4.2.2021

Katin kirjanurkka - Kansallispuistojen kutsu

Tomi Kontio: Kansallispuistojen kutsu, Avain 2020, 335 s.

On helmikuu ja on ollut kovat pakkaskelit viime päivinä. Olen tässä miettinyt viime aikoina tosi paljon tulevaa kesää... kun talvi jo kyllästyttää. Tekisi niin mieli lähteä käymään jossakin vähän kauempana, eikä aina tässä lähipaikkakunnilla. Tämä koronatilanne on niin ärsyttävä, kun kaikki on niin epävarmaa. Kuitenkin jo ollaan vähän mieheni kanssa mietitty, että voitaisiin käydä kotimaan upeissa luontokohteissa ensi kesänä. Lappi kutsuu jälleen tällä hetkellä eniten...


...saas nähdä, mihin sitä sitten lopulta päädymme. Suomessa on kyllä aivan upeita luontokohteita ja tämän kirjan kautta varsinkin kansallispuistomme pääsevät oikeuksiinsa. Kirja on myös pullollaan upeita kuvia ja silmä aivan lepää näissä. Kansallispuistojen kutsu -kirja on kovakantinen ja sivuja on kunnioitettavat 335.


Kirjan on kirjoittanut runoilija ja kirjailija Tomi Kontio, joka muutama vuosi sitten päätti poikansa kanssa tutustua kaikkiin kansallispuistoihin, joita täällä meillä Suomen maassa on. Eli kirja todellakin on kattava otos upeista luontokohteistamme.


Osa kirjan sisällöstä. 


Kansallispuistojen kutsu -kirjan kuvitus on niin upeaa katseltavaa. Kuvat ovat monipuolisia ja antavat hyvän käsityksen, millaisilla maisemilla kansallispuitot on maustettu. 


Eikä pelkästään kuvat, vaan myös teksti on todellakin mukaansatempaavaa luettavaa. Kyse ei nimittäin ole kirjasta, joka pohjautuu pelkästään faktatietoihin vaan tarinaa on kirjoitettu kivasti kertoen isän ja pojan yhteisistä retkistä ja luontoelämyksistä.


Suomessa on yhteensä neljäkymmentä kansallispuistoa ja maisemat aina Suomen maan etelästä pohjoiseen vaihtelevat kovasti. Lapin ehkä karuiltakin maisemilta etelän reheviin koivumetsiköihin. Kuvassa mielestäni aivan satumaisen kaunis Ukselmakuru, joka sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kyseinen kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella.


Jokaisella on varmasti oma mielimaisema ja paikkansa luonnossa. Oma sielunmaisemani on lähellä tällaista rehevää metsää, jossa on paljon lehtipuita ja aluskasvillisuutta. Tässä tämä upea kirjavinkki, ihania lukuhetkiä sinulle ja palaillaan taas pian!


t: Kati

2 kommenttia:

  1. Kirja on varmaan mielenkiintoinen ja oiva hetki lukea sitä kun on tällainen sulkeutuneisuuden aika. Moni varmaan suunnittelee nyt kansallispuistokierroksia. Täällä meillä päin on niin paljon porukkaa sielläkin, että jo ennen korona-aikaa oli ahdistavaa siellä kulkea, alkaen täpötäydeltä parkkipaikalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ja kirjan kuvat vievät ihan mennessään...saas nähdä, mihin kansallispuistoon tässä tulevana kesänä sitten lähden reissuun, ainakin sellainen rauhallinen ja hiljainen paikka olisi itsellenikin mieluinen. :-)

      Poista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!