Staffan Ekholm: Tunturivaellus, suomenkielinen toimitus: Mikko Lamminpää, Calazo 2016, 192 s.
Luonto ylipäätään ja varsinkin kotimme lähimetsät ovat minulle todella merkittäviä paikkoja. Jos minun täytyisi sanoa yksi ja se tärkein asia, jota luonnossa liikkumisessa arvostan, niin se on hiljaisuus. Luonnossa liikkuessa on mukanani usein joku kissakolmikostamme tai joskus kaikki kolme karvakuonoa seuraavat mukanani ja välillä myös sitten mouruavat, kun muka vaistoavat taas jotakin uhkaavaa, joka puiden siimeksessä vaanii.
Calazon uutuuskirja; Tunturivaellus (2016) on opas kaikille luonnosta, retkeilystä ja tietysti vaelluksesta kiinnostuneille. Kirja on pehmeäkantinen, 192 -sivuinen tuhti tietopakkaus, joka opastaa mm. varusteiden hankinnasta aina retkeilyn turvallisuusasioihin sekä antaa vinkkejä suosituimmista vaellusreiteistä. Kirjassa on myös mukavan kokoinen osio retkiruoan valmistamisesta. Maistuisiko kenties herkullinen oranssi porkkanakeitto, jonka voi valmistaa vaikka tunturin laella... Calazolta on muuten ilmestynyt myös Kuivaa ruokaa -opas, joka neuvoo kuivattamaan retkelle mukaan otettavia ruoka-aineita. Esittelin kirjan täällä blogissani vähän aikaa sitten, tästä pääset lukemaan kyseisen teoksen esittelyn.
Tunturivaellus -kirja on täynnä upeita ja samalla myös informatiivisia värikuvia. Kirja on jaoteltu seitsemään eri kategoriaan: tunturiluonto, vaelluskohteita, varusteet, vaeltamaan, reitinvalinta, turvallisuus ja retkiruoka. Arvostan kirjassa sitä, että asiat neuvotaan selkein ohjein ja kuin kädestä
pitäen. Tällöin ei jää myöskään arvailuille varaa ja se jos mikä on
hyvän oppaan merkki.
Makuupussi on tärkeä retkeilijän varuste ja kirjassa kerrotaan vinkkejä, millaisiin yksityiskohtiin kannattaa esimerkiksi pussin hankinnassa kiinnittää huomiota... untuvatäytteinen vai keinokuituinen... minkä kokoinen, huppu vai ei... kirjan ohjeilla jokaiselle löytyy varmasti juuri omaan käyttöön sopivat retkeilyvarusteet.
Sitten innovatiiviseen ja laadultaan kaipaamaani tuotteeseen - 100 % vedenkestävään(!), kevyeen ja huom... repeämättömään(!) karttaan. Voiko retkeilijä tai vaeltamassa oleva tai ylipäätään luonnossa liikkuja enempää toivoa kartalta, kuin kestävyyttä. Mieheni kanssa, esimerkiksi yhteisillä lomilla, matkustamme usein uusiin paikkoihin ja luontokohteet ovat meille molemmille tärkeitä.
Erilaiset kokoontaitettavat paperiset kartat ovat tulleet näinä vuosina tutuiksi ja voi että, kun niitä onkin
joskus hankala lukea. Kartat yleensä repeävät helposti ja varsinkin juuri
niistä taitekohdista. Luepa siinä sitten karttaa, kun juuri se tärkein
kohta on tuhoutunut ja kartta käytännössä aivan lukukelvoton.
Calazo on vastannut kysyntään ja tuonut markkinoille kestävän kartan. Valmistaja takaa karttamateriaalin kestävän jopa 20 000 taittokertaa. Ihastuin näihin Calazon vedenkestäviin ja repeytymättömiin karttoihin samantien ja täytyy kyllä sanoa, että upeaa tuotekehitystä. Yllätyin muuten myös, kuinka ohutta tuo karttamateriaali on, vaikka onkin samalla niin kestävä.
Tässä blogipostauksessani on esittelyssä tunturikartta, jossa alueena on tarkemmin Utsjoen Kevon kanjoni ja Paistunturit - on muuten aivan upea luonnonnähtävyys. Kanjonin kokee patikoiden 63 -kilometrisen vaellusreitin, joka kulkee rotkolaakson pohjalla ja reunoilla. Calazolta on saatavilla tunturikarttojen lisäksi myös erilaisia retkeily- sekä vesistökarttoja.
Pena, kissakolmikkomme nuorin, oli jälleen mukana luontoretkellä. Tällä kertaa ei ollut muuta uhkaavaa vaanijaa metsän siimeksessä, kuin Pena itse. Tämä meidän oma peto toi vähän ajan kuluttua kuvan ottamisesta meille näytille hampaissaan pienen saaliinsa - metsämyyrän.
Calazon kartat ovat kaksipuoleisia, joten yhdelle kartalle mahtuu erittäin suuri alue. Kartalla näkyvä alue on myös rajattu siten, että vaellukselle tarvitsee mukaansa vain juuri sen yhden kartan.
Karttoihin on merkitty reitit, tuvat ja muut retkeilypalvelut sekä myös
seudun matkailupalvelut eli todella käytännöllisestä tuotteesta on kyse. Calazon kartat ovat kooltaan joko 50 cm x 70 cm tai 70 cm x 100 cm.
Ihanassa yhteistyössä:
-Kati-
Ostin itse juuri tällä viikolla tuon kyseisen kirjan ja luinkin sen sitten hetkessä. Niin kuin kirjoititkin, on kyseessä varsin kattava mutta selkeä ja helppolukuinen tietopaketti. Ajatuksissa on käydä hakemassa myös tuo tyvek-kartta seuraavasta retkikohteestamme juuri sen teknisten ominaisuuksien vuoksi. Kiitos myös vinkistä ja linkistä aiempaan postaukseesi Kuivaa ruokaa- kirjan esittelyyn, joka itselläni lukulistalla talven aikana.
VastaaPoistaKiitos viestistä...tuo kartta on kyllä tosiaan todella tervetullut... ihanaa, kun ei enää tarvitse tapella karttojen paperilaadun kanssa ja ihastuin tuohon materiaaliin samantien. :-) Kuivaa ruokaa -kirja on todella hyvä tietokirja, ilmoittele vaikka, mitä siitä tykkäsit. <3 T: Kati
Poista