2.4.2017

Katin kirjanurkka - Muinaisuutemme jäljet

Georg Haggrén, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen, Anna Wessman: 
Muinaisuutemme jäljet, Gaudeamus 2015, 619 s.

On se jännä huomata, kuinka mielenkiinnon kohteet syntyvät pikku hiljaa ja syvenevätkin ajan kuluessa. Oma kiinnostukseni Suomen varhaishistoriaan on tässä reilun kymmenen vuoden aikana kasvanut ja loppua ei näy... ai miksi... no suurin syy ovat mieheni kirjapinot, joita ihan "vahingossa" aloin lukemaan ja sillä tiellä ollaan.


On ollut upeaa huomata, että tietoisuutemme ja samalla kiinnostuksemme omista juuristamme on kasvamassa, kiitos tutkijoiden valtavan työpanoksen ja sen, että erilaisia julkaisuja aiheesta on viime vuosina ilmestynyt paljon. 


Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekustantamo. Kustantamo julkaisee laajaa lukijakuntaa kiinnostavaa kirjallisuutta ja ainakin itse innostuin kirjavalikoiman laajuudesta. Meille päätyi muutama Gaudeamuksen julkaisema teos ja yksi niistä on Muinaisuutemme jäljet.


Muinaisuutemme jäljet perustuu uusimpaan tutkimustietoon Suomen esi- ja varhaishistoriasta. Ajallisesti teoksen 619 sivua kattaa n. 11 000 vuotta ihan niistä ensimmäisistä (löydetyistä) asutusjäänteistä aina keskiajan syövereihin 1500-luvulle. Mielestäni kirjan kirjoittajat, joita on kaikkiaan viisi, tuovat omaa näkemystään ja tyyliään käsitellä asioita esille tavalla, joka pitää tekstin samalla mielenkiintoisena. Teos on merkittävä myös, koska se sai Vuoden arkeologinen teko 2015 -tunnustuksen, jonka myönsi Suomen muinaistutkimuksen tuki ry.


Kirjassa on paljon erilaisia värikuvia, karttoja ja piirroksia, jotka auttavat lukijaa hahmottamaan historiaa.


En koskaan kyllästy ihailemaan näitä eläinhahmoja. En myöskään käsitä, että esimerkiksi tämä kirjassa käsiteltävä karhunpääase on kivikaudelta ja ajoittuu ajalle 5100 eKr. Ehkäpä juuri tuo, ettei voi käsittää, kuinka tuon ajan ihminen on voinut jotain noin yksinkertaisen kaunista käsillään tehdä, merkitsee, että ei ole tarpeeksi tietoa. Eli ei muuta kuin lukemaan lisää.

Kuva: Kansallismuseo


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!