FODMAP, Suom. Lotta Heikkeri, Kustannusosakeyhtiö Nemo 2014, 170 s.
FODMAP
on lyhykäisyydessään ruokavalio, joka perustuu terveellisyyteen ja
suosii paljon erilaisia vatsaystävällisiä ruokia ja juomia. Kehomme
reagoi erilaisiin ruoka-aineisiin eri tavoin ja olisikin hyvä, että
kuuntelee omaa itseään ja hyvinvointiaan myös ruokavalion kautta.
Kustannusosakeyhtiö Nemon kirja; FODMAP
antaa hyvät eväät ja ohjeet löytämään omalle keholle sopiva ruokavalio.
Kirja on mielestäni erittäin asiallinen paketti, pehmeäkantinen, 170
-sivuinen tietopakkaus. Kuvia on vähän, mutta asiaa ja ruokareseptejäkin
sitä enemmän.
FODMAP
-ruokavalio kehitettiin vuonna 2001. Australialaiset
ravitsemustieteilijä Sue Shepherd ja gastroenterologi Peter Gibson
huomasivat työryhmineen, että tiettyjen ruokien välttäminen auttaa kehon
ja vatsan hyvinvointiin tähtäävässä hoidossa. Ruoat, jotka aiheuttivat
eniten ongelmia hyvinvointiin, sisälsivät paljon mm. maitotuotteita,
hedelmiä, vehnää, papuja sekä keinotekoisia makeutusaineita.
Suositeltuja ruoka-aineita ovat esimerkiksi:
ananas
banaani
kiivi
mustikat
munakoiso
peruna
kananmuna
kovat juustot
voi
yrtit
ja vältettävät ruoka-aineet esimerkiksi:
omena
päärynä
herneet
kaali
sipuli
maito
pehmeät juustot
jugurtti
Kirjassa
on erittäin hyvä osio kaikille vasta-alkajille ja myös
edistyneimmillekin FODMAPin maailmaan; kahden viikon ruokasuunnitelma,
joka sisältää aamu- ja välipalan, lounaan sekä päivällisen. Kaikkiin
ruokiin on kirjassa omat reseptinsä. Esimerkkinä ruokavalion ensimmäisen
päivän menu, eikö olekin aika kiva...suositeltuja ruoka-aineita on niin
paljon, että variaatioita voi rakentaa satoja erilaisia.
- Aamupala: mansikka-banaanismoothie, viipale kurpitsaleipää
- Välipala: venäläiset kananmunat
- Lounas: endiivikeitto
- Päivällinen: porsas-munakoisovokki ja höyrytettyä riisiä
Kiitos yhteistyöstä
-Kati-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!