19.4.2018

Katin kirjanurkka - Malva ja mulperi

Teija Alanko: Malva ja mulperi - Poimintoja entisaikojen puutarhoista, SKS 2018, 263 s.

No nyt päästäänkin mieliaiheisiini, eli puutarhaan ja historiaan, jotka yhdistyvät tässä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran upeassa teoksessa toisiinsa ihanan mielenkiintoisella tavalla. Kyseessä on Teija Alangon upeasti kuvitettu teos; Malva ja mulperi - Poimintoja entisaikojen puutarhoista.


Kirja on kovakantinen ja sivuja on kaikkiaan 263, joten mistään ihan pienestä tietopakkauksesta ei olekaan nyt kyse. Sisältökin pursuaa tietoa suomalaisten puutarhojen historiasta sekä omaperäisistä persoonista, joita nuo vanhojen kartanoiden sekä kasvitieteellisten puutarhojen tarinat pitävät sisällään.


Kirjan sisältöä tarkemmin esiteltynä, olkaa hyvä. 


Itse olen aivan hurahtanut puutarhanhoitoon ja tämä tuleva kesä on taas täynnä erilaisia kokeiluja ja suunnitelmia. Kasvihuoneeseeni on tulossa automaattinen kastelujärjestelmä, joka toimii täysin ilman sähköä. Kasvamassa on jo muutamia taimiakin, joiden istutusta ihan tarkoituksella viivästytin tämän hiukan "myöhästyneen" kevään vuoksi. Mutta siis tällaisista kirjoista saa aina kivoja vinkkejä, mielenkiintoista tietoa ja tutustuu jopa uusiin lajikkeisiinkin. Kuvassa kirjan aukeama, jossa aiheena mulperit.


Linnapuutarhat ovat varmasti olleet niin upeita! Ajatella... kun voisi käyskennellä pitkin polkuja linnan pihamaalla, jota reunustaa erilaiset tuoksuvat ruusut ja rehevät köynnökset... aurinko paistaa ja linnut laulaa. No joo, se siitä ja palataanpas taas tänne lumiseen Kuopioon. Kirjan mukaan esimerkiksi Kuusiston linnan pihamaalla kasvoi aikoinaan erilaisia hyötykasveja, kuten hamppua, humalaa ja yrttejä. Myös ruusun eri lajikkeiden siemeniä on löytynyt linnan pihamaalta arkeologisissa kaivauksissa ja siellä on sijainnut aikoinaan myös kirsikkatarha, jossa kasvatettiin hapankirsikkaa mahdollisesti ehtoollisviinin valmistamista varten.


Aukeama kirjasta, jossa tietoa perunan viljelystä ja historiasta. Malva ja mulperi - kirjan kuvasatoa. Kirjasta löytyy vanhoja mustavalkokuvia rinta rinnan värikuvien kanssa. Ja nämä piirroskuvat ovat myös upea lisä tähän kirjan kuvamaailmaan. Alakuvassa, no mikäs muu kuin nokkonen.


Malva ja mulperi - poimintoja entisaikojen puutarhoista -kirja kertoo mielenkiintoisia faktoja meille niin tutusta nokkosesta:

"Nokkonen (Urtica dioica) on yksi niistä rohtokasveista, jotka mainitaan Naantalin luostarin yrttikirjassa. Sillä on lääkitty kihtiä ja reumaa ja tyrehdytetty verenvuotoja. Se on ikivanha, Suomessa alkuperäinen luonnonvarainen hyötykasvi, jota on käytetty ravinnoksi ja lääkkeeksi sekä lankojen ja kankaiden värjäykseen ja kuitukasvina tekstiileihin."


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti