27.4.2018

Katin kirjanurkka - Ihanat pelargonit

 Rosén & Rasehorn: Ihanat pelargonit, Otava 2018, 116 s.

Pelargoni, pelargonia ja pelakuu... siinä ainakin kolme erilaista nimeä tälle kauniisti kukkivalle kasville. Itse käytän tuota pelakuu -sanaa, se kun vääntryy suussa niin helposti äännettäväksi. Pelargoni tulee kreikan sanasta "pelargos", joka tarkoittaa haikaraa, siemenkota kun näyttää aivan haikaran nokalta. 


Pelargonit ovat helposti hoidettavia ja aika vaatimattomia kasveja, jotka kuitenkin kukkivat erittäin näyttävästi. Itse pidän vaaleakukkaisista lajikkeista perinteisen syvän punaisen sijaan.


Ihanat pelargonit -kirjan sisältö on laaja ja lajit käydään yksityiskohtaisesti läpi. Myös pelargonin hoito ja lisääminen on hyvä tietää, jos kukkainnostus pääsee kovinkin yllättämään... niin kuin usein käy!


Tuosta lisäämisestä sen verran, että pistokkaat toimivat tähän tarkoitukseen varmimmin ja parhaiten. Ihanat pelargonit -kirja opastaa, että pistokas kannattaa ottaa versosta, joka ei kuki ja se tulee leikata erittäin terävällä, puhtaalla veitsellä. Pistokkaaseen jätetään vain kaksi tai kolme ylintä lehteä ja sitten se asetetaan juurtumaan joko vesilasiin tai suoraan kylvömultaan. Tässä kuvassa pistokkaat ovat tummassa lasipurkissa. Tumma lasi on parempi juurten muodostumisen kannalta, kuin kirkas.


Pelargonin kukkia on erivärisiä ja kukkien tiheydessäkin on paljon eroja. Joillakin lajikkeilla on myös kauniit, kuvioidut lehdet.


Pelargoni tarvitsee paljon kasvuvoimaa, ja lannoitus on hyvä keino taata kasvin terveys ja runsas kukinta.


Tässä Ihanat pelargonit -kirjan mielestäni yksi kaunein laji, vaikka onhan tuo aika vaatimattoman oloinen... kyseessä on luonnonvaraisesti kasvava Pelargonium gibbosum, jonka varret ovat paksut ja mehevät ja kukat tuoksuvat yöaikaan makealta banaanilta.  


No, kirja yllätti ja I´m in love! Sieltä sivuiltahan löytyi tällainen ihan oikea kääpiöivä miniatyyrilajike, eikö olekin söpö! Arvatkaas, kuka tahtoo tällaisen ihanuuden seuraavaksi... mistäköhän näitä löytäisi... pitääpäs alkaa tutkimaan asiaa!  


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti