11.3.2018

Katin kirjanurkka - Uskallatko sijoittaa?


Raha. Tuo omituisiakin piirteitä joskus omaava omaisuuden muoto. Kuvassa näkyy kolme erilaista kirjaa rahankäytöstä ja tällä kertaa potenssiin sata! Eli erilaisia oppaita juurikin rahan sekä myös sijoittamisen ja osakkeidenkin maailmasta. Sijoittaminen on kyllä mielenkiintoista ja tuntuu kovin monimutkaiseltakin ja ainakin minulle aiheesta täytyi alkujaan vääntää rautalangasta. Hyvän oppaan merkki kuitenkin on, että sen luettuaan tietää aiheesta jo paljon enemmän ja näiden kirjojen parissa ei ainakaan käynyt aika pitkäksi vaikka voisi toisin ajatellakin.

Mika Hyttinen: Vaurastu kuin Warren Buffett, Alma Talent 2014, 178 s.

Omassa arvomaailmassani tasapaino ja ehkä kuitenkin ihan onnellisuus kaikessa yksinkertaisuudessaan  on se tärkein asia... mutta niinhän sitä sanotaan, että kaikki nuo onnellisuuden käsitteet kulkevat silti käsi kädessä. ja se tuntuu olevan sellainen oikea iso mustekala kaikkine lonkeroineen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mika Hyttisen Vaurastu kuin Warren Buffett on pehmeäkantinen teos, joka kertoo juurikin siitä vaikuttamisesta - ja ehkä vähän niistä mustekalan lonkeroistakin. Warren Buffett on kotoisin Yhdysvalloista ja häntä pidetään maailman parhaana sijoittajana. Buffett on kuuluisa myös siitä, että hän jakaa hyvää ympärilleen ja antaa pois luomaansa omaisuutta auliisti erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin.


"Kaikki vaikuttaa kaikkeen" jäi mieleeni myös tämän Vaurastu kuin Warren Buffett -teoksen lukemisen jälkeen. Tuo osakemaailma ja sijoittaminen kun tuntuu oikeasti aika hurjalta, että vaikka onkin mielenkiintoista kaikkine matemaattisine kaavoineenkin, niin tuntuu myös loppujen lopuksi aika simppeliltä, kunhan siitä pääsee jyvälle.

Mandelbrot & Hudson: Huonosti käyttäytyvät osakkeet, suom. Marko Erola, Alma Talent 2016, 384 s.


Matemaattisia ajatuksia sisältää myös tämä kuvan kirja, Huonosti käyttäytyvät osakkeet. Kirja on pehmeäkantinen ja kaikkiaan 384-sivuinen tietopakkaus, joka esittelee näkemyksiä sijoitusmarkkinoista ja näiden markkinoiden välineistä. Kuulostaako hankalalta... no sitä se mielestäni onkin mutta kun käsittää muutamat perusjutut, niin tuo maailma aukenee ihan kohtuullisesti. Sijoittaminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan ostoa ja myyntiä - ja kurssien seuraamista, mihin suuntaan ne mahtavatkaan lähteä kulkemaan, alas- vai ylöspäin.


Huonosti käyttäytyvät osakkeet -kirja pureutuu rahamaailman ja varsinkin osakkeisiin sijoittamisen ongelmakohtiin ja siihen, kuinka riskialtista tuo osakemaailmassa toiminen oikeasti onkaan. Ennustettavuus ja markkinoiden riskialttius tulee kirjan myötä tutuksi ja kyllähän se totta on. Kukapa sitä nyt tietoisesti sijoittaisi erityisen huonoihin kohteisiin. Tuo rahan kanssa ja markkinoiden aallonharjalla toimiminen on ihan varmasti riskaabelia mutta eihän sitä koskaan voi voittaa, jos ei kokeile! Välillä häviää mutta kyllä se voittokin maistuu sitten paremmalta. 

Marko Erola: Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille, Alma Talent 2012, 214 s.

Tämä kuvassa näkynä pokkari, Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille, sisältääkin sitten niitä rahoitusmaailman isoja kuvioita, joihin johdatetaan pienin askelin! Nimittäin kirjan ohjeisiin kuuluu, että et oikeasti tarvitse ammattilaisia opastamaan osakesalkkusi luomisessa vaan pärjäät varmasti myös omillasi! Täytyy vain tiedostaa oma riskinottokyky ja siitä se lähtee - no rohkeutta se varmasti vaatii, mutta kuten jo aiemmin mainitsin, mitään ei voi voittaa, jos ei yritä!


Marko Erolan Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille on voittanut Ekonomiliiton kirjallisuupalkinnon. Kirja toimii oppaana sijoittajille ja teksti on myös näin sijoittamisen maailmassa olevalle untuvikollekin selkeää ja helposti ymmärrettävää, hyvä niin. Hmm... näiden opuksien jälkeen tuntuu, että kaikki on mahdollista ja täytyy taas sanoa, että tieto on aina hyväksi. Mistäs aloittaisi tämän oman polun sijoittamisen maailmassa...


Yhteistyössä:
Alma Talent
Talentum Pro


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti