29.2.2020

Katin kirjanurkka - Suomen leppäkertut

Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut, Docendo 2020, 256 s.

Tänään vietetään helmikuun viimeistä päivää ja samalla onkin myös pitkästä aikaa karkauspäivä. Tänään on ollut kyllä upea päivä sään puolesta, aurinko on paistanut kauniisti koko päivän ja mieheni kanssa jo fiilisteltiin tulevaa kesää. Ihanaa, vielä vähän aikaa kuitenkin pitänee odotella.


Blogin kirjanurkassa pääsee nyt esittelyyn Docendon uutuuskirja, joka vie lukijansa mielenkiintoiselle matkalle leppäkerttujen maailmaan. Kyseessä on Sami Karjalaisen teos, Suomen leppäkertut. Innostuin kirjasta todella, kun tämän bongasin, minulla on nimittäin aivan erityisen paljon lapsuusmuistoja näiden hyönteisten parissa.


Ja millaisia muistoja onkaan... no ihania. Olenkin täällä aiemmin kertonut, kuinka lähes kaikki lapsuuteni kesät menivät Jyväskylässä mummoni siirtolapuutarhamökillä ja siellä aluetta ympäröivillä metsissä liikuskellessa. No, metsissä en leppäkerttuja bongaillut silloin, vaan esimerkiksi mökin pihamaalla näitä otuksia oli -ja paljon. Varsinkin koko mökkialueen asukkaiden yhteinen perunamaa oli aivan pullollaan leppäkerttuja, ainakin lapsuuteni aikaan.


Sami Karjalainen on tietokirjailija ja tekniikan tohtori, joka on aiemminkin julkaissut useita kirjoja hyönteisiin liittyen. Esimerkiksi Suomen sudenkorennot, Suomen heinäsirkat ja hepokatit sekä rantojen hyönteiset -kirjat ovat Karjalaisen tuotantoa. Kuvassa nyt esiteltävän Suomen leppäkertut -kirjan sisältöä.


Kirkaankeltainen Ahopirkko.


Pidän tämän Suomen leppäkertut -kirjan selkeästä ulkomuodosta. Kuvat ovat isoja ja valkeaa taustaa vasten todella miellyttäviä katsella. Kuvat ovat pääsääntöisesti kirjan kirjoittajan Sami Karjalaisen ottamia. Hyönteisten yksityiskohdat ja piirteet tulevat hienosti esiin. Myös jokainen yksilö ja laji on kuvattu eri kehitysvaihein. Kuvassa se kaikkein tutuin leppäkerttulaji; Seitsenpistepirkko ja tuosta levinneisyyskartasta huomaa, että tätä lajia esiintyy koko Suomessa.


Leppäkerttu on melkoinen peto, se kun syö jopa 50 kirvaa päivässä. Myös vihollisia näillä söpöillä kuoriaisilla on. Linnut ja sudenkorennot napsivat leppäkerttuja ja on olemassa myös loispistiäisiä, jotka käyttävät leppäkerttuja hyväkseen lisääntyäkseen... hmm... luehan lisää kirjasta, tarinat näistä loisista ovat kuin suoraan tieteiselokuvasta.


Ehkä söpöin kuva, jonka kirjasta bongasin. Itse miellyn aina tällaisiin "outouksiin" mutta on tämä kuva kyllä aivan ihana ja en tiennyt tällaisesta käytöksestä aiemmin mitään. :-). Tässä kuvassa on Tuomipisarapirkko, joka uhattuna voi näytellä kuollutta, jolloin se vetää päänsä suojaan etuselän alle. Tämä käytös on leppäkertuille ominaista. (Kuva: Sami Karjalainen)


Kirjan aukeama. Selkeää taittoa, eikö! Lajin tunnistaminen on miellyttävää ja eri kehitysvaiheet selkeästi kuvattu.


Tässä yksi harvinaisimmista Suomessa koskaan tavatuista leppäkertuista. Karvapeitteinen Konupikkupirkko, jota on Suomessa tavattu vain kerran, kesäkuussa 1985 Hausjärven Hautalankulmalta. Yksilön löysi autohaavin avulla Ilpo Rutanen. Konupikkupirkkoa on havaittu Suomen lisäksi myös Venäjällä, Itavallassa sekä Slovakiassa.


Tämä tietokirja leppäkertuista on todella upea teos ja sisältää paljon erinomaista kuva-aineistoa. Vink, vink, myös oiva idea lahjaksi leppäkertuista ja hyönteisten maailmasta kiinnostuneille! Ei muuta kuin kesää odotellessa niin pääsee bongaamaan näitä söpöläisiä. 


Yhteistyössä:


-Kati-

16.2.2020

♥ Helmikuun kylvöjä ♥


No niin. Tästä se nyt alkaa, vuoden 2020 puutarhakauteni! Tai onhan tämä jo alkanut parisen viikkoa sitten suunnitelulla, mutta nyt pääsin tänään viimein tositoimiin eli ensimmäisen esikasvatuksen pariin. Kuljen pikku hiljaa kohti omavaraisuutta ja osa kasvattamistani siemenistä onkin itse kerättyjä. Myös ostosiemeniä käytän tulevana kautena ja tässä kuvaa niistä.


Istutin nyt siemeniä myös tällaisiin käteviin sammalnappeihin by Biolan. Näistä täytyy sanoa, että olipas mielenkiintoista kokeilla ja kyllähän nämä ovat todella helppoja käyttää. Kuvassa napit kuivia ja muotoonprässättyjä mutta vettä kun lisää, nämä moninkertaistavat kokonsa ja saavuttavat lieriömäisen muotonsa.


Siemeniä kasvukaudelle 2020: ruohosipuli Twiggy, pillisipuli Red Ninja, keräsalaatti Attractie...


Ruohosipuli luomu Staro, lehtikaali luomu Westlandse Winter, silpoherne luomu Karina ja porkkana luomu Berlicum 2.


Kasvihuoneeseen istutan tänä kesänä chilejä, jotka ovat todella helppoja. Meillä syötiin koko kesä pitkälle syksyyn omia chilejä. Istutin useampaa lajia ja mukana oli mietoja ja tulisia, joten saatiin kyllä kivaa vaihtelua ruokiin. Muutama chilinpalko jäi tuoreeltaan syömättä ja ne sitten pakastin kokonaisina. Chilien lisäksi tänä kesänä kasvihuoneeseemme pääsevät kasvihuonekurkku Bella sekä amppelitomaatti Tumbler, molemmat F1:tä joten siemeniä näistä ei sitten kannata ottaa talteen mutta kiva kokeilla kasvattaa ja maistella uusia makuelämyksiä.


Silmäniloa unohtamatta, rakastan perennoja eli monivuotisia kukkia ja tässä ensi kesän uudet perennat pihamaalle: Kaunokaiset Pomponette ja valkea Meadow Daisy. Punainen Palavarakkaus ja keltainen Isohelokki pääsevät myös ihastuttamaan väriloistollaan... ihanaa! ♥ Nämä kaikki siemenet löytyvät www.siemenkauppa.comin laajasta valikoimasta, käyhän kurkkaamassa! 


Tällaisiin kierrätysrullasysteemeihin olen istuttanut viime vuosina siemeniä ja sitten kun nämä käyvät liian pieniksi siirrän kasvien alut isompaan astiaan, usein puolitettuihin maitotölkkeihin. Nämä ovat käteviä, kun maatuvat myös helposti eli voi istuttaa sellaisinaan.


Nyt pääsin kokeilemaan myös näitä Biolanin uutuuksia eli sammalnappeja! Näitä saa 12 kappaleen pakkauksissa ja myös tällaisen 12 sammalnapin pienoiskasvihuoneen muodossa. Tuo pienoiskasvihuone on todella kätevä, siinä kun on kansi, joten kasvuolosuhteet siemenille ja aluille ovat todella hyvät, kosteus säilyy ja multa ei kuivahda niin nopeasti.



Biolanin sammalnapit ovat 100 % valmistettu kotimaisesta, nopeasti uusiutuvasta rahkasammaleesta, joka on kuivattu ja puristettu muotoonsa. Erittäin ekologinen tuote ja jännä käyttää. Tähän lisätään vain vesi joka turvottaa napin moninkertaiseksi.



Muutama minuutti veden lisäämisen jälkeen napit ovat valmiita, turvonneita ja niiden sisään voi istuttaa siemeniä. Näissä Biolanin sammalnapeissa on valmiiksi lisättyä kalkkia ja lannoitetta. Nyt istutin erilaisia chilejää, tomaattejaa ja parsan siemeniä.


Ihanaa, tästä tämä alkaa ja postaan taas pian lisää kuvia näistä puutarhatouhuistani! Nyt vaan sielläkin sormet multaan - tai sammalnappeihin, ja siemenet itämään! Ihanaa helmikuuta sinulle! ♥


Ihanassa yhteistyössä:


-Kati-

13.2.2020

Katin kirjanurkka - Historiaa lähes 80 vuoden takaa

Sinclair McKay: Dresden 1945 Täystuho, Minerva Kustannus Oy, 437 s.

Täällä blogini kirjanurkassa on tullut esiteltyä itselleni merkityksellisiä teoksia jo useamman vuoden ajan. Toivottavasti olette tykänneet lukea näitä arvosteluita. Kirjat ovat minulle tärkeitä, luen paljon ja en ole oikein vielä osannut siirtyä sähköiseen formaattiin vaan ihan peruskirjoilla mennään. 


Nyt esittelyyn pääsee kirja, joka pääsi tänne blogiin mieheni aloitteesta, hän kun tykkää myös lukea historiaan painottuvaa kirjallisuutta. Tämän kirjan kautta päästään aina toiseen maailmansotaan sijoittuvaan aikaan, tuohon sekasortoiseen maailmaan ja niin surullisiin ihmiskohtaloihin.


Kyseessä on englantilaisen toimittajan ja kirjailijan Sinclair McKayn teos, Dresden 1945 Täystuho. Kirja on kovakantinen ja reilusti yli 400-sivuinen tietoteos toisen maailmansodan yhdestä tuhoisimmista hyökkäyksestä. Eli ei mitenkään kevyttä luettavaa, mutta silti hyvä tietää historian havinoista, jotta osaa ymmärtää myös nykyaikaa.


Kirjan keskellä on 24-sivuinen kuvaliite.



Kirjan sisältöä. Dresden 1945 Täystuho -teos kertoo hyökkäyksen edeltävistä päivistä sekä kertoo pommitusten kulun tarkasti. Dresdenin hyökkäys alkoi 13. helmikuuta 1945 ja päättyi 15. helmikuuta 1945 eli kesti kaksi vuorokautta. Koskettavaa luettavaa ja varsinkin silminnäkijöiden tarinat riipaisevat kovasti. Silminnäkijöinä ovat tarinansa jakaneet hurjasta pommituksesta selviytyneet siviilit, sotavangit, sotilaat, pommituskoneiden ohjaajat ja pommittajat.



Dresden 1945 Täystuho -kirjan kuvitusta on paljon ja kirjasta valitsin tämän aukeaman esiteltäväksi. 
Kirja on katsaus historiaan ja elämään ja tuohon niin synkkään aikaan. Kirja on niin surullinen ja raskas mutta kuitenkin kirjan kautta myös arvostaa ihmisen halua rakentaa uutta vaikka raunioiden päälle. Ja tässä tapauksessa siis ihan kirjaimellisesti lähes tuhkan päälle sitten rakennettiinkin sodan jälkeen. 


Yhteistyössä:
Minerva Kustannus Oy


-Kati-

2.2.2020

Katin CosmeticCorner ♥ IsaDora Spring Makeup 2020


Ihanaa... ollaan jo voiton puolella siinä, että kesäaika lähestyy ja valon määrä kasvaa pikku hiljaa. Olen fiilistellyt kevätjuttujen kanssa ja esimerkiksi suunnitellut, mitä puutarhajuttuja sitä tulevana kesänä tekisikään... no niistä kerron erillisessä postauksessa myöhemmin. Nyt täällä blogin CosmeticCornerissa esittelyyn pääsee upea kuvassa komeileva kevätmeikkikokoelma by IsaDora!


IsaDora on brändi, jonka kosmetiikkatuotteet kuuluvat ihan ykkösenä omaan meikkipussukkaan. Tuotteet ovat todella laadukkaita ja mielestäni kokoelmien uusiutuvuus, joka tapahtuu neljä kertaa vuodessa, ja juurikin tuo trendikkyys ja ajantasalla olo on meitä kuluttajia kutkuttavaa. IsaDorasta vielä sellainen mahtava asia, että brändi ei käytä tuotteissaan lainkaan hajusteita ja tuotteet ovat kliinisesti testattuja. Kuvassa IsaDora Spring Makeup-kokoelman kynsilakat. ♥


Kauniit karkkisävyt, eikö! Neo Mint 428, Vibrant Tangerine 429 sekä raikkaan vaaleansininen Forever Blue 430. Näissä IsaDora Wonder Nail -lakoissa on erityisen hyvä tuo sivellin, se on leveä joten sillä saa todella hyvin levitettyä lakan kynnen pinnalle.


Tässä kevätkokoelman yllättäjä, luomiväri. Tykkäsin näistä luomiväreistä todella paljon, koostumus näissä on nimittäin todella miellyttävä. Kyseessä on IsaDora Active all day wear eyeshadow ja sävyt ylhäältä: 06 Camel, 04 Marsala, 01 Ivory Base ja 05 Lavender Blue.


Luomiväri levittyy helposti vaahtomuoviapplikaattorilla. Tässä tuo vaaleammansävyinen 01 Ivory Base soveltuu muuten myös erityisen hyvin silmämeikin pohjustamiseen eli monikäyttöisyyttä riittää! Edessä sävy 06 Camel.


Ja tässä samat sävyt, huomaatko kuvasta, että koostumus on hiukan voidemainen jolloin luomivärin häivyttäminen onnistuu mukavasti vaikka sormin tai siveltimellä... ja pigmenttiä näissä on paljon, IsaDoran tyyliin!


Kevään IsaDoran luomiväripaleteista kaksi, vasemmalla vihreä- ja ruskeasävyinen IsaDora Shadow Quartet 23 Neo Mint ja oikealla sini- ja harmaasävyinen IsaDora Shadow Quartet 24 Forever Blue.



Ihastuin varsinkin tähän palettiin ja jollakin jännällä tavalla tuo vihreä savymaailma on muutoinkin hiipinyt esimerkiksi vaatekaappiini pikku hiljaa, jännä juttu! 


Ja tässäpä vielä swatchi kyseisestä luomiväripaletista. Tykkään! ♥


Ihania persikan ja korallin sävyjä... IsaDora Lip Desire Sculpting Lipstick -huulipunat joihin saa myös samaa sävyä olevat huultenrajauskynät. Nämä punat ovat sävyiltään oikein keväiset ja ihastuin varsinkin tuohon kuvassa keskellä olevaan sävyyn 33 Vibrant Tangerine. Alimmaisena kuvassa on sävy 31 Spring Peach ja ylimpänä sävy 32 Living Coral.


Huultenrajauskynät IsaDora Sculpting Liplinerit ovat samaa sävyä, kuin huulipunat. Ja näissähän on se ihanuus, kun näitä ei tarvitse teroittaa.  Tuo väriosa tulee kynän sisältä, alaosasta pyörittämällä ulos.


 Tässä vielä tuo oma mielisävyni 33 Vibrant Tangerine. I´m in love. 


Ja swatchit näistä sävyistä: vasemmalla 33 Vibrant Tangerine, keskellä 32 Living Coral ja oikella 31 Spring Peach.


IsaDora Spring Makeup -kokoelman silmänrajauskynät, nämä sopivat kokoelman luomivärien varimaailmaan. Vihreä sävy 68 Forest Green ja sinisävynen 69 Forever Blue. Näitä ihanuuksia pääsee tarkemmin hypistelemään jo kaupoissakin tammi-helmikuun vaihteessa. Ihanaa helmikuun alkua sinulle ja palaillaan taas pian!


Ihanassa yhteistyössä:
IsaDora


-Kati-