1.10.2017

Katin kirjanurkka - Suomalaiset taruolennot

Eero Ojanen & Sirkku Linnea: Suomalaiset taruolennot, Kustannus Minerva Oy 2017, 153 s.

Suomalainen kansanperinne on kiinnostavaa. Ensimmäinen kohtaamiseni vanhoihin suomalaisiin uskomuksiin ja entisajan tapakulttuuriin tuli "vahingossa" vuosikausia sitten, kun bongasin mieheni kirjapinosta Martti Haavion kirjoittaman teoksen; Suomalainen mytologia (1967). Kirja vei minut silloin aikoinaan mukanaan ja kuuluu yhä mieliteoksiini. 


Ja mukanaan vie tämäkin upea teos. Kyseessä on Minervan kustantama Suomalaiset taruolennot. Kirja on ulkomuodoltaan todella kaunis. Kuvituksen kirjaan on tehnyt graafinen suunnittelija Sirkku Linnea. Tekstistä vastaa suomalaiseen ja skandinaaviseen kansanperinteeseen perehtynyt kirjailija Eero Ojanen.


Pieni kurkkaus kirjan sisältöön. Aika laaja katsanta suomalaisiin taruolentoihin ja kansantarinoiden maailmaan. Tuolla pilkahtaa muutama tuttu nimi mutta on siellä minulle ihan uusiakin tuttavuuksia. 


Kirjan upeaa kuvitusta ja taittoa. Tykkään.


Veden väkeä ja heti ensimmäisenä pelottava Näkki. Muistan, kuinka äitini äiti pelotteli minua, alle kouluikäinen kun olin, kaivon vaaroista. Hän kertoi, että jos menen liian lähelle kaivoa, voi Näkki tulla ja vetää minut pinnan alle enkä koskaan pääse sieltä pois. Juu, tuo pelottelu ainakin toimi, pysyttelin nimittäin aina kaukana kaivosta. :-) 


Menninkäiset kuvataan yleensä pieniksi, ihmisenkaltaisiksi olennoiksi, jotka asustavat metsän koloissa ja ovat yleensä hyväntahtoisia. Vanhemmissa kansantaruissa menninkäiset ovat saaneet myös hiukan pelottavamman maineen, josta en tiennytkään ennen tätä... menninkäiset nimittäin asustivat usein myös hautausmailla ja kulkivat pitkinä ja pelottavina kulkueina kirkkomaalla.


Ai että, kun tämän Suomalaiset taruolennot -kirjan ulkomuoto ja kuvitus niin hivelee silmää... sopii kyllä hyvin myös lahjaksi, niin upea!


Jaahas, löytyi se kaima Katikin sitten kirjan sivuilta. Suomalaiset taruolennot -kirja kertoo:

"Metsän salaperäisiin jumalhahmoihin liittyi myös Kati, jonka sanotaan antaneen puiden kasvun. Hän ei niinkään huolehtinut eläimistä vaan metsästä itsestään."


Keitäs ne metsän haltijat olivatkaan... no Tapio oli ainakin metsän kuningas ja Mielikki metsän emäntä ja onhan niitä... kurkkaahan kirjaan ja sukella taruolentojen mukana mielenkiintoiselle matkalle.


Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!