Matti Hako (toim.): Kansanomainen lääkintätietous, SKS 2017, 255 s.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama Kansanomainen lääkintätietous on mielenkiintoinen teos ja vie lukijansa syvälle suomalaiseen kansanperinteeseen sekä uskomuskulttuuriin. Olenkin maininnut aiemmin, että kaikki kulttuuriin ja historiaan liittyvät teokset vievät minut aina mukanaan ja varsinkin, jos ne koskevat kotimaamme kulttuuria, niin vielä parempi.
Kansanomainen lääkintätietous on kovakantinen ja sivuja on 255. Tämä neljäs näköispainos on todella mielenkiintoinen läpileikkaus vanhoihin uskomuksiin, parannuskeinoihin sekä kansan käyttämiin loitsuihin. Kirjan aineisto on koottu Kansanrunousarkiston kansanlääkintäkokoelmista.
Tuossa kuvassa yksi hauska otos kirjan sivuilta. "Kun miehen kaula on kipeä, pannaan naisen sukka kaulaan". Mielenkiintoista... mikähän tämän uskomuksen on silloin aikanaan laukaissut? :-)
Kirjan sisällys on jaoteltu seuraaviin: tauti uhkaa kaikkialla, ihmisruumis ja sen taudit, kotieläinten taudit. yleisiä parannustapoja sekä kansanparantajia ja verensulkijoita. Itse luin kirjaa hymy suussa ja mietin, että on ne ennen keinot olleet. Otteita kirjasta:
"Kun kana taukoaa munimasta, vieritetään sitä tuhkassa ja sitten heitetään akkunasta pihalle (Mäntyharju)".
Mitähän se kana on tuosta käsittelystä tykännyt...
"Saunassa tulee vihtoa aina ensin selkä ja sitten aina alas jalkoihin päin. Näin poistuu kylmyys ja kipu ruumiista. Jos vihtoo päinvastoin, menee kylmyys ja kipu ruumiiseen (Hämeenkyrö)".
Mielenkiintoinen kirja jota suosittelen kaikille kansanperinteestä ja tavoista kiinnostuneille. Eikös sitä joskus sanota, että "kyllä se vanha kansa tietää"... niin mitenkähän monta ohjetta kirjasta löytyy, jotka voisivat vielä tänäkin päivänä toimia ihan oikeasti.
Yhteistyössä: SKS
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!