24.6.2017

Katin kirjanurkka - Villivihanneskeittokirja

Marlene Gustawson: Villivihanneskeittokirja, Minerva Kustannus Oy 2017, 160 s.

Hmm... mikä ihmeen villivihannes? Villivihannes on ravinnoksi soveltuva luonnonkasvi tai sen osa ja juuri tällä hetkellä luonto pursuaakin raaka-aineita omaan keittiöön - ja on muuten lähiruokaa parhaimmillaan! Itse olen leiponut nokkossämpylöitä ja siihen tuo villivihannesten kokeilu onkin nyt rajoittunut, joten todella mielenkiintoista päästä tutustumaan tämän Villivihanneskeittokirjan saloihin.


Marlene Gustawson on ruotsalainen ravinto- ja fytoterapeutti (kasvilääkintä), joka on julkaissut useita teoksia raakaravinnosta ja kasvisruoasta. Gustawsonin Villivihanneskeittokirja pursuaa tietoa ja neuvoja villivihannesten laajasta maailmasta.


Kuvan timjamitangot ovat helppoja valmistaa. Ohje lyhykäisesti: kourallinen timjamia hienonnetaan, taikina timjamisilppuineen kohoamaan ja lopuksi taikinasta leikataan pitkiä nauhoja, jotka kiepautetaan kierteelle ja uuniin.


Kirjan alkuosassa kerrotaan villivihanneksista tarkemmin, niiden keruusta ja käytöstä sekä rakkaudesta luonnon antimiin. Reseptit on jaoteltu muutamaan pääryhmään: leivät, pientä hyvää, smoothiet, mehut ja muut juomat ja lopuksi kevyet ateriat, joista keho pitää.


Kuvassa kuusenkerkkäsmoothie(!). Kuusenkerkät ovat kesän alussa parhaimmillaan ja niissä on todella paljon C-vitamiinia. Muista muuten kysyä maanomistajan lupa villivihannesten keruuseen. Ole myös tarkkana luonnosta kerättävien kasvien kanssa. Älä muutoinkaan kerää villivihanneksia teiden varsilta ja ota selvää kasvien ainesosista, jotta ne sopivat juuri sinulle käytettäviksi. Villivihanneskeittokirjasta löytyvätkin nämä tarvittavat tiedot.

Kuusenkerkkäsmoothien ainekset:

2 omenaa
½ sitruuna
1 kourallinen tuoreita nuoria nokkosenlehtiä
1 avokado
1 pieni kourallinen kuusenkerkkiä
2 rkl makeuttamatonta omenasosetta

Ohje:

Huuhtele ja paloittele omenat. Huuhtele ja kuori sitruuna. Silppua nokkoset karkeaksi silpuksi, Halkaise avokado ja poista kivi. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. 


Villivihanneskeittokirja tarjoaa lukijalleen mielenkiintoisen matkan luonnonantimien pariin. Itse aion perehtyä näihin tarkemmin ja mietin jo, että talveksi kokeilen kuivattaa jemmaan ainakin muutamaa yrttiä... jospa se talven aika sitten kesän tuoksuineen ja makuineen kuluisi vähän helpommin. :-) Alakuvassa niin herkullisen näköiset Mustikkapallerot...nam!


Yhteistyössä:
Minerva Kustannus Oy


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti