16.6.2018

Puutarhatouhuja ♥ Blumat kastelujärjestelmä osa 2.


Ihana kesä! Pihatouhut ovat taas edenneet ja nyt saa taas tuoksutella näitä meidän pihalla kasvavia valkeita ruusujakin, näissä on todella voimakas ja huumaava tuoksu.


Yrttikavalkadia, eli punasaviruukussa meidän uusi tulokas, rosmariini ja oma mieliyrttini, korianteri kasvaa tuossa vaaleassa ruukussa oikealla. Korianteri on voimakkaan makuinen ja käy mielestäni todella hyvin mm. aasialaisiin ruokiin ja jasmiini- tai basmatiriisin mausteeksi. Niin, niistä pihatouhuista myös sen verran, että on tullut nyt asennettua kasvihuoneeseen kastelujärjestelmäkin. Jos haluat kurkata, niin Blumat -järjestelmästä tekemääni ensimmäiseen postaukseen pääset tästä.


Tästä asennus alkaa. Kuvassa Blumat 8 mm säiliöliitin, joka kiinnitetään isoon vesiastiaan porattuun reikään. Blumat-järjestelmähän toimii kokonaan ilman sähköä, mikä on mielestäni todella hyvä ominaisuus eli ei muuta kuin fysiikan lait käyttöön. 


Uhrasin oman Blumat-kastelujärjelmäni käyttöön aitan nurkasta löytyneen vanhan 30 litraisen valkoisen muovisaavin. Pesin saavin ja porasin sen alaosaan, muutama cm alareunasta, säiliöliittimen mentävän reiän.


Ja sitten vaan liitin paikoilleen. Saavin sisäpuolelle jää myös liittimen pehmeä tiivisteosa, joten liitin pysyy hyvin paikoillaan, ei vuoda ja on oikein jämäkän oloinen. 



Musta kasteluletku toimii veden pääkuljettajana koko järjestelmässä. Tähän letkuun liitetään sitten myös kaikki anturit, joilla itse kastelu tapahtuu.



Jämäkkää kasteluletkua tulee pitää lämpimässä vedessä, mieluiten n. 60 °C, muutaman minuutin ajan, jotta siitä tulee elastisempi ja leikattavampi. Siten se on helpompi asetella paikoilleen. Letku voi haljeta, jos sitä vääntelee ilman tuota lämmitystä.


Vesiastiasta lähtevään letkuun voi liittää tällaisen sulkuventtiilin mutta tämä ei ole järjestelmän toimivuuden kannalta oleellinen. Mutta itse tämän laitoin ja on kätevä varsinkin silloin, kun vesi täytyy "katkaista" esim. anturin vaihtoa varten. Kuvassa letku kiinni vasta venttiilin toisesta päästä.


Sulkuventtiili paikoillaan. Olisihan tuon voinut vähän ylemmäksikin asentaa. :-)


Kasteluanturi avattuna.


Antureista otetaan kierrekorkillinen kasteluosa pois ja anturit lupotetaan veteen noin tunniksi jotta keraaminen lieriö kastuu kunnolla.


Tämän jälkeen vihreä kasteluosa ruuvataan takaisin anturiin. Takaisinruuvauksessa koko anturi tulee olla veden pinnan alapuolella, jotta anturin sisään jää vettä ja siitä tulee täysin ilmatiivis.


Sitten viimeistään miettimään mistä se vesi tippuu ja minkä kasvin juurelle sitä kastelua haluaa. Kuvassa L-päätyliitin. Tuohon paksumpaan liitetään musta kasteluletku ja ohuempaan itse anturi.


Liittimiä on erilaisia joiden avulla järjestelmän voi kasata omia tarpeitaan vastaavaksi. 


Kasvihuonekurkut, melonit ja tomaatit ovat vielä tässä vaiheessa pieniä. Kohta päästään testaamaan, tuleeko sitä vettä näistä kasteluantureista... Kuvasta huomaa, että tuo multa on aivan litimärkä ja niin kasvualustan kuuluu ollakin, kun anturit laitetaan paikoilleen. 


Se toimii! Anturissa on hyvä, kun se tunnistaa jos multa käy kuivaksi. Tällöin se alkaa automaattisesti tiputtamaan vettä. Kyseessä on nk. imuvoima. Kun maa on kuiva, se imee keraamisesta anturista veden pois. Samalla Blumat-anturin sisälle kehittyy imujännitys ja se alkaa ottamaan vettä järjestelmästä. Tippuletku alkaa pikku hiljaa kastelemaan anturin viereistä maa-ainesta.


Tässä kuvassa järjestelmä ottaa vielä ensi askelia.


Ja tässä ollaan nyt. Kasvu on todella voimakasta myös hyvän vedensaannin ansiosta.


Pieni keltainen kurkun kukka.


♥ Ihanaa kesää! ♥



Yhteistyössä:


-Kati-

1 kommentti:

  1. Kastelujärjestelmä on kyllä loistava. Kurkuista tulee tosi maukkaita, kun ne saa tasaisen kosteuden. Itse teippasin vesisaavin sisäpuolelle karhunkielen ikäänkuin karkeaksi suodattimeksi, koska kasteluvesi tulee järvestä. Toimii sekin. Terkkuja ��

    VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!