10.6.2018

Katin kirjanurkka - Kasvata omaa ruokaa

Tiina Hälvä & Marcel Hägglund: Ruokaa omasta maasta, Readme.fi 2018, 192 s.

Tämä kuvassa komeileva Readme.fi:n kustantama kirja on nimeltään Ruokaa omasta maasta. Ennen kirjan pariin käymistä, esittelen tämän kesän omat ruoan alkuni eli siemenet, jotka kasvavat paraikaa kovaa vauhtia kasvimaallani ja kasvihuoneessa by Hyötykasviyhdistys ry ja  Lord Nelson


Lord Nelsonin siemenvalikoimaa. Erilaisia paprikoita, tomaattia, kurpitsaa, kaalia sekä samettikukkia.


Hyötykasviyhdistys ry on v. 1978 perustettu yhdistys, joka edistää luonnonmukaista harrasteviljelyä ja kasvien monipuolista käyttöä. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja jäsenmäärä on jo reilut 7000. Itse olen aina pitänyt luonnonmukaisesta viljelystä ja Hyötykasviyhdistykseltä saakin neuvoja jos innostuu luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta. Yhdistys järjestää myös erilaisia kursseja.Nämä siemenet ovat aarteita. Hyötykasviyhdistyksen laaja siemenluettelo löytyy mm. verkosta ja siemenet ovat pääosin luomuja ja mikä ihaninta, nk. vanhaa, perinteistä kantaa. Oma puutarhani sai Hyötykasviyhdistykseltä kahta eri silpoydinhernettä "Karinan" ja "Kelvedon Wonderin", Tigerella-tomaattia sekä aikaista porkkanaa eli Early Nantesia.


Nyt tämän upean kirjan pariin. Ruokaa omasta maasta on kovakantinen ja runsaasti kuvitettu teos kaikille oman ruoan kasvattamisesta kiinnostuneille. Paitsi viljelyohjeita niin kirjassa on mukana myös rutkasti erilaisia reseptejä, joiden avulla voi loihtia herkullista syötävää juuri niistä itse kasvatetuista kasviksista, yrteistä ja muista puutarhan antimista.


Kirjan sisältö alkaa kasvimaan perusteista, siemenistä sekä kylvöstä ja päättyy herkulliseen raparperismoothieen. Ja siihen väliin mahtuu vaikka mitä!


Kirja opastaa myös yrttien maailmasta ja esimerkiksi, kuinka yrttejä säilötään.


Kuvassa herkullisen näköiset paistetut pavut, jotka ovat saaneet pinnalleen yrttivoita sekä parmesaania.


Leipäjuusto on kyllä herkku, joka varmastikin jakaa mielipiteitä. Itse tykkään ja lakkahillon kanssa kylmiltään. Olen tätä myös tehnyt itse ja täytyy sanoa, että helpompaa oli, kuin kuvittelinkaan. Ja tuli siitä ihan syötävääkin, vaikka sähköuunissa tein. :-) Ainekset ei kyllä päätä huimaa; homogenoimatonta täysmaitoa, kermaa, suolaa ja juustonjuoksutetta.


Ihanan aurinkoinen annos: makea kurpitsapasta. Nam.Ai että, en kyllä malta odottaa, että pääsen maistelemaan ensimmäisiä kesän ja syksyn kanttarelleja! Yleensä paistan kanttarellit runsaassa voissa ja suolaa päälle. Tai teen silloin tällöin myös kanttarellipiirakkaa. Tätä ajattelin kokeilla, eli kyseessä on kirjan resepti, sienirisotto. Risottoon voi käyttää mieleisiään sieniä. 


Jälkiruokia ja pieniä herkkuja unohtamatta. Kuvassa kirjasta löytyvä resepti, kaura-suklaakeksit. Eikö olekin herkullisen näköisiä. Ruokaa omasta maasta on upea teos ja vink, vink... tämä kirja kyllä sopii muuten erinomaisesti vaikka lahjaksi ja kesätuliaiseksikin!


Topi kerällä

Ihanassa yhteistyössä:
Readme.fi, Hyötykasviyhdistys ry sekä Lord Nelson

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!