Lauri Eriksson: Hirvenvasa ja kerjäläinen. Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä, Kustannusosakeyhtiö Nemo 2017, 160 s.
Tässä se nyt on. Teos, jota olemme mieheni kanssa odottaneet kuin kuuta nousevaa. Yhtenä syynä on se, että olemme jo vuosia sitten hurahtaneet historiaan ja varsinkin Suomen muinaishistoriaan. Olen samalla voivotellut sitä, että muinaishistoriasta ei rutkasti ole julkaisuja, usein kun nuo historiankirjat jostain syystä painottuvat Ruotsin vallan aikaan ja sen jälkeisiin tapahtumiin...
...harmi sinänsä mutta onneksi tietoisuus myös näistä meidän suomalaisten varhaisimmista ajoista on alkanut päästä pikku hiljaa esille.
Nemo Kustannuksen kirja, Hirvenvasa ja kerjäläinen - Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä on upea teos. Nyt nimittäin mennään kyllä sellaisella tasolla, että hiljaiseksi vetää. Kirjan kuvituksesta vastaa valokuvaaja Lauri Eriksson. Kirja on 160 -sivuinen ja sivukoko on aika iso, pikkuisen leveämpi kuin A4, jolloin kuvat pääsevät hyvin esille. Kirjan teksteistä vastaavat Lauri Eriksson, Markus Hiekkanen ja Visa Immonen.
Huittisten vuolukivestä valmistettu hirvenpääase on ajoitettu aikaan 5200 - 5000 eKr ja on samalla vanhin Suomesta löydetty kiviveistos. Asetta on arveltu käytettävän taisteluissa tai uskonnollisissa juhlamenoissa.
Tästä teoksesta voi sanoa, että on kyllä erittäin kaunis kirja. Kirjan taitto on tasapainoinen ja kaikki kirjan kuvat ovat erittäin hyvälaatuisia, taitavasti otettuja ja selkeitä. Tuo informatiivisuus samalla korostuu kuvien mielenkiintoisissa yksityiskohdissa.
Osa Hirvenvasa ja kerjäläinen - Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä -kirjan kuvista on mustavalkoisia ja juurikin tuo värittömyys tuo jotenkin esineen muodon hienosti esiin. Tällöin valo on isossa osassa. Täytyy kyllä oikeasti nostaa hattua kirjan kuvaajalle, Lauri Erikssonille. Tässä kuvassa on savihahmon pää, joka löydettiin arkeologisten kaivausten yhteydessä v. 1966 Kotkasta.
Kuvassa mielestäni erittäin kaunis veitsenkahva, jossa upea lintu teräväkoukkuisine nokkineen, kyseessä on siis kotka. Veitsenkahva on ajoitettu ristiretkiaikaan (1050 -1300 jkr) ja löytynyt Räisälän pitäjästä, Karjalasta. Upeita esineitä... mitähän aarteita tämä maamme vielä pitääkin sisällään...
Yhteistyössä:
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!