2.12.2020

Kuun lumoissa


Paungger & Poppe: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa, 
Yläkuu kustannus 2008, 185 s.

Joulukuu on jälleen täällä ja tänä vuonna on alkanut varsin vähälumisena. Kuopion korkeuksilla ollaan totuttu hiukan suurempaan lumimäärään, mitä nyt viime vuosina ollaan tänne näin alkutalvesta saatu, mutta jospa tuo uusi vuosi "paikkaisi" tilannetta taas. Olen ollut tässä kirjojen lumoissa viime aikoina ja erityisen mielenkiintoisten sellaisten. Aiheena nimittäin on taivaankappale, nimeltään kuu.


Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa on perimätietoon perustuva teos, joka kertoo kuun vaiheista, kuten uusi- ja puolikuusta sekä täysikuusta ja kaikkien näiden kuun eri vaiheiden vaikutuksesta eri asioihin elämässämme. Kyseessä on alan klassikkoteos. Kirjan sisällysluettelo on laaja ja tässä kuvassa kirjan alkupuolen sisältöä. 


Kuu on kaunis taivaankappale ja siinä on jotain todella lumoavaa, mielestäni varsinkin täysikuun aikaan. Kuu on ollut aikojen saatossa merkittävä monessa kulttuurissa ja sillä onkin ollut suuri vaikutus eri kansojen mytologiaan sekä tietysti suoraan myös ajanmittaukseen. Myös täällä meillä Suomessa kuun vaiheita ja vaikutuksia on aikoinaan voimakkaastikin seurattu elämän eri vaiheissa, mutta nyt ihan viime vuosisadan aikana tuo vaikutus on jäänyt unohduksiin suurelta osin. 


Itseäni kiinnostaakin juuri tuon vanhan kansan tieto ja tämä kirja on sitä pullollaan. Esimerkkinä vaikkapa ajoitus. Kirja opastaa, milloin kannattaa kylvää kasvisten tai juuresten siemeniä ja missä kuun vaiheessa, jotta saadaan paras sekä tervein sato. Tai toinen esimerkki... kirja opastaa, milloin puu kannattaa kaataa, jotta se käyttötarkoitukseensa on sopivin. Eri kuun vaiheessa tukkipuut ja eri kuun vaiheessa polttopuut... ja nyt ajankohtaisena eli milloin ja missä kuun vaiheessa se joulukuusi kannattaakaan kaataa...


Kuulla on suuri vaikutus meriemme vuorovesien muodostamisessa painovoimansa johdosta.  Tuo painovoima ja sen vaikutus näkyy siten myös kaikessa muussakin. Kuun rytmin vaikutukset näkyvät, kun niitä oppii havainnoimaan. Perimätietoa täynnä oleva kirja vie mennessään ja tuleekin mietittyä, että mitä vanhan kansan viisauksia ja hyväksi havaittuja tapoja olemmekaan jättäneet taaksemme.Kirjassa on ohjeita ja esimerkkejä mm. yrteistä, hyvinvoinnista, puutarhanhoidosta, maanviljelystä, metsänhoidosta, rakentamisesta ja kotitöistä. Näissä kaikissa tietysti sitten kuun vaiheet huomioidaan eri tavoin. Kuusta kertovia teoksia ja tämäkin teos löytyy Yläkuu kustannuksen verkkosivuilta, johon pääset tästä.


Suosittelen kirjaa kaikille perimätiedosta sekä kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille ja tietenkin - taivaankappaleista sekä kuusta tietoa halajaville. Ja vink, vink, tämä kirja on aivan mahtava joululahjaidea!


Siinäpä meidän seinällä on Wanhan ajan Kuukalenteri vuosimallia 2021. Tässä vasta mallailen tätä kalenteria seinälle ja tämä pääsee paikallensa sitten lähempänä vuodenvaihdetta. Avasin kalenterista helmikuun esille, tuo kuun kuva kun on niin kaunis ja sopii hyvin tähän postaukseen. Seinäkalenteri on kätevä käyttää ja kalenteriin voi merkata omat tärkeät päivät ja menemiset. Tämä Wanhan ajan Kalenteri 2021 onkin sitten hiukan erilaisempi versio, tässä kun on mukana myös kaikki kuun vaiheet tulevan vuoden 2021 osalta. Kalenterin kruunaa upeat kuvat erilaisista taivaan ilmiöistä. 


Kuukalenterissa on merkattuna myös eri töiden parhaat tekoajat kuun vaiheiden mukaan. Kylvö, istutus, kitkeminen, yrttien keruuaika, vastan tekeminen, puiden kaato ja myös joulukuusen kaatoaika... sekin on merkattuna kalenteriin. Kun joulukuusen kaataa oikeaan aikaan kuun vaiheeseen verrattuna, puu kestää kauemmin, säilyy vihreänä ja pitää neulasensa paremmin. Eikö kuulostakin jännältä. Kuulla tuntuu olevan melkoinen vaikutus ja ei muuta kuin katsetta taivaalle, kun kuu siellä pilkahtaa... ihanaa joulukuuta sinulle ja palaillaan taas pian.


Yhteistyössä: Yläkuu kustannus


-Kati-

2 kommenttia:

  1. Hyvän kirjan esittelit. Minulla on tämä myös kotona mutta siitä loppuu se kalenteri osuus tänä vuonna. Niitä kuulemma saa tilattua erikseen ja se taas muistaakseni loppuu 2025 tai jotain. Aika hassu jaoitus tälle osuudelle, onneksi ei kuitenkaan tarvitse koko kirjaa uudelleen ostaa. Tänään aion tilata sen. Minusta tuo seinäkalenteri on muuten hyvä mutta omille muistiinpanoille ei minusta juurikaan tilaa ole. Minä yritän tehdä puutarhassa kuin kotonakin tätä kirjaa seuraten, en kuitenkaan ihan orjallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On ollut kyllä jännä lukea kirjaa ja huomata, kuinka kuu vaikuttaa niin paljon. Vanhan kansan tieto kunniaan. :-) Nyt pitää katsoa vielä oikea aika joulukuusen kaadolle, se kun pitäisi tehdä nousevan kuun aikaan. Ihanaa joulun odotusta! T:Kati

      Poista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!