21.5.2017

Katin kirjanurkka - Unelma omavaraisuudesta

Maria Österåker: Unelma omavaraisuudesta, Kustannusosakeyhtiö Nemo 2016, 249 s.

Omavaraisuus kuulostaa aivan täydelliseltä elämäntavalta. Kasvatat itse syötäväsi ja olet samalla luontoa lähellä. Teet valintoja, jotka ovat kestäviä ja elämää arvostavia. Mielestäni todellakin tavoittelemisen arvoinen elämäntapa ja hatunnosto heille, jotka tällaisen elämäntavan ovat (voineet) valita. Nyky-yhteiskunta sanelee sääntöjä aika pitkälle ja näiden paineiden alla tuntuu kivalta ja huojentavalta ajatukselta, että voi olla jotain muutakin kuin aikatauluja tai suorittamisen paineita.


Niin, asumme maaseudulla ja kaupunkilaistyttönä sitä osaa kyllä arvostaa niitä pieniä asioita, joita tämä syrjässä asuminen tuo mukanaan. On siinä kyllä huonotkin puolensa, kun matkat ovat pitkiä ja lähikauppaankin on aika pitkä matka, jos nyt "lähikaupasta" voi nyt puhuakaan, kun matkaa on reilut kymmenen kilometriä. Mutta nämä asiat ovat valintoja ja jokaisella ne ovat omansa. Respect.


Omavaraisuus on kiinnostanut minua pikku tytöstä asti. Lapsena seikkailin mummon siirtolapuutarhamökillä ja siellä minua taisi pistää jokin otus, joka sai aikaan sen, että sydän on aina kaivannut luonnon ääreen. Meillä on pihalla erilaisia marjapensaita ja omenapuita ja naurattaa nämä omat vuosien kokeilut kasvattaa itse pellossa syötävää, ne kun eivät aina oikein ole onnistuneet oppikirjojen mukaan. Mutta kyllä se siitä, pikku hiljaa... toivottavasti. :-)Kustannusosakeyhtiö Nemon kustantama Unelma omavaraisuudesta on kovakantinen teos, jossa pohjanmaalainen Maria Österåker kertoo perheensä taipaleesta omavaraisuuteen. Maria kertoo hyviä ja yllättäviäkin esimerkkejä perheen matkan varrelta tähän kyseiseen elämäntyyliin. Kirja on myös pullollaan erilaisia ohjeita mm. nikkarointiin, eläinten hoitoon sekä omien syötävien kasvattamiseen.


Tykkään tällaisista oppaista, joissa tieto melkeimpä pursuaa kansien välistä ja ihanaa, kun Maria Österåker jakaa kokemuksensa omavaraisuudesta meille siitä kiinnostuneille. On varmasti monta asiaa, mitä ei ehkä sitten tulekaan ajatelleeksi, mitä tämä elämäntapa voi tuoda mukanaan.


Ja ylläri...löytyihän se kissakin kirjan sivuilta... ihana omenapuun valtias, vai mitä!


Sadonkorjuu ja säilöntä on kyllä tärkeä osa koko omavaraisuutta, jotta syötävää riittää sitten koko talveksi. Yksityiskohtaiset ohjeet myös tästä aiheesta löytyvät tästä kirjasta Unelma omavaraisuudesta, kuinka valmistetaan mehua tai hilloa, kuinka kuivataan ja umpiodaan, siinä muutama esimerkki. Upea teos, joka meillä tulee kyllä käyttöön. Saa nähdä miten omavaraisia ollaankaan muutaman vuoden päästä! :-)Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti