5.12.2017

Katin kirjanurkka - Kuvia Savosta ja maailmalta

Matleena Jänis: Kuvia Savosta ja maailmalta - Jänisten valokuvaajasuku, SKS 2017, 224 s.


Muistan, kuinka lapsena kävin usein meidän lähellä olevassa antikvariaatissa. Siellä selailin elämää nähneiden Suosikki-lehtien lisäksi vanhoja valokuvia ja varsinkin muotokuvia, joista vielä monenkin hienon neidin ja rouvan kasvot ja katseet ovat jääneet mieleeni. Vanhoissa valokuvissa on jotakin mystistäkin, mikä pistää mielikuvituksen liikkeelle. Ennen muinoin kuvassa oleminen tai ylipäätään kuvattavaksi pääseminen ei ollut ihan itsestäänselvyys ja mietinkin usein, millainen elämä kuvattavalla on ehkä ollut ja mitä varten kuva on sitten loppujen lopuksi otettukaan. 


Nuo seikkailuni antikvariaateissa tapahtuivat silloin kauan aikaa sitten ja nyt elelläänkin täällä Savon maalla, Kuopiossa, johon tämä SKS:n aiemmin tänä vuonna julkaisema kirja, Kuvia Savosta ja maailmalta - Jänisten valokuvaajasuku, painottuu. Kirjan on kirjoittanut Jänisten valokuvaajasukuun neljännessä polvessa kuuluva Matleena Jänis. Juho Jänis avasi ensimmäisen valokuvaamonsa v. 1905, ja siitä lähtien Jänikset ovat tallentaneet varsinkin itäsuomalaista elämänmenoa, ajankuvaa ja kulttuuriperintöä. 


Kirjan kuvat ovat pääosin mustavalkoisia ja kertovat paljon menneisyydestä sekä elämästä teollistumisen aikakausina. Kuvassa itsellekin varsin tuttuja maisemia: Varkaus ja tehtaan piiput.


Tätä kuvaa katsellessa, mietin, onkohan joku noista kuvan herroista kenties mummoni isä... Varkaudesta kun oli kotoisin ja laivanrakentajanakin toiminut. 


Kirja kuljettaa lukijansa menneisyyden kuvien mukana tähän päivään. Tuo ajankuvan muuttuminen kirjaa eteenpäin selatessa on mielenkiintoista katsottavaa. Alkuosan vanhojen mustavalkokuvien lisäksi kirjan loppupuolelta löytyy myös värikkäämpää ja sitä tämän päivän tyyliä. Vink... vink... tämä teos sopii todella hyvin myös vaikka joululahjaksi! 


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti