27.2.2018

Katin kirjanurkka - Samassa liemessä

Hurmerinta & Väntsi: Samassa liemessä, WSOY 2018, 192 s.

Mitähän sitä valmistaisi huomenna ruoaksi, siinäpä pulma, joka aina jaksaa pohdituttaa. No, ehkäpä jokin kiva ruoka vaikka tästä kirjasta! Nyt pääsee esittelyyn WSOY:n ihana uutuuskirja Samassa liemessä, joka pääsee meidän keittiössä kovaan käyttöön. Reseptien kultaisena lankana on nimittäin se, että ruoka on mutkatonta, värikästä ja ehtaa kotiruokaa.


Kuvassa Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin Samassa liemessä kirjan sisältöä. Tykkään, kun ruokaohjekirjoissa näitä kategorioita on monia erilaisia ja on sitten ainakin, mistä valita!


Niin siitä värikkyydestä taisinkin jo mainita ja tämä kuva taitaa kertoa kyllä kaiken! Voiko olla enää kauniimpaa ja raikkaamman näköistä annosta? Kesärullat, joissa raaka-aineina voi käyttää oikeastaan mitä vain. Tässä versiossa riisipaperiin on kääritty mm. raitajuurta, avokadoa, inkivääriä, porkkanaa, kurkkua ja retikkaa... nam!


Tämä nokkospizza pääsee kokeiluun heti kun pihamaamme nokkosista saa kerättyä ensimmäiset lehdet. Nokkossämpylöitä olen kokeillut mutta tämä onkin kiva idea - siis pizza - mielenkiintoista!



Kirjassa on useita ohjeita, jotka ovat todella yllätyksellisiä ja sellaisia, joita ruokaohjekirjojen suurkuluttajana en ole aiemmin kohdannut. Yksi niistä on tämä kuvan kaunis vaaleanlila syreenisiirappi. Alkukesällä kukkivat syreeninkukathan ovat tuoksultaan aivan ihania ja kukista voi siis keittää myös siirappia! Tätä voi sekoittaa esimerkiksi kuplaveteen ja laittaa lisukkeeksi jälkiruokiin.


Linssisalaatti ja uppomuna - niin yksinkertaista ja herkullista... 
Ote kirjasta: 
"Tämän linssisalaatin juju on sen kastike, joka marinoi linssit vastustamattomiksi. Uppomuna tekee tästä aterian ja niin kauniin sellaisen, että tarjoamme tätä usein brunssivieraille." 

Kastike, joka antaa makunsa linsseille sisältää reseptin mukaan oliiviölyä, omenaviinietikkaa, vaahterasiirappia, siemensinappia, kanelia, juustokuminaa, korianteria sekä chilirouhetta.



Samassa liemessä on kovakantinen ja lähes 200 -sivuinen ruokaohjekirja. Kirjan kuvitus on selkeä sekä raikas ja reseptit kautta kirjan ovat kekseliäitä ja kokeilemisen arvoisia. Ihana teos, joka pääsee meillä kovaan käyttöön. ♥


Yhteistyössä:

-Kati-

24.2.2018

Neulomisen lumoissa ♥ Lankava


Käsityöt ja kaikki näpertäminen on itselleni sitä mieluisinta puuhaa. Esimerkiksi villasukkien neulominen on kyllä todellakin sellainen taito, jota kannattaa vaalia. Ihan oikeat, käsinneulotut sukat kun ovat mitä ihanimmat jalassa ja lämmittävät jaloissa varsinkin näin talviaikaan - no itse pidän villasukkia jalassa kesät ja talvet, ihan ympäri vuoden, joten uusia sukkia sitten myös tarvitaan aina aika ajoin. 


Langoissa ja materiaaleissa on eroa ja itse pidän oikeasta villalangasta, joka sitten myös ihan oikeasti pitää lämpöäkin paremmin. Tämä Lankavan Ulla-sukkalanka on ihan uusi tuttavuus ja on muuten todella miellyttävää neulottavaa. Tämä villalanka on nimittäin ensinnäkin täysin tuoksuton, joka ainakin itseäni miellyttää ja lanka on todella tasalaatuista ja miellyttävän pehmeän tuntuista, verrattuna useimpiin markkinoilla oleviin villalankoihin.


Tässä kuva nyt tekeillä olevien villasukkieni lankamateriaalista: Lankavan Ulla-sukkalangan kaksi harmaan sävyä. Ulla-sukkalangassa on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Villalangassa on hyvä olla mukana tuota tekokuitua, koska tällöin langasta ja neulotusta tuotteesta tulee kestävämpi. Ulla-sukkalankaan sopii parhaiten 3,5 tai 4 mm paksuiset puikot.


Lankava Oy on Kauhavalla sijaitseva yritys, joka on perustettu jo v. 1925. Lankavan tuotteita, kuten erilaisia lankoja ja käsityötarvikkeita saa tilattua myös Lankavan verkkokaupasta, jossa tuotevalikoimaa on runsain mitoin ja on muuten esillä kiitettävän selkeästi ja monin kuvin! :-)


Kurkistus Lankavan esitteeseen ja hinnastoon...valinnanvaraa on vaikka millä mitalla... ja ei muuta kuin luovuus valloilleen!



Oma sukkatehtailuni jatkuu harmaiden ja tummansävyisten lankojen maailmassa, ne kun ovat mielisävyjäni. Pitäisiköhän kokeilla, josko sitä onnistuisi kutomaan lapasetkin, no siinäpä sitten seuraava projekti. Hmm... pitäisiköhän kokeilla lapasiin joitakin muitakin värejä kuin harmaata... Näitä ihania Ulla-sukkalankoja kun on saatavissa kaikkiaan 20 eri sävyssä!

 



Ihanassa yhteistyössä:
Lankava Oy


-Kati-

17.2.2018

Katin kirjanurkka - Kadonneiden jalokalojen metsästys

Juha Jormanainen: Kadonneiden jalokalojen metsästys, Bazar Kustannus Oy 2017, 288 s.

Eikö tulekin mieleen ihan Indiana Jonesin elokuvat tuosta kirjan kannesta! Paitsi että silloin kalojen ja uistimien tilalla olisi kadonneita aarteita ja mystisiä pääkalloja. Nyt esittelyyn pääsee Juha Jormanaisen kirja, Kadonneiden jalokalojen metsästys, jossa esitellään parhaimmat kalapaikat höystettynä upeilla kuvilla ja tarinoilla. Kirja on kovakantinen ja lähes 300 -sivuinen teos, joka soveltuu myös vaikka vink... vink... lahjaksi!


Oma kalastushistoria ulottuu alakouluikään. Mummoni siirtolapuutarhamökki sijaitsi silloin ennen vanhaan miltei järven rannalla ja tuolla rannan laiturilla tuli kalastettua kesäisin harva se päivä, ongella ja syöttinä toimivilla kastemadoilla. Saaliiksi sain särkiä ja lahnoja ja joskus vahingossa ahveniakin, joita sitten myös syötiin grillissä paistettuna tai oikeammin halstrattuna. Olihan se ihanaa aikaa, sitten myöhemmällä iällä innostuin toden teolla uistelusta ja hauen makuun pääsin tuolloin oikein kunnolla.


Mutta takaisin tähän nyt esiteltävään kirjaan. Juha Jormanainen on eräkirjailija ja ammattivalokuvaaja. Hän on kirjoittanut sekä kuvittanut jo nelisenkymmentä tietokirjaa. Itseäni tämä Kadonneiden jalokalojen metsästys kiinnostaa siksi, koska luonto on niin tärkeä paikka - ollut ihan lapsesta saakka ja ainakin se oma jalokalasaalis vielä odottaa noutajaansa. Ompas muuten melkoinen lohi tuossa kuvassa!


Jaamme mieheni kanssa yhteisiä kokemuksia niin luontoelämyksistä kuin myös kalastamisesta ja ihan se vanhanaikainen uistelu on se meidän juttu. Siihen kuuluu yleensä sitten myös pohjoisen reissut ja tietysti hyvä itse tehty ruoka. Saas nähdä millaisiin maisemiin sitä ensi kesänä tulee lähdettyä.


Kirjan taitto on mielestäni miellyttävää ja värikylläisyys tuo myös luonnon taian lähelle. Kirjan sisältö vie lukijansa perhokoskien taimenapajista tunturien lumoon ja tuohon reissuun kuuluukin vaikka ja mitä. Yksi asia kuitenkin yhdistää kaikkia kirjan tarinoita ja kuvamaailmaa... se polte, joka kutsuu sinne luonnon äärelle ja varsinkin taimenten sekä lohen kalastuksen valtakuntaan. 


Kadonneiden jalokalojen metsästys on upea teos täynnä tunnelmaa, käytännön tietoa ja kalastamisen taikaa. Kalastamisesta kiinnostuneille kirja tarjoaa oivia vinkkejä ja vie lukijansa mielenkiintoiselle matkalle myös siihen, kuinka kalapaikat ja varsinkin kalakannat ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet. Upea teos!


Yhteistyössä:
Bazar Kustannus Oy


-Kati-

10.2.2018

Sansaar - Käsintehtyjä tuotteita sydämellä


Nyt ollaan pikku hiljaa siirtymässä koko ajan enenevässä määrin valoa kohti, kun tammikuu taittui äskettäin jo helmikuuksi...ihanaa! Ja mikäs tässä, kun pääsee fiilistelemään myös aivan uskomattoman upeilla käsintehdyillä tuotteilla, jotka ovat saapuneet Suomen maahan aina Nepalista saakka. Nyt esittelyyn pääseekin suomalainen verkkokauppa, joka omalta osaltaan luo hyvää ympärillemme. 


Tämä pussukka on yksi Sansaarin verkkokaupasta löytyvistä tuotteista. Pussukka on made by Women´s Skills Development Organization (WSDO). Tämä kyseinen järjestö tuottaa eettisesti tuotettuja tuotteita suoraan taitajilta ja luo täten taloudellista infrastruktuuria köyhimpiin osiin Nepalia.


Sansaar Oy on Ylivieskassa toimiva yritys, jonka toiminta perustuu kestävyyteen ja vastuullisuuteen, niin maailmalla kuin kotimaassammekin. Sansaarin verkkokauppa on nimittäin alunperin perustettu Maya Nepal ry:n ystäväksi ja verkkokaupasta löytyykin todella kauniita käsintehtyjä, kestäviä ja uniikkeja Nepalilaisia tuotteita. Astioita, sisustusesineitä, vaatteita, asusteita ja kaikkea ihanaa.


Se mikä itseäni kiehtoo Sansaarin toiminnassa on varsinkin se, että kaikki ylimääräinen tuotto lahjoitetaan suoraan Maya Nepal ry:n toimintaan ja sitä kautta monet lapset saavat apua Nepalissa. Ihanaa ajatella, että tällä tavalla pystyy myös itse vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin... muutenkin kestävien ja käsintehtyjen tuotteiden arvostus on jälleen pikku hiljaa kasvamassa - ja hyvä niin.


Tämä kuvan pussukka on kaunis ja mielestäni juurikin tuo käsinkudottu kangas ja tuote kokonaisuudessaan on erittäin taidokkaasti tehty. Materiaalista ja työn jäljestä myös tuntee, että tämä on kestävä laatuaan. Pussukan sisällä on muuten myös pieni tasku. Ihana tuote, tykkään. 



Sansaarin verkkokaupasta löytyy myös erilaisia vaatteita ja asusteita. Tämä kangaspuilla käsinkudottu kuviollinen pashminahuivi on kooltaan 140 x 80 cm. Huivi on ohut ja erittäin keveä. Tällaista isokokoista huiviahan voi käyttää monella eri tapaa, kaulan ympäri käärittynä tai vaikka lämmittämään yläselän päälle asetettuna. 


Ja tämä huivi kyllä lämmittää, materiaalina kun on käytetty 100 % vuohenvillaa. Näiden Sansaarin verkkokaupasta löytyvien pashminatuotteiden valmistaminen tarjoaa työpaikan ja vakaan elannon noin 20 nepalilaiselle naiselle ja miehelle.


Värivaihtoehtoja ovat tämän kuvassa näkyvän luonnonvärisen pashminahuivin lisäksi mm. vihreä, sininen sekä harmaa. Näidenkin huivien ihanaan maailmaan pääsee tutustumaan Sansaarin verkkokaupassa.


Tässä kuvassa repun etutaskun merkki kertoo kyllä  heti sen olennaisen eli Handmade in Nepal. 


Laxman -reppu on kudottu puuvillan sekä hampun yhdistelmästä. Repun väritys on kaunis, tumma mustikansininen ja nuo käsinkudotut yksityiskohdat ovat mielestäni todella näyttäviä. Itse repun läppä ja tasku ovat sinivalkoisia ja sopivat hyvin repun kokonaisilmeeseen. Repun pohja sekä kiinnitysnauhat ovat tummanruskeaa ja eläväpintaista puhvelinnahkaa.


Tämän repun nauhat ja pohja toistavat sattumalta kivasti tuon hiusteni värin... pitäähän se olla sävy sävyyn, eikös! Reppu on isokokoinen, joten tässä mahtuu hyvin kantamaan vaikka vähän paksummankin kansion, jollaista itse joudun usein kuljettelemaan mukanani.


Läpän sisäosa ja repun vuorikangas on vuorattu vihreällä 100 % puuvillalla. Kuvassa näkyy myös tuo läpän kiinnitys, eli magneettinapsuilla kiinnitys on nopea ja helppokäyttöinen. Repussa on nimittäin soljetkin, mutta ne toimivatkin kauniina koristeina ja yksityiskohtina.



Laxman -reppu on taidokkaasti valmistettu ja myös tässä tuotteessa yhdistyy kestävyys ja laatu. Tämä ihanuus pääseekin saman tien kovaan käyttöön. Repun olkaimet ovat pehmustetut ja tarpeeksi paksut, joten kantaa kyllä ihan mielellään vähän painavampaakin taakkaa.


Olen melkoinen vilukissa joten kuljenkin niin kotona kuin töissä villasukat jalassa kesät ja talvet. Nyt löytyi sitten vaateparsi, joka on niin ihanan lämmin, että olla ja voi. Kyseessä on Sansaarin verkkokaupasta löytyvä pehmeä poncho! Tämä poncho kun on vieläpä todella kevyt ja ohutkin, joten ei uskoisi, kuinka lämmittävä se onkaan. 


Materiaalilla on sitten melkoinen osuus tuossa lämmittävyydessä. Poncho kun on käsinkudottu 100 % pashminasta eli vuohen leuan- ja mahanalusvillasta (eikö kuulostakin ihanalta) ja kudontalankana on aito silkki. Pääntie on v-aukkoinen ja sopivan kokoinen, eli ei jätä kaula-aukkoa liian suureksi. Ihastuin tähän ponchoon kertarytinällä ja on niin ihana päällä. ♥


Nämä tuotteet ovat ihastuttavia ja tässä vain pieni pintaraapaisu Sansaarin verkkokaupan kaikista ihanuuksista! Kurkkaahan sinäkin ja mikä mahtaa olla oma mielituotteesi?


Ihanassa yhteistyössä:
Sansaar Oy



-Kati-

4.2.2018

Katin kirjanurkka - Suomalaista mytologiaa ja loitsuja


Voiko kirjasta sanoa, että se on kaunis... kyllä vaan voi ja nämä kannet sykäyttivät ensi näkemältä oikein kunnolla. Kuvassa otos Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kevään 2018 uutuuskirjoista, Loitsujen kirja sekä Suomalaisten muinaisusko.



Suomalaisten historia ja mytologia ovat ruotsalaisten dekkareiden lisäksi mielilukemistani. Enpä olisi kymmenisen vuotta sitten tuota lausetta uskonut kirjoittavani mutta niin se vaan tuo aika tekee tehtävänsä. Osansa on kyllä siinäkin, että oman mieheni kirjojen kautta kiinnostuin suomalaisten alkuperästä ja tapakulttuurista. Onkin muuten ollut mielenkiintoista lukea näitä teoksia ja kulkea tämä tiedon matka tähän pisteeseen. Innolla myös odotan että millaisia teoksia tuleman pitää. 

Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko, SKS 2018, sarja: Kirjokansi 158, 531 s.

Nyt on myös yksi mieheni ja minun toiveista alkanut pikku hiljaa toteutumaan. Nimittäin uusintapainoksia on alkanut ilmestymään jo aikoja sitten loppuunmyydyistä teoksista, jotka koskevat juurikin mielilukemistoamme. Suomalaisen uskontotieteen uranuurtajan Uno Harvan Suomalaisten muinaisusko julkaistiin ensi kertaa v. 1948. Kyseessä on suomalaisen mytologiatutkimuksen merkkiteos. Kirja on kyllä melkoinen tietopakkaus juuristamme sekä esi-isiemme uskosta.


Kirjan sisällys on mielenkiintoista luettavaa. 


Suomalaisten muinaisusko on reilut 500-sivuinen teos. Kirja kertoo muun muassa, että aikoinaan Ukko oli kansamme tärkein jumala, sillä hänestä johtuvaksi uskottu ukonilma ja sade olivat kesähelteen vallitessa viljankasvulle välttämättömiä. Ukkosen nimityksiä ovat olleet ajan saatossa myös Pitkäinen ja Pitkämöinen. Etelä-Pohjanmaalta muistiinpantu säkeistö:

"Pitkämöinen tulta isköö
keskellä merikiviä
kirjavasta kärmehestä"



Vietin varsinkin lapsena paljon aikaa luonnossa ja aina olin juoksentelemassa pitkin metsiä. Mielikuvitus kyllä lapsena laukkasi sen verran, että uskoin tietysti myös metsänhaltijoihin ja menninkäisiin. Metsänhaltija kuuluu suomalaiseen mytologiaan ja ainakin itsestä tuntuu, että juurikin kaikki metsään liittyvä on niin suomalaista kuin olla ja voi.


Suomalaisten muinaisusko -kirjassa on muutamia mustavalkoisia kuvia sekä piirroksia. Tässä kuvassa vanha kivipiirros, jossa suomalaiseen mytologiaan vahvasti kuuluva Näkki harjoittaa jälleen ikäviä tekojaan. Upea teos ja jos et ole vielä tähän tutustunut niin tämäkin löytyy Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ihka uudesta verkkokaupasta johon pääset tästä!


Marjut Hjelt (toim.): Loitsujen kirja, SKS 2018, sarja: Kirjokansi 161, 280 s.

Marjut Hjeltin toimittama Loitsujen kirja vie lukijansa maagiseen maailmaan, entisajan arkeen, jossa enteiden tarkkaileminen ja myös loitsiminen olivat vahvasti läsnä. Kirja on täynnä erilaisia loitsuja mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, jotka on koottu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta sekä Suomen Kansan Vanhat Runot -teoksesta, jonka aineisto löytyy myös verkosta SKVR-tietokannasta www.skvr.fi.


Kuvassa pieni osa kirjan sisältöä... Suomalainen loitsuperinne on rikas ja ennen vanhaan loitsuja käytettiin arjen elämässä, tuomaan esimerkiksi hyvää satoa tai vaikkapa parempaa kalasaalista.


Kirjaa selatessa tulee väistämättä mieleen Kalevalan säkeet. Loitsuja onkin lausuttu ja laulettu kalevalamittaan varsinkin itäisessä Suomessa. Länsisuomalaiset loitsut taas ovat olleet lyhyitä, iskeviä ja vähäeleisiä. Laulamista pidetäänkin loitsimisen vanhimpana muotona, esimerkiksi samaanit ovat tanssineet ja samalla rummuttaneet loitsinnan laulamisen aikana.


Arkiaskareet tarvitsivat ihan varmasti loitsintaa onnistuakseen. Loitsujen kirja kertoo muun muassa, että jos vaikka leipätaikina epäonnistui, kyse ei ollutkaan leipojan puutteellisista taidoista vaan kyse oli esimerkiksi kirouksesta ja silloin täytyi pyytää haltijoilta apua - loitsulla tietenkin.


Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kevään 2018 uutuuksiin sekä aiemmin ilmestyneisiin ihanuuksiin pääsee tutustumaan mm.  SKS:n uuden verkkokaupan kautta! Uuden verkkokaupan avautumisen kunniaksi kaikki SKS:n kirjat ovat - 20 % alennuksessa aina 11.2. saakka! Upeita teoksia ja ei muuta kuin fiilistelemään mytologialla ja tapakulttuurilla... ja ehkä muutamalla loitsullakin. 


Yhteistyössä:


-Kati-