28.5.2017

Katin kirjanurkka - Savu nousee & BBQ

Leena Ketonen: Savu nousee, kotipihan BBQ, Kustannusosakeyhtiö Otava 2017, 143 s.

Grillauskausi meillä alkoi jo muistaakseni huhtikuussa, vaikka lunta oli vielä maassa ja lisäähän sitä lunta tuli vielä sitten toukokuun puolellakin. Mieheni on vannoutunut hiiligrillin käyttäjä ja hifistely tämän ruoanvalmistusmenetelmän kanssa onkin sitten yleensä ihan omaa luokkaansa. Mutta niinhän se on, kun kokemusta kertyy, osaa sitten valita juuri sen oikean hiililaadun sekä kypsentää mm. vartaat ja täytetyt herkkusienet juuri oikeanlaisiksi.


Savu nousee, kotipihan BBQ -kirja on kovakantinen ja täynnä herkullisia ruokaohjeita värikkäine kuvineen. Sisältö ei painotu pelkästään siihen perinteiseen eli lihaan, vaan ohjeita löytyy myös meille kasvisruokapainoitteisille yksilöille. Kirja alkaa mielenkiintoisella katsauksella BBQ:n historiaan ja selittää tyhjentävästi, mitä tuo BBQ oikeasti tarkoittaa ruoanlaitossa. 


Lyhykäisesti tiivistettynä kolmeen asiaan; BBQ on puun savua, pitkää kypsymisaikaa epäsuoralla ja matalalla lämpötilalla sekä veden haihduttamista hiljalleen ruoasta. Tuo veden haihduttaminen nostaa ruoan sisälämpöä, jolloin esimerkiksi pihvistä tulee murea ja miltei ylikypsä.


Näistä tykkään aina ruokaohjekirjoissa... eli step-by-step -kuvitukset! Ne kun auttavat aina hahmottamaan nuo eri työvaiheet todella hyvin. Kuvissa menossa gyoza-nyyttien täyttö.Ihanaa... Nyhtökaura ja Härkis ovat päässeet tämän Savu nousee -kirjan sivuille! Kasvisruoka ja vaihtoehdot kunniaan. Yllättävää on, että nämä ainekset pitävät rakenteensa pidemmässäkin savustuksessa. Kuvan salaatissa on mm. inkivääriä, keltasipulia, pitkiä papuja, osterivinokkaita sekä savun makua saanutta nyhtökauraa... nam! 


Yhteistyössä:
Kustannusosakeyhtiö Otava


-Kati-

1 kommentti:

  1. Kiva kun sattui silmiini :) Kannattaa kokeilla hiiligrillissä epäsuoralla järjestelyllä noita lyhyempiä projekteja, ne onnistuvat kyllä vaikkei lämpö pysyisi ihan niin tasaisena. Ja vihannekset, niitä voi kokeilla vaikka kaasugrillissäkin epäsuoralla. :)

    VastaaPoista