Hannu Karttunen, Olli Manner, Tuukka Perhoniemi: Tähdistöt, Ursa ry 2012, 197 s.
Tuleen tuijottaja ja taivaankannelle katselija. Siinäpä parivaljakko, joka sopii hyvin yhteen ja mikäs siinä. Itsestäni löydän nuo kummatkin ja täytyy kyllä sanoa, että onneksi olen saanut upeita kokemuksia, luonnossa liikkuessa ja varsinkin sinne taivaankannelle katsellessa. Noihin luontokokemuksiin tuleekin aina palattua varsinkin silloin, kun "akkujen lataus" on jälleen tarpeen.
Kaupungin kasvattina ja siellä jatkuvan katuvalonkin alaisuudessa olleena minulla ei ollut aiemmin mahdollisuutta kokea tähtitaivaan kauneutta koko loistossaan. Nyt vuosia, vuosia myöhemmin asumme perheeni kanssa maaseudulla ja muutto tänne muutti tilanteen täysin. Täällä kun pimeä on oikeasti pimeää ja tähtitaivaskin tällöin näyttäytyy tietysti aivan eri tavalla. Täällä olen kokenut vasta näin aikuisiällä revontulet ja muutama vuosi sitten näin viimein sen tähdenlennonkin, jota olin toivonut näkeväni vuosikausia.
Nyt esittelyyn pääsee upeita tietoteoksia, jotka vievät matkalle avaruuden, tähtien ja tarujenkin maailmaan. Nämä kolme esiteltävää kirjaa löytyvät Tähtitieteellisen yhdistyksen, Ursan verkkokaupasta, josta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista luettavaa ja myös muuta jännittävää. Tähdistöt -kirja vie lukijansa matkalle läpi taivaan 88 tähdistön maailmaan, kartoin, kuvin sekä taulukoin.
Tähdistöt -kirjan aukeamat, joissa tietoa Jousimiehen sekä Kauriin tähdistöistä. Itse pidän kirjan selkeästä ja näin maallikollekin aukeavasta tekstistä. Joitain termejä tietysti on, jotka eivät heti aukea mutta ollaanpahan taas uuden oppimisen äärellä. Olenkin aiemmin kertonut, kuinka pidän historiasta sekä kulttuurista ja yllätyksekseni tässä kirjassa käydään läpi myös vanhoja uskomuksia ja tarustoakin. Esimerkiksi Jousimiehen uskottiin aikoinaan olleen muusain kanssa elänyt hillitty ja sivistynyt satyyri Crotus, jonka Zeus sijoitti taivaan tähdistöksi. ♥
Kauris eli Capricornus. Aukeamalla tietoa mm. Kauriin tähdistön kirkkaimmasta tähdestä, Deneb Algedista. Tämän tähden avulla voi muuten testata taitoaan erottaa paljain silmin pieniä kirkkauden vaihteluita. Mistä tuo tähti sitten löytyy tähtitaivasta vaikkapa kiikarilla tai pienellä kaukoputkella tähyillessä... se selviää tuosta vasemman sivun kartasta.
Tähdistöt -kirjan loppupuolen yllätys, aivan mahtavaa tietoa vanhasta suomalaisten tähtitaivaasta ja uskomuksista, tähtien nimien merkityksestä ja tarinoista. Suorastaan mykistävää tietoa, jota ei varmasti ole ollut helppo löytää ja kerätä kokoon. Tiesitkö esimerkiksi, että suomen kielen sana otava tarkoittaa lohiverkkoa, jolla kalastettiin joessa. Tuo taivaalla näkyvä seitsemän tähden kuvio onkin hyvin paljon muodoiltaan edellä mainitun pyydyksen kaltainen.
Tässä kuvassa näkyy harvemmin tähtikartoissa kuvattu poro! Mistäs tähdistöstä tässä on kyse, löytyyköhän se enää taivaalta? Kurkkaa Tähdistöt -kirjan loppupuolelta oikea vastaus. :-)
Hannu Karttunen: Avaruuden valloitus, Ursa ry 2014, 332 s.
Avaruuden valloitus kertoo avaruustutkimuksesta ja sen historiasta, sovelluksista, tekniikasta ja sattumistakin. Kirja on pehmeäkantinen ja reilut 300-sivuinen tietopakkaus ja uudistettu laitos v. 2009 ilmestyneestä teoksesta Matkalla avaruuteen (Kustannusosakeyhtiö Otava). Sisälläöltään kirja on todella laaja. Aluksi kerrotaan rakettien alkuvaiheista ja vasta unelmista avaruuden valloittamisesta ja päädytään mielenkiintoisesta tekniikkaosiosta aina tulevaisuuden suunnitelmiin, kuten aurinkokunnan asuttamiseen sekä matkalle Marsiin.
Tykkään todella paljon sellaisesta tiedosta, jolla sitten saan selitettyä itselleni asioita ja syitä ihan juurta jaksaen. No tämä kirja vie tiedon pakeille kyllä sellaisella volyymilla, että huh! Selityksiä kysymyksiin, kuten mikä on avaruuspurje tai kuinka työntövoima toimii ovat vain jäävuoren huippu ja todellakin tietämisen arvoista luettavaa. Kuvassa Yhdysvaltojen käyttämä jättiläismäisen hämähäkin näköinen kuumoduuli LM (= Lunar Module).
Satelliittien ja luotainten radat käydään läpi ja selitetään Avaruuden valloitus -kirjassa kiitettävällä tavalla. Maa ei ole aivan täysin pallomainen, joten myös sen painovoimakenttä ei ole täysin pallosymmetrinen. Tämä aiheuttaa Maata kiertävien satelliittien radoissa häiriöitä, ns. ratatason kiertymistä. Mutta näitä häiriöitä voidaan käyttää myös hyödyksi painovoimakenttää ja ilmakehästä haihtuvia atomeita ja molekyylejä tutkittaessa.
First there was a dream... Unelma avaruuden valloituksesta.
Asko Palviainen & Heikki Oja: Maailmankaikkeus 2017-2018, Ursa ry 2016, 208 s.
Maailmankaikkeus 2017-2018 on tähtitieteen vuosikirja, joka ilmestyy joka toinen vuosi. Kirja sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusteista. Kirja on pehmeäkantinen ja vie lukijansa komeimpien kuvien äärelle sekä siihen, missä juuri tällä hetkellä mennään avaruustutkimuksen parissa.
Tämä vuosikirja on jo neljästoista lajissaan. Teksti on päivitetty ajan tasalle ja kuvituksena on yli sata uutta värikuvaa avaruudesta. Kirjan yksi osio onkin nimeltään Vuoden kuvat.
Isoja ajatuksia ja suuria matemaattisia teorioita. Näitä loi Albert Einstein, jonka kehittämä yleinen suhteellisuusteoria auttaa luomaan malleja maailmankaikkeudesta!
Vuosikirjan aukeama, jossa perustietoa tähdistä.
Cassini-luotaimen ottama kuva Saturnuksen Enceladus-kuun pohjoisnavan ympäristöstä. Kuvassa näkyy kuun lukuisat kraaterit ja useita halkeamia, joista tutkijat yllättyivät. Upea teos tämäkin ja kaiken kaikkiaan mahtavia nämä kaikki kolme Ursan julkaisemaa kirjaa. Vink, vink, joululahjaksikin muuten oikein sopivia. ♥ Ei muuta kuin tähyämään sinne tähtitaivaalle, mars!
Yhteistyössä:
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!