7.10.2016

Katin kirjanurkka - nokkosesta syötävää

Katariina Vuori: Nokkonen, herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista, Kustannus Atena 2015, 176 s.

Nokkonen, tuo monelle varsin ikävistä pistoista tuttu kasvi. En edes muista, että kuinka monesti olen itse polttanut joko näppini tai jalkani nokkosen lehtien takia mutta aika monta kertaa kuitenkin. Lapsena meillä oli kavereiden kanssa kilpailuja siitä, että kuka uskaltaa katkaista nokkosen varren katki ja irti paljain sormin. Itse olin usein leikissä mukana ja joskus tuo katkaisu onnistuikin ilman että poltti. Nokkosen varressa ei nimittäin ole poltinkarvoja, jotka tekevät kipeää, vaan poltinkarvat sijaitsevat lehdissä.


Nokkonen on kuitenkin paljon muutakin, kuin vain takapihalla kasvava pisteliäs yrtti. Nokkosta voi käyttää ravintona ja kannattaakin, sillä se sisältää jopa seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiini. Jatkanko vielä...entäs tämä...kalsiumia on kolme kertaa enemmän kuin maidossa, siis kyseessä on oikea superkasvi.


Katariina Vuoren kirja Nokkonen, ilmestyi v. 2015 Kustannus Atenan valikoimiin ja kirjaa on yhä saatavana esimerkiksi Atenan verkkokaupasta. Ruokaohjekirjana teos on todella inspiroiva ja nokkosta käytetään resepteissä mielestäni monin innovatiivisin tavoin. Maistuisiko esimerkiksi nokkosmehu tai vaikka nokkosmuffinit? Entäpä nokkossipsit...hmm...tai nokkosenversoilla terästetty katkarapu-tofukeitto...nam!


Itse kokeilin kirjan ohjeella perinteisiä sämpylöitä, joihin hain muutamia nokkosenalkuja takapihaltamme. Ryöppäsin lehdet pikaisesti kiehuvassa vedessä ja lisäsin ne taikinaan. Nokkosen makua sämpylöihin tuli hiukan ja seuraavaan nokkossämpylätaikinaan kokeilen kuivattuja nokkosenlehtiä. Nokkonen -kirjassa opastetaan kasvin käyttöön erittäin perusteellisesti. Nokkosta voi hyödyntää koko sen kasvukauden ajan ja sitä voi myös säilöä esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla.Nokkonen -kirja tutustuttaa lukijansa nokkosen moneen käyttömahdollisuuteen. Kirja on todella monipuolinen tietopakkaus tästä joka paikan superkasvista. Ruokaohjeiden lisäksi kirjassa opastetaan nokkosen käyttöön kauneudenhoidossa ja kerrotaan kuitunokkosen uudesta tulemisesta, unohtamatta hyötyjä myös puutarhanhoidossa. Monethan muistavat vanhan kansan nokkosveden, jolla ennen vanhaan lannoitettiin puutarhan kasveja ja torjuttiin kirvoja - senkin ohje löytyy kirjasta. :-)


Yhteistyössä
Kustannus Atena

http://www.atena.fi/component/ateena/kirja/745

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti