5.3.2018

Katin kirjanurkka - by Ursa #2

Heikki Oja: Universumi, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry 2017, 311 s. 

Ihanaa päästä esittelemään lisää näitä Ursan upeita teoksia ja tässä postauksessa on muuten mukana myös jotain seinälle laitettavaakin! Aikaisempaan Ursan esittelyyni pääset loikkaamaan painamalla tästä. Mutta nyt asiaan. Eikä niin kauhean pieneen sellaiseen...huh, huh, nimittäin itse universumiin eli maailmankaikkeuteen - tai no aluksi nyt ihan kirjan muodossa kuitenkin. Professori Heikki Ojan Universumi on kovakantinen ja upeasti kuvitettu teos joka esittelee 106 keskeisintä tähtitieteen ilmiötä.


Tässä kuva kirjan yhdestä aukeamasta. Kirjan jäsentely ja taitto on mielestäni todella onnistunut ja selkeä. Jokaisen ilmiön kohdalla selitetään ytimekkäästi, että mistä on kyse ja myös vuosiluku kertoo esimerkiksi siitä, milloin ilmiöön on löytynyt selitys. Niin... mistäs ne alkuaineet tulevatkaan... no avaruudestahan ne! Universumi -kirja kertoo:

"Supernovien räjähdyspilvet rikastavat avaruutta kaikkein raskaimmilla alkuaineilla, kuten uraanilla, platinalla tai kullalla, joita syntyy vain tähtien loppuräjähdyksen ydinkatastrofissa."


Kuvassa pieni osa tähän asti löydetyistä vieraiden tähtien planeetoista eli nk. eksoplaneetoista. Melkoisia kokoeroja, vai mitä. Näitä kuvan kaltaisia eksoplaneettoja on tähän mennessä löydetty n. 4000 kappaletta ja löytöjen määrä kasvaa tasaiseen tahtiin.Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry julkaisee mm. erilaisia tietokirjoja tähtitieteestä ja sen lähitieteistä ja tähän kirjakategoriaan kuuluu myös tämä reilut 300 -sivuinen Universumi -kirja. Ursa ry:n verkkokaupasta löytyy erilaisten kirjojen ja julisteiden lisäksi myös esimerkiksi kaukoputkia ja muita tarvikkeita tähtiharrastukseen. Ursa ry:n verkkosivuilta löytyy tietoa mm. yhdistyksen kursseista ja tapahtumista.
     


Siinä se on, oma pieni planeettamme Maa ja eikö muuten olekin kaunis! Universumi -kirjan mukaan tämä kuva on otettu Intian valtameren yläpuolelta. Suomi taitaa jäädä juuri tuon vasemman yläreunan taakse.


Ursa ry:n verkkokaupasta löytyy tosiaan myös julisteita. Tämä todella näyttävä, kaikessa yksinkertaisuudessaan upea Kuu-juliste pääsi koristamaan meidän teinin seinää. Mietin, että hankin tässä vielä tuolle julisteelle kehykset, niin pääsee sitten oikein paraatipaikalle.Kuu-julisteen koko on 59,4 cm x 79,2 cm. Väritys on mustavalkoinen ja kuva on alunperin kuvattu ESO:n La Sillan observatoriossa Chilessä. ESO on eurooppalainen 15:n valtion muodostama avaruusjärjestö, johon myös Suomi kuuluu.  Kaikki ESOn observatoriot sijaitsevat Chilen Atacaman aavikolla. Nuo kuun kraaterit ovat mielenkiintoisen näköisiä. ♥Yhteistyössä:
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti