukset kylmäsivät selkäpiitäni. Vampyyritarinat itsessään ovat aina kiehtoneet minua ja muutenkin kaikki mystinen vie aina mukanaan. vampyyritarinat ovat yleensä samalla romanttisia sekä karmeita, mutta jokin edelleen tekee vampyyritarinoista mielenkiintoisia.


Mikä vampyyritarinoissa sitten viehättää? Itse pidän tuosta romantiikan ja pelon yhdistelmästä, ikuisen elämän mysteeristä ja siitä ajatuksesta, kuinka kuolemattomuuskin voi olla sietämätöntä. Hahmot ovat myös usein kovin surumielisiä, vaikka heillä on samalla sekä kuoleman että elämän (?) lahja. Hmm...luulen, että jokaisella varmaan on se oma ajatus tuosta tarinan kiehtovuudesta.


Vlad Seivästäjä ja Vampyyrikreivi Dracula on kovakantinen, reilut 200 -sivuinen tietoteos, joka vie lukijansa salaperäiseen vampyyrifiktion maailmaan, sen populäärikulttuuriin sekä perinteisiin. Kirjan kirjoittaja Tuomas Hovi on folkloristi, joka on tutkinut Romanian Dracula -turismia ja perinteen yhdistämistä populaarikulttuuriin. Hovi tutustuttaa kirjassaan lukijan kahteen Draculaan, historialliseen sekä fiktiiviseen. Kirja on mielestäni erittäin monipuolista luettavaa ja on muutenkin kattava teos kaikille aiheesta kiinnostuneille - varsinkin meille vampyyrifaneille.


 Hurjaa Valakian ruhtinasta, Vlad Seivästäjää kutsuttiin myös nimellä Vlad Dracula. 
(Öljymaalaus 1500 -luvulta, Wienin taidehistoriallinen museo)


Populäärikulttuuri kattaa mm. elokuvateollisuuden ja mistä muuten onkaan tehty lukuisia elokuvia, kuin vampyyreista ja varsinkin Draculasta. Ensimmäisenä varsinaisena Dracula-filmatisointina pidetään v. 1922 valmistunutta saksalaista mykkäelokuvaa Nosferatu, jonka ohjasi F.W. Murnau. Näin elokuvan ensi kertaa vuosia sitten ja täytyy sanoa, että uskomattoman hieno teos. Itseäni kiehtoo kyseisen elokuvan kauniit ja samalla mystiset, tuolle ajalle elokuvallisesti tyypilliset, valon ja varjon leikit.


Vlad Seivästäjä ja Vampyyrikreivi Dracula on erittäin jännittävää ja varsinkin mielenkiintoista luettavaa. Täytyy vielä mainita, että kirjan loppupuolella käsitellään Vlad Seivästäjästä kerrottuja kansantarinoita. Tarinat ovat hurjia ja antavat julman kuvan tuosta erikoisesta hallitsijasta. Kirjan löytää itselleen mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupasta.

 
Yhteistyössä

http://www.finlit.fi/fi/kustantamo#.V-afrIVZq5g

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti