8.10.2017

Katin kirjanurkka - Vegeburgerit

 Martin Nordin: Vegeburgerit, Kustannus-Mäkelä Oy 2017, 160 s.

Olen tässä melkein huomaamatta ja turhia kommervenkkeja käyttämättä vähentänyt lihan kulutusta. Olo on ollut kieltämättä keveämpi ja jatkan tällä hyväksi havaitsemallani tiellä. Päämääränäni on elää jossakin vaiheessa täysin ilman punaista lihaa ja ei se ainakaan tällä hetkellä tunnu mitenkään mahdottomalta. Kasvisruoan ja hampurilaisen yhdistelmä on eittämättä ensi kuulemalta mielenkiintoinen ja nyt esittelyyn pääseekin ruokaohjekirja, Vegeburgerit


Martin Nordinin kirja, Vegeburgerit on kovakantinen, 160 -sivuinen ja täynnä upeita värikuvia.  Kyllä tuo kuvamaailma saa ruokaohjekirjoissa ollakin runsas ja värikäs, siitä ei pääse kyllä mihinkään. Kirjassa on rouhea ja miesmäinen ote, mikä on ihan mukavaa vaihtelua. Tykkään myös siitä, että useat kirjan ohjeista ovat erittäin kekseliäitä ja yhdistelmät uskaliaita.


Tällaista uunissa kypsentämistä ja lähes paahtamista harrastetaan meilläkin. Varsinkin sipulin maku muuttuu uunissa ihanan pehmeäksi ja lähes makeaksi, kun oikein pitkään kypsentää... nam!

Kirjan kuvitusta: kahteen kertaan uppopaistetut ranskalaiset.

Vegeburgerit -kirjan sisältö on jaoteltu muutamaan pääryhmään; burgeriohjeet, sämpylöitä, lisukkeita ja kirjan loppupuolella pikkelssejä, kastikkeita ja muuta mukavaa. Burgerireseptejä kirjasta löytyy reilut 30. Näitä mustia (!) hampurilaissämpylöitä ajattelin kokeilla heti, kun saan hankittua oikeat tykötarpeet. Arvaatko, mistä tuo musta väri tulee? No se tulee aktiivihiilijauheesta. Hiilijauhe on tarkoitettu lähinnä vaikutuksen tekemiseen mutta antaa se leivälle myös miellyttävää makua. Japanilaisen perimystiedon mukaan hiili puhdistaa elimistöä, joten ei mikään turha ainesosa.


Eikö näytäkin aika lihaisalta! Tämän vegeburgerin välissä on halloumijuustoa ja herkkusienisalaattia. 


Burgereiden kuvat ovat lähes kirjan sivun kokoiset ja ohjeet kiitettävän selkeät. Saanko esitellä, kuvan vegeburgeri: Baba ganoush-borlottiburgeri burratan ja paistettujen tomaattien kera. Borlotti on muuten papulajike ja burrata on mozzarellasta ja kermasta valmistettu pehmeä juusto. Ja ei muuta kuin nautiskelemaan kasvisruoasta hampurilasten muodossa.


Yhteistyössä:
Kustannus-Mäkelä Oy


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti