28.1.2018

Katin kirjanurkka - Kanojen maailma

Helena Telkänranta: Kanojen maailma, Sanasilta Oy 2004 & 2016, 174 s.

Meillä taapertaa tällä hetkellä kaksi kanaa ja yksi kukko. Näin talven aikaan nämä meidän siivekkäät asuvat lämpimissä sisätiloissa mutta kunhan kevät tästä etenee, pääsevät he jälleen ulos nauttimaan elämästä. Minulla on nyt kanoista muutaman vuoden verran kokemusta ja kyllä nämä ovatkin kivoja otuksia. Ja kananmunat ovat niin hyvän makuisia, kun niitä saa tuoreena ja ihan 100 % luomuna.


Nyt esittelyyn pääsee upea kana-aiheinen tietokirja. Helena Telkänrannan Kanojen maailma, joka opastaa lukijansa mm. perustamaan oman pienkanalan sekä hoitamaan omaa siipikatrastaan. Kirja on pehmeäkantinen ja todellakin oikea tietopakkaus kaikkine 174 -sivuineen.


Kuvissa meidän pienet tipuset, jotka kasvatin itse ihan pienestä alkaen. Niin suloisia ja kasvuvauhti oli tässä vaiheessa todella hurja. Nämä meidän siivekkäät ovat suomalaisia maatiaiskanoja, jota itse haluan mielelläni kasvattaa. Se on ainoa Suomen oloissa kehittynyt kanarotu ja on pitkäikäinen sekä sopuisa luonteeltaan. Nykyään kanarotuja on maailmassa noin 300, joten valinnanvaraa riittää!


Tipuset syömässä lämpölampun alla. Tässä vaiheessa eivät vielä tienneet, että millainen mielenkiintoinen maailma ulkoilmassa odottaakaan! 


Kanojen maailma -kirja on todella hyvä opas niin vasta-alkajille kuin myös kokeneemmille kanankasvattajille. Tiedosta ei ole ikinä mitään haittaa ja kirja antaa sitä todella paljon. Kirjan sisällys on laaja alkaen aivan perusteista, kuten mistä kana on alunperin kotoisin. Kesykana polveutuu kirjan mukaan Kaakkois-Aasiassa elävästä luonnonvaraisesta punaviidakkokanasta, joka muistuttaa ulkonäöltään suomalaista maatiaiskanaa. 


Kanojen maailma -kirjan sisältö on laaja ja asiapitoinen.


Kanojen maailma -kirjan kuvitus on mustavalkoinen ja tämä kuva kertoo kyllä niin ytimekkäästi kanojen ja kukkojen luonteesta. Vietit vievät voimakkaasti, joten ylös orrelle tai vaikka kuvan mukaisesti kuusen oksalle on päästävä illan ja pimeän tullen. Tällaiseen luonnolliseen käyttäytymiseen pitäisi aina antaa eläimelle kuin eläimelle mahdollisuus. Esimerkiksi häkkikanaloissa elävät kanat eivät pääse mitenkään toteuttamaan lajille luonnollista käyttäytymistä, jolloin oireena on stereotyyppisiä käyttäytymishäiriöitä ja mm. höyhenten nokkimista. Surullista. 


No, meillä ainakin porskutellaan ja nautitaan elämästä. Kuovitaan ja "peseydytään" hiekassa ja mullassa sekä juodaan vettä, kun siltä tuntuu... ja nukutaan siellä orrella onnellisena -toivottavasti. ♥

Yhteistyössä:


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!