26.4.2020

Kasvihuone sai seinät! ♥ Macea


*Yhteistyössä: Macea Oy* Viikonloppu on mennyt nopeasti ja ulkona puuhatessa aika meneekin kuin siivillä. Aloittelin tämän vuoden puutarha-aiheiset postaukset täällä blogissa vähän aikaa sitten ja nyt on vuorossa kuulumisia meidän pihamaalta, huhtikuun loppupuolelta. Kasvihuoneprojektini on edennyt taas mukavasti ja tämä "meidän Tarmo" sai viikonloppuna perustukset eli sokkelin ja sivuseinätkin saatiin pystyyn. Oman Tarmon voit bongata Macean verkkokaupasta! ♥ Pääset kasvihuoneen ensimmäiseen postaukseen tästä!


Vanhoissa terrakottaruukuissa on sitä jotain ja mitä kuluneemman näköinen, sen parempi. Olen aina muutenkin tykännyt kaikesta vanhasta, rustiikkisesta ja ruosteisesta. Nämä pääsevät pian tosi toimiin, kunhan säät lämpenevät ja kesäkukkia pääsee istuttamaan.


Omenapuussa ei kamalasti vielä näy elon merkkejä mutta sieltä sitä vaan uutta kasvua pukkaa...


Meidän pihamaa on melkoisen kivikkoista, kuten kuvasta huomaa. Tarmo-kasvihuone sai paikkansa meidän pihalta, paikasta, jossa on pieni nousu. Kasvihuone on kooltaan 4,8 m². Ensin otin lapiolla tuon pintakerroksen eli nurmen pois ja tasoitin pintaa mahdollisimman tasaiseksi, jotta perustukset saadaan vaakaan. Kuvassa sovitetaan sokkelia ja aika hyvän kokoinen tuo pohja näyttää olevan.


Ja sitten tästä tuo kokoamani sokkeli ympäri ja tuo piikki on tarkoitus saada tukevasti maahan kiinni...


...ja siinäpä kulma paikoillaan. Autoin hiukan rautakangella tuon piikin matkaa maan uumeniin, jottei kivi satu estämään matkaa. Sokkeli sisältyy Tarmo-kasvihuoneeseen, eli sitä ei tarvitse hankkia erikseen. Helppoa, kun kaikki löytyy samasta paketista. 


Kevään ensi kukkanen bongattu meidän pihalta, leskenlehti. ♥


Sokkeli on nyt melkein paikoillaan, jätin vielä sentin, pari, jotta saan aseteltua tuon vanhan, mieheni lahjoittaman pressun tuohon pintamaan päälle. Näin varmistan, että rikkakasvit eivät nouse kasvihuoneeseen tulevan lattiamateriaalin läpi.


Voit käyttää myös vanhoja sanomalehtiä tukahduttamaan rikkakasvien kasvua mutta meillä mennään nyt tällä kertaa näin. ♥


Kasvihuoneen seiniä rakennellessa huomasin, kuinka tärkeää on saada osat tukevasti kiinni toisiinsa. Tarmo-kasvihuoneessa on paljon tällaisia erilaisia tukirakenteita, jotka tekevät lopputuloksesta sitten kestävän.


Kasvihuoneen seinät kiinnitetään tiukasti sokkeliin tällaisilla kiinnitysraudoilla. En muuten malta odottaa, että pääsen "sisustamaan" tätä Tarmo-kasvihuonetta. Seuraavaksi esittelen kasvihuoneen viimeistelyä, katto täytyy asentaa paikoilleen ja se lattia! Hiljaa hyvä tulee, vai mitä! Ihanaa huhtikuuta sinulle! ♥


Yhteistyössä:
Macea Oy


-Kati-

14.4.2020

Meille rakentuu kasvihuone ♥ Macea


*Yhteistyössä: Macea Oy* Ihana kevät. Tämä vuodenaika on mielestäni mieluisinta ja kyllä oikeastaan myös sitä touhurikkainta aikaa, ainakin puutarhahommia ajatellen. Ei ole kyllä ihmekään, kun melkein koko pitkän talvikauden odottaa ja suunnittelee, mitä sitä keväällä sitten pihalla touhuilisi. Yleensä aina alkuvuodesta alan jo miettimään seuraavan kesän satoa ja teen kylvösuunnitelmia, niin se hiukan helpottaa tuota odottelua. Tänä kesänä meidän pihamaalle nousee myös kuvassa komeileva kasvihuone, jonka nimi on Tarmo ja nyt pääset tämän kasvihuonepostauksen matkassa rakentamisen alkuvaiheeseen! ♥


Tässä pari tunnelmakuvaa meidän pihalta, kuvattu muutama päivä sitten. Omenapuun alla kasvavat perinneperennat, keltaiset narsissit, pilkistävät varovasti mullan alta. Nämä narsissit ovat todella vanhaa kantaa ja olen niin iloinen, että sain nämä muutama vuosi sitten meidän pihamaalle.


Kukahan siinä on tepastellut... Tarmo-kasvihuone tuli kotipihaan asti kuljetettuna ja koko kasvihuone mahtuu kahteen isoon pahvilaatikkoon. Tämä Tarmo-kasvihuone löytyy Macean valikoimasta. Macean verkkokaupasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista ja Macealla on muuten myös kaksi myymälää, Hollolassa sekä Lahdessa. 


Toisessa laatikossa on kasvihuoneen ikkunat eli kennolevyt ja toisesta pitkänomaisesta laatikosta löytyi sitten rungon alumiiniset osat, ruuvit, mutterit ja muu tarvittava välineistö kokoamista varten. Ensin tarkistin, että kaikki tarvittavat osaset löytyi laatikoista ja tästä se kasvihuoneen kokoaminen sitten alkaa.


Kasvihuoneen kennolliset ja jämäkät polykarbonaattilevyt nätissä rivissä.


Kuvassa on Tarmo-kasvihuoneen mukana tuleva sokkeli, yksi osa siitä. Sokkelin päälle varsinainen kasvihuone sitten asennetaan.


Tässä vielä kuvaa tuosta kennolevyn rakenteesta. Levy on paksuudeltaan 4 mm joten ei ihan helposti rikkoonnu ja tuo levyn rakenne tukee myös kokonaisuutta. Kestävyys on kyllä ensisijaisen tärkeää, kun miettii kasvihuoneen hankintaa. Meillä täällä pohjolassa kun esimerkiksi lumikuorma saattaa rikkoa ja vääntää kasvihuoneen rakenteita talviaikaan.


Ja mitenkäs muuten voisikaan rakentaa tämän, kuin seuraamalla ohjekirjasta step-by-step-ohjeita!


Osia tällaisessa itse koottavassa kasvihuoneessa on tietysti useita. Kiva ominaisuus kokoamista ajatellen on, että esimerkiksi kasvihuoneen oven osat tai vaikkapa tuuletusikkunan osat löytyvät kätevästi omasta kirkkaalla muovilla päällystetystä pakkauksestaan. Jokainen osa on tietysti myös numeroitu selkeästi.



Haravoin yleensä lehdet ja muut vastaavat pois nurmipinnalta vasta keväällä, lumien sulamisen jälkeen. Jokainen tyylillään, vai mitä! Tässä pihan lehtipedille asetettuna kasvihuoneen oven osia. Näin hahmottaa helpommin tuloksen ja voi vielä tarkistaa helposti, että onhan kaikki tarvittavat osat nyt valmiina.


Kennolevyn paikoilleen asettelussa on hyvä olla tarkkana. Levyt on suojattu molemmin puolin ohuella kalvolla, joka poistetaan asennusvaiheessa. Toinen kalvoista on merkattu ja tuo puoli levystä tulee sitten aurinkoon päin, näin levyjen UV-suojasta on hyötyä. 


Ja siinä se nyt on. Ovi. Tästä on hyvä jatkaa ja tulehan mukaani seuraamaan meidän kasvarin rakennusta ja kasvihuoneunelmiani tänne blogiin kevään ja tulevan kesän mittaan. Ihanaa huhtikuuta sinulle ja palaillaan! ♥

Yhteistyössä:
Macea Oy


-Kati-

13.4.2020

Katin kirjanurkka - Voikukka!

Hämäläinen & von Konow & Selkälä: Voikukka! -Pientareelta pataan, Teos 2020, 112 s.

Innostuin villiyrteistä pari vuotta sitten ja on tullut kyllä kirjallisuutta aiheesta luettua paljon. Villiyrtit ovat mielenkiintoinen lisä ruokavalioon ja löytyykin muuten yllättävän hyviä makuja ihan luonnosta ja aiemmin rikkaruohoinakin pitämistäni kasveista! Nyt esittelyyn pääsee äskettäin ilmestynyt kirja voikukasta, keittiön yhtenä raaka-aineena.


Minusta voikukat ovat kauniita ja meidänkin pihalla näitä komeilee sankoin joukoin. Annan näiden ihastuttaa väriloistollaan, enkä edes halua näistä eroon, kuten niin monet puutarhakirjat opastavat. Toinen on sammal. Rakastan salmmaleista nurmikkoa, koska se on niin miellyttävää ja pehmeää varpaiden alla... antaa kasvaa vaan! 


Voikukka! -Pientareelta pataan on Kustannusosakeyhtiö Teoksen kirja. Kirjan upeiden kuvien taustalla on valokuvaaja Milla von Konow. Reseptiikan mielenkiintoisiin makuelämyksiin on luonut Juho Hämäläinen ja tekstistä vastaa Sari Selkälä.


Kirjan sisältöä.



Tässä yksi kirjan mielenkiintoinen resepti, voikukkavokki. Kirja kertoo, että Suomessa voikukkia on lähes viisisataa lajia ja kasvi on ikivanha rohto- ja ravintoyrtti.


Voikukkajuomaa... ohje löytyy kirjasta!


Voikukka! -Pientareelta pataan on ihana kirja varsinkin villiyrtteilystä, ekologisuudesta, lähiruoasta ja kokkailusta kiinnostuneille. Ei muuta kuin odottelemaan kesän villiyrttisatoa!


Yhteistyössä:


-Kati-

12.4.2020

Ihanat silikonikorvikset by Coruu + alekoodi ♥


Kohta saavutetaan huhtikuun parempi puolisko ja lunta tulee tällä hetkellä taivaan täydeltä. Ollaan oltu pihahommissa nämä pääsiäisenpyhät ja kerättiin jopa ensimmäistä kertaa ikiomaa vaahteran mahlaa. Ajattelin kokeilla, josko voisi keittää itse vaahterasiirappia, vaikka sellaisen pienen kokeilusatsin. Olen päässyt kokeilemaan nyt vapaapäivinä myös näitä kuvassa komeilevia, ihania korvakoruja by Coruu


Pidän korvakoruja tosi paljon ja muistan, että sain ensimmäiset korvikset jo ennen kouluikää. Näihin korvakoruvuosiini mahtuu jos jonkinmoista korua, niin pientä kuin isoakin. 


Nuorempana pystyin käyttämään kaikenlaisia metallinipsuttimia ja -koukkuja mutta kun ikää on tullut enemmän, niin en enää voikaan käyttää kaikenlaisia korviksia, saan helpommin allergisen reaktion. Hopeiset, kultaiset sekä nikkelivapaat metallit sopivat itselleni nykyään siis parhaiten. Ja hopeasta tykkään myös sävynä ehkä eniten.


Löysin suomalaisen Coruun muutama vuosi sitten ja sittemmin Coruun tuotteet ovatkin lemppareitani ja siihen on useampi syy. Korut ovat ensinnäkin ohuita ja siroja. Toisekseen korut ovat todella kevyitä ja se on mielestäni varsinkin korvakoruissa plussaa. Vaikka käyttäisi isojakin korviksia, ei painoa tule kuitenkaan liikaa. Kuvassa Coruun uutuuskorvakorut Alisar ja Esperanza.


Alisar- korvakorut ovat lehdenmuotoiset ja näistä minulle valikoitui metsän sävyiset, tykkään tästä väristä todella paljon. Korvakorujen koko on medium ja korkeus ilman koukkua on 4,7 cm. Korvakorujen materiaali eli silikoni on paksuudeltaan vain 1 mm. Alisar -korvakorut on suunnitellut korutaiteilija Hanna Alpimaa.


Nämä mustat korvakorut ovat nimeltään Esperanza.  Nämä korut ovat kooltaan medium ja korkeutta on 8,2 cm ilman koukkua eli näyttävät korut kyseessä. Saatavilla on myös S-koko jonka korkeus on 6 cm. Kuten muissakin Coruun koruissa, on allergia-asiat otettu huomioon, koukut näissä korvakoruissa ovat hopeoidut eivätkä sisällä nikkeliä. Esperanza -mallin suunnittelija on Niina Salmi.


Coruun silikonikorut valmistetaan kestävästä ja taipuisasta silikonista. Korut voi myös varovasti pestä lämpimällä vedellä ja saippualla. Nämä ovat kyllä aivan ihania koruja ja tuovat pitkäksi aikaa iloa, ovat nimittäin myös kestäviä... nimimerkillä kokemusta löytyy. ♥ Ihanaa kevättä sinulle!


♥ ALEKOODI! ♥

Coruu tarjoaa teille blogini lukijat,
oman alekoodin, jolla...


...saat kaikista Coruun verkkokaupan
tuotteista -20 % alennuksen.
Koskee myös jo alennettuja tuotteita.


Syötä kassalla koodi:
LASITUPA20


Ihanassa yhteistyössä:


-Kati-

5.4.2020

Katin kirjanurkka - Kombuchaa ja kimchiä helposti

Erica Palmcrantz Aziz: Kombuchaa ja kimchiä helposti, Kustannus-Mäkelä Oy 2020, 95 s.

Ulkona paistaa sunnuntainen aurinko ja lämpötila on jo noussut aamun nollalukemista. Toivottavasti nyt nousisi vaan nuo lämmöt ihan kunnolla, niin pääsisi vaikka haravoimaankin pihamaalta syksyn lehtiä kompostiin. Täällä kirjanurkassa fiilistellään tänään terveyden ja maitohappobakteerien maailmaa, esittelyyn pääsee Kustannus-Mäkelän uutuuskirja: Kombuchaa ja kimchiä helposti.


Kombuchaa ja kimchiä helposti on kovakantinen ja melkein 100-sivuinen kirja, joka on täynnä tee-se-itse-ohjeita hapattamalla säilöntään ja fermentointiin. Näillä askelilla voit valmistaa itse mm. kombuchaa, joka on hapatettua juomaa ja kimchiä eli hapattamalla säilöttyjä vihanneksia.


Nämä molemmat, kombucha ja kimchi ovat oikeaa superravintoa ja molemmissa on terveydelle myönteisiä vaikutuksia, ns. hyviä bakteereja. Kirjassa kerrotaankin, että hapatettu ravinto säilyttää, korjaa ja vahvistaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää. 


Kombuchaa ja kimchiä helposti -kirjan sisältöä.


Kirjan alkuosassa on selkeät ohjeet, kuinka valmistat teepohjaista kombuchaa ja myös hapattamalla valmistettavaa kimchiä, joka on muuten Korean kansallisruoka. Kimchiä syödään Koreassa noin 150 miljoonaa kiloa vuodessa ja sitä tarjoillaan käytännössä joka aterialla.


Kirjassa on paljon mukana myös erilaisia ruokaohjeita. Tässä kuvassa komeilee herkullisen näköinen suklaamoussetorttu, jossa hyödynnetään myös näitä hapatettuja ainesosia. Tätä ajattelin itse kokeilla valmistaa kirjan ohjeiden mukaisesti. Mukavaa huhtikuun alkua, voimia... ja palaillaan taas pian! ♥


Yhteistyössä:
Kustannus-Mäkelä Oy

http://www.kustannusmakela.fi/etusivu/

-Kati-