8.6.2021

Istutuspuuhissa ♥ Viherpeukalot


*Yhteistyössä Viherpeukalot kanssa* ♥Kesäkuun alkupuolta mennään ja meidän pihamaalla on tapahtunut paljon. Olen viime päivinä ihastellut kukkaloistoa ja ollut istutuspuuhissa. Tässä kuvassa meidän puutarhamme monivuotinen kärhö, Clematis Alpina eli alppikärhö, joka on kasvanut metallisessa puutarhakaaressa jo useamman vuoden ja kukkii aina näin alkukesästä. Kaunis tuo violetinsävyinen kukka. 


Nyt pääsen esittelemään meidän pihan uusia tulokkaita ja istutuspuuhia yksityiskohtaisemmin. Olen nimittäin jo vuosia ollut kiinnostunut luomuviljelystä sekä omavaraisuudesta ja sain valita Viherpeukaloilta blogiyhteistyönä aivan ihanan setin hyötykasveja. Esittelin vähän aikaa sitten tuon setin ja siihen pääset kurkkaamaan tästä: Puutarhamme kevät ♥ Viherpeukalot. Settiin kuului saskatoon "Northline", päärynäpuu "Tshizhovskaja", tyrnipoika "Sauli", kolme pensasmustikka "Northskyn" alkua sekä vadelma "Stiora", joka tuli meille jälkitoimituksena Viherpeukaloiden verkkokaupasta ja kotiutui meille muutama päivä sitten. 


Eli siis tiedossa tänä kesänä on ihania blogipostauksia meidän puutarhasta. Ja jo nyt päästään näkemään tuolla postauksen lopussa, kuinka paljon meidän pihamaan ensimmäinen päärynäpuu onkaan jo parissa viikossa kasvanut. Tässä kuvassa ohje, joka tulee Viherpeukaloilta tilauksen mukana. Ohjeet on hyvä aina lukea, kasvit ovat niin erilaisia joten kasvupaikan valinta sekä maaperän vaatimukset on hyvä tietää ennen istuttamista. Tykkään myös tuosta Viherpeukaloiden verkkokaupan sivuista, siellä nimittäin myös kattavasti kerrotaan, että millaista hoitoa kasvi vaatii ja  annetaan ohjeita myös mm. istutukseen.


Siinäpä meidän pieni taimi, joka on siis oikeasti jättivadelman alku. "Stiora" tekee erittäin suurikokoisia marjoja ja valitsin tämän meille, koska jättivadelmaksi talvenkesto on kuulemma erityisen hyvä. Pienestä se ponnistaa vadelmakin. :-) Eikö olekin oikein eläväisen ja terveen näköinen alku!


Vadelma tykkää syvästä ja hyvämultaisesta maasta. Kasvupaikan olisi hyvä olla aurinkoinen ja suojaisa ja meillä nämä vadelmat pääsivät tällaisen mustan metallisen portin suojiin. Portti on puutarhassa koristeena ja se sitten tukee samalla vadelmia, kun ne kasvavat pituutta. "Stiora" kasvaa n. 150 cm - 200 cm korkuiseksi, joten tuenta on tarpeen sitten muutoinkin. Laitoin komposti- ja ostomultaa kaivamaani istutuskuoppaan. Kuopan pohjalla on hiekkamaa, josta vadelma pitää, maan tulisi nimittäin olla hyvin vettä läpäisevä.


Tässä mallailen vadelmien paikkoja. Taimivälin olisi hyvä olla suunnilleen 60 senttiä. 


Kun hankit astiataimia niin ennen istutusta juuria kannataa varovasti löysentää irti toisistaan. Siten juurtuminen helpottuu. Hennot ja mutta oikein terhakkaan oloiset juuret näillä vadelmilla, ihmekös tuo kun vielä pieniä ovat.


Otan itse aina talteen nämä muoviset astiat, näitä kun voi käyttää aina uudestaan ja vaikka ensi keväänä siementen kylvöön.


Viherpeukaloilta sain tosiaan toukokuun puolella myös nämä kolme pensasmustikka "Northskyn" alkua. Tämä talvenkestävä "Northsky" on matalakasvuinen ja korkeutta tulee olemaan vain n. 30 - 45 cm. Pensasmustikka pitää myös kovasti aurinkoisesta kasvupaikasta ja kevyestä, multavasta maasta. 


Meillä pensasmustikat pääsivät pyöreään penkkiin ja kuvassa näkyykin, että kukkiakin oli muutamia  jo istutusvaiheessa. Ei muuta kuin satoa odottelemaan. Pensasmustikka tulee satoikään parin vuoden ikäisenä, joten ehkä ensi kesänä sitten saadaan jo maistella omia pensasmustikoita.


Ompas siinä melkoinen kuoppa keskellä nurmea ja pihaa. Tässäpä meidän myöhäisen kesäpäärynäpuu "Tshizhovskajan" istutuskuoppa. Puun istuttamisvaihe kannattaa tehdä huolella ja varmistaa, että puu saa hyvän alun elämälleen. Ravitseva multa on ensimmäinen askel ja heti perässä tulee se, että paikan on hyvä olla sekä aurinkoinen että suojaisa jos halajaa satoa.


Siinäpä puu istutettuna. Puun tyven ympärille istutin monivuotista unikkoa, jonka kasvatin siemenestä keväällä. Tukikeppi on hyvä laittaa hentoa puun alkua tukemaan.


Huomaako tästä kuvasta mieltymykseni pyöreisiin muotoihin puutarhassa. :-)


Tässä kuvapari, jossa kuvien oton välillä on vain kolmisen viikkoa! Ja mikä kasvu tällä meidän päärynäpuulla onkaan ollut. Nyt vihertää jo runsaasti ja päärynäpuu alkaa muistuttamaan kauniisti puuta, kun on kasvattanut huimasti oksiaan. Tässäpä nämä, ensi kerralla päästään kurkistamaan kasvun etenemistä ja esittelen Viherpeukaloilta tilaamieni saskatoonin ja tyrnipojan kasvua tarkemmin. Ihanaa kesän alkua sinulle! ♥


t: Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti