9.7.2021

Katin kirjanurkka - Suomalaiset kodinhaltiat

Martti Haavio: Suomalaiset kodinhaltiat, 2. painos, SKS Kirjat 2021, 603 s.

Kesä on mennytkin tosi nopeasti, mutta mikä ihaninta, niin on saanut kyllä nauttia ihan uskomattoman upeista ja lämpimistä keleistä. Välillä on ollut niin tukahduttavan lämmintä, että ulkona ei ole pystynyt olemaan kovinkaan kauaa, joten silloin olen päässyt uppoutumaan kirjojen pariin ihan hyvällä omallatunnolla. Tänä kesänä olen ollut Haavion lumoissa ja nyt esittelyyn pääsee oikea klassikkoteos ja juhlapainos. Kyseessä on Martti Haavion Suomalaiset kodinhaltiat, joka sai toisen painoksensa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ansiosta.


Suomalaiset kodinhaltiat on kansanuskon ja tarinatutkimuksen klassikko, reilut 600-sivuinen teos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1942. 


Haavio vie matkalle suomalaisten kodinhaltioiden ja mytologian maailmaan. Kirjassa on paljon kerättyjä uskomuksia ja tarinoita erilaisista kodinhaltioista, kuten esimerkiksi haltiaeläimistä.


Kirja on näköispainos ja tarinoita on hauska lukea. Mielestäni parasta antia on juurikin tuo tarinoiden samankaltaisuus, hiukan eri vivahtein, riippuen paikkakunnasta, mistä tarinat onkaan kerätty. Martti Haavio oli kansanrunouden ja mytologian tutkija ja tunnettu myös salanimestään P. Mustapää, jolla hän julkaisi runoja.


Kirjassa on useita karttoja, joihin on merkitty alueita, joissa tietty uskomus elää tai missä tietty tarina vaikkapa toistuu. Tässä karttakuva hiisi-perinteen levinneisyydestä. Omasta lapsuudesta, Keski-Suomessa, muistan tuon hiisitarinan. Vesihiisi tuntui olevan pelottava olio ja sillä peloteltiin meitä lapsia, ettemme menisi kaivon tai veden lähelle. Muistan, kun mietin lapsena, että miltähän tuo hiisi mahtaa näyttää.


Suomalaisessa mytologiassa ja uskomuksissa on haltioita vaikka kuinka paljon ja myös tässä kirjassa niitä käsitellään hyvin seikkaperäisestikin. Saunoissa, taloissa, uuneissa, navetoissa ja riihissäkin on ollut omat haltiansa ja monessa muussa paikassa. Ihania tarinoita ja uskomuksia!


Ihania lukuhetkiä ja lämpimiä kesäpäiviä sinulle!


t: Kati

1 kommentti:

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta! Pitää laittaa muistiin.

    VastaaPoista

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!